artikel

Grootste kraan ter wereld klaar voor eerste project

Materieel

Grootste kraan ter wereld klaar voor eerste project

De SGC-250 van Sarens, de grootste ringkraan ter wereld, gaat binnenkort in Groot-Brittannië zijn eerste project uitvoeren. De SGC (Sarens Giant Crane) kan in één beweging 2.000 ton hijsen over 100 meter. De gigant zal in Engeland een sleutelrol vervullen bij de bouw van de kerncentrale van Hinkley Point C.

De SGC-250, met de naam BIG Carl, is de eerste van de derde generatie ringkranen bij Sarens. De kraan heeft een maximaal lastmoment van 250.000 ton, waarmee 5.000 ton kan worden opgetild. Zelfs bij een grote straal van 100 meter is de kraan nog steeds in staat om 2.000 ton op te tillen. Deze indrukwekkende meetwaarde wordt bereikt door het grote aantal wieldraaistellen op de dubbele ringbalken en de spreidingsmatten die de machine heeft.

Het meest bijzondere van de SGC-250 is het vermogen om te verplaatsen, volledig gemonteerd op locatie, van de ene hefpositie naar de andere. De kraan heeft twee sets wielen: één voor 360° zwenken en één voor langsverplaatsing. De tweede set is hydraulisch uitschuifbaar en wordt naar buiten geduwd wanneer de kraan moet langsrijden.

 

SGC-250 heeft aandrijf- en besturingssysteem van Bosch Rexroth

Bosch Rexroth is verantwoordelijk voor het complete aandrijf- en besturingsconcept van de kraan. Vierenzestig A2FM hydraulische motoren worden gevoed door vier gesynchroniseerde zwenkaandrijvingen. Ondanks de gigantische afmetingen kan het zwenken tot een fractie van een graad nauwkeurig worden gepositioneerd. De tien secundair gestuurde lieren voor de kraan en de giek kunnen zelfs tot een millimeter nauwkeurig gepositioneerd worden.

Tegelijkertijd worden de hydraulische motoren gesynchroniseerd via een secundair gestuurd aandrijfsysteem met HNC100-SEK en XM22 motion controllers. Zes containerverstuwingseenheden, elk met twee 280-kilowatt dieselmotoren en A4VSO axiale zuigerpompen, leveren het benodigde hydraulische vermogen. In totaal zijn er vijfentwintig Rexroth motion controllers voor aansturing van de verschillende kraandelen. De Rexroth master VPB (HMI en PLC) verzorgt centraal alle controle- en bewakingsfuncties voor de beweging en functionaliteit van deze gigantische kraan.

BIG Carl zal binnenkort naar Groot-Brittannië verhuizen om te worden ingezet bij de bouw van kerncentrale Hinkley Point C, momenteel het grootste en meest complexe civieltechnische project in het Verenigd Koningrijk.

Reageer op dit artikel