nieuws

Overheid gaat uitstoot materieel beperken

Materieel

 ‘Binnen afzienbare tijd’ komen er regels om de uitstoot door materieel te beperken. Dit verwacht voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. ‘Daar kan  je op wachten. Gemeenten zijn nu al bezig met het beperken van de uitstoot door verkeer. Oude dieselauto’s zijn niet meer welkom in sommige binnensteden. Je kunt er donder op zeggen dat deze lijn wordt doorgetrokken, en dat ook het materieel straks aan de beurt komt.’

Overheid gaat uitstoot materieel beperken
Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland (links) krijgt uitleg van Patrick Schothuis (BIA Group) over de werking van de Komatsu HB 365 LC Hybrid. BIA had de machine meegenomen om op de informatiemarkt, een onderdeel van de BouwMachines Kennisdag, te laten zien.

Verhagen sprak zijn verwachting woensdag uit tijdens de BouwMachines Kennisdag. De voorzitter van Bouwend Nederland was de hoofdspreker op het evenement, dat werd gehouden op het Bouw- & Infrapark in Harderwijk. BouwMachines had de kennisdag samen met de BMWT georganiseerd.

Het thema van de dag was ‘Geld verdienen met duurzaamheid’. Experts en ondernemers uit de branche presenteerden hun ervaringen en deelden hun expertise met de bezoekers. Naast diverse kennissessies was er ook een informatiemarkt. De BIA Group was erin geslaagd om een Komatsu HB 365 LC Hybrid het pand in te krijgen. Deze machine trok veel aandacht en bekijks.

Er is geen ontkomen aan

BMWT-directeur Jan Hommes was na afloop van het evenement tevreden. Hij wees op de verscheidenheid aan onderwerpen die in de voorgaande ochtend en middag de revue was gepasseerd. ‘Dit was echt wat je noemt een kennisdag. Er is heel veel kennis gedeeld, en daar was het om te doen. We moeten allemaal aan de slag met duurzaamheid, er is geen ontkomen aan.’

Tijdens de kennisdag was er aandacht voor onder meer Het Nieuwe Draaien, elektrificering, het voorkomen van ziekteverzuim, brandstofbesparende diesel, alternatieve brandstoffen en intelligente machines. Het thema van de dag voltrok zich lang de lijnen mens, machine en milieu.

‘Laten zien waarmee we bezig zijn’

Net als Jan Hommes, riep ook hoofdspreker Maxime Verhagen de materieelsector op om werk te maken van duurzaamheid. ‘Pak uw kans’, hield Verhagen de aanwezigen voor. Hij wees erop dat het belangrijk is dat de sector zelf de regie houdt. ‘Anders gaan bij de overheid verwachtingen en ideeën leven die niet stroken met de realiteit.’

Jan Hommes benoemde exact hetzelfde risico: ‘Mensen zouden kunnen gaan denken dat we over twee of drie jaar allemaal beschikken over elektrische of hybride machines. Dat is natuurlijk niet zo, dat weten we allemaal. Daarom moeten we als sector proactief zijn, en laten zien waarmee we bezig zijn.’

Werk, kansen, nieuwe mogelijkheden

Verhagen wees op de in zijn ogen ‘gigantische’ kansen die gaan ontstaan door het toenemende belang van duurzaamheid. Met de verduurzaming van de gebouwde omgeving zijn honderden miljarden euro’s gemoeid. ‘En dat betekent: werk, kansen, nieuwe mogelijkheden.’

De bouwsector is volgens Verhagen steeds nadrukkelijker bezig met duurzaamheid. Daar ligt meteen ook het belang voor de materieelsector. ‘De inzet van duurzaam materieel wordt steeds belangrijker. Als bouwsector hebben wij behoefte aan duurzaam, hybride materieel of aan materieel dat zo uitstootvriendelijk mogelijk is.’

Inspelen op de nieuwe markt

Verhagen beklemtoonde het feit dat er steeds meer binnenstedelijk wordt gebouwd. ‘De tijd van de Vinex-wijken is voorbij. Binnenstedelijk bouwen vraagt om hybride of uitstootvriendelijk materieel. Hier gaat een markt ontstaan. Het is aan u om hierop in te spelen.’

De ontwikkelingen gaan volgens Verhagen ‘razendsnel’. Hij benadrukte dat er ruimte moet zijn en blijven voor innovatie. ‘Maar ga ervan uit dat de kans dat de techniek binnen afzienbare tijd is verouderd, groot kan zijn. Het kan zelfs zijn dat je met een bepaalde techniek over één jaar de plank volledig misslaat.’

Veel kan al op dit moment

Tijdens de kennisdag maakten diverse marktpartijen duidelijk welke besparingen op dit moment al mogelijk zijn met een duurzamere bedrijfsvoering. Gebruikmaken van de diesel van Traxx, leidt tot 3,7 procent minder brandstofverbruik. BIA claimt dat de inzet van hybride Komatsu-machines brandstofbesparingen tot 20 procent te zien geeft. Via Het Nieuwe Draaien kan tot 10 procent worden bespaard op brandstofverbruik.

BAM benadrukte het belang van alternatieve brandstoffen. Volvo lichtte toe waarom zij volledig inzet op elektrificering. Verzekeraar a.s.r. hield een lezing over de duurzame inzetbaarheid van personeel en het voorkomen van ziekteverzuim.

De dag werd op humoristische wijze afgesloten door cabaretier Pieter de Rijk, die als een zogenaamde Duitse machinebouwer de zaal plat wist te krijgen.

Lees HIER meer artikelen over de BouwMachines Kennisdag en interviews met sprekers.

 

Foto's

Reageer op dit artikel