artikel

Liebherr showt meer dan 60 machines op Bauma 2019

Materieel

Liebherr showt meer dan 60 machines op Bauma 2019

De stand van Liebherr op het buitenterrein van Bauma 2019 beslaat dit jaar meer dan 14.000 m2. De Duitse machinebouwer is een half jaar voor de opening van de vakbeurs in München al gestart met het opbouwen van de buitenstand. Meer dan 60 machines zullen hier worden opgesteld.

Liebherr belooft nieuwe innovaties en ontwikkelingen in alle productcategorieën, waaronder torenkranen, rups- en mobiele kranen, grondverzetmachines, overslagmachines en mijnbouwmachines. Bauma 2019 wordt gehouden van 8 tot en met 14 april in München.

 

Liebherr zet in op intelligente systemen

Liebherr IntusiOnder invloed van verdergaande digitalisering wordt de bouwplaats steeds meer een logistiek centrum waar mensen en machines en machines onderling gegevens uitwisselen. Met dit in gedachten heeft Liebherr INTUSI ontwikkeld, wat staat voor INTeractive User Interface.

Dit volgens Liebherr innovatieve en intuïtieve bedieningsconcept wordt op Bauma 2019 onthuld. Liebherr spreekt hier over een concept dat de communicatie tussen en met machines drastisch zal veranderen. INTUSI verbindt Liebherr grondverzet- en overslagmachines met Internet of Things (IoT) en combineert een intelligente bedieningslogica met slimme machine-intelligentie. Het nieuwe bedieningsconcept integreert diverse hulpfuncties en automatiseert veiligheidsfuncties. Als de machine bijvoorbeeld detecteert dat de schemering invalt krijgt de machinist een seintje om de lichten aan te doen. INTUSI moet bijdragen aan comfortabeler en veiliger werken.

 

Zware XPower wielladers  worden slimmer

Liebherr XPower persoonsherkenningOp de Bauma zal Liebherr voor het eerst een pakket van meerdere intelligente assistentiesystemen voor haar XPower zware wielladers presenteren. Hiertoe behoort onder meer een actief persoonsherkenningssysteem aan de achterzijde van de machine. Dit systeem heeft een groter bereik dan waarschuwingssystemen voor stilstaande objecten als muren en pilaren. De machinist krijgt een nauwkeurige melding waar de persoon achter de machine zich bevindt.

Liebherr biedt op de zware wielladers uit de XPower ook een geïntegreerd systeem om de bandendruk te monitoren. Banden behoren tot de meest dure onderdelen van een wiellader. Onjuiste bandenspanning leidt tot verhoogde slijtage en een stijgend brandstofverbruik. Ook de stabiliteit en wendbaarheid van de machine worden er door beperkt. Door de bandendruk te monitoren wordt de levensduur van de banden verlengd. De machinist krijgt in de cabine een seintje als de druk in de banden aandacht behoeft.

Liebherr belooft tijdens Bauma 2019 ook een nieuw intuïtief stuursysteem te onthullen voor de wielladers uit het midden en zware segment.

Tekst gaat verder onder de foto.

Liebherr A913 Compact

Prototype Liebherr A913 Compact mobiele graafmachine op Bauma 2019

Op de Bauma München staat op de stand van Liebherr een prototype van de A913 Compact. De machine, met een operationeel gewicht tussen 13,8 en 15,5 ton, is leverbaar vanaf medio 2020 en voldoet aan de emissienormen van Stage V. Dankzij de flexibele onderwagen met 4-wielbesturing en de mogelijkheid tot krabbengang is de A913 Compact bij uitstek geschikt voor werken waar de ruimte beperkt is.

Ook de R934, één van de nieuwe generatie 8 rupsgraafmachines, is aanwezig. De introductie van deze nieuwe serie, vooralsnog bestaand uit zeven modellen tussen 22 en 45 ton, is begin dit jaar gestart. Liebherr belooft meer kracht, een grotere productiviteit, verbeterde veiligheid en meer comfort voor de machinist.

 

Nieuwe serie Liebherr torenkranen

Verder laat Liebherr op Bauma 2019 een nieuwe serie torenkranen debuteren, voorzien van vezelkabels. Deze sterke vezelkabels wegen ongeveer een vijfde van een conventionele stalen kabel, zijn eenvoudiger in het gebruik en hebben een vier keer langere levensduur.

Liehberr LTM1230-5-1De kranen divisie van Liebherr zet tijdens Bauma vier nieuwe machines in de spotlight. De LTM 1230-5.1 mobiele kraan en de LR 1800-1.0 rupskraan zijn afgelopen jaar al aan klanten getoond tijdens de klantdagen op de fabriek van Liebherr in Ehingen. Nu kan het grote publiek kennis maken met deze kranen.

 

De LTM 1230-5.1 mobiele kraan is de opvolger van de LTM 1200-5.1. De nieuwe 230 tons kraan heeft een telescoopgiek van 75 meter, drie meter meer dan zijn voorganger. De liftcapaciteit is een twintig procent hoger. De LR 1800-1.0 rupskraan heeft een maximum liftcapaciteit van 800 ton.

Verder presenteert Liebherr een gloednieuwe 8-asser en een 5-asser, maar over deze twee kranen zijn verder nog geen details bekend.

 

Liebherr R 9200 E mijnbouwmachine

Aandachtstrekker op de stand wordt ongetwijfeld ook de elektrisch aangedreven R 9200 E graafmachine voor de mijnbouw. Ook de liveshows, waarbij Liebherr meerdere machines in acties demonstreert, zullen ongetwijfeld veel publiek trekken.

Klik hier voor meer nieuwsberichten en achtergrondartikelen over de komende Bauma.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

 

 

Reageer op dit artikel