artikel

Nieuwe Hitachi ZX210X-6 heeft geïntegreerd machinecontrolesysteem van Trimble

Materieel

Nieuwe Hitachi ZX210X-6 heeft geïntegreerd machinecontrolesysteem van Trimble

Hitachi brengt de ZX210X-6 rupsgraafmachine, standaard uitgerust met een machinecontrolesysteem van Trimble, naar Europa. De Japanse fabrikant stelt dat de ICT machine (Information Communication Technology) 30 tot 50 procent efficiënter is dan een conventionele graafmachine. Hitachi ziet in semiautomatische graafmachines tevens een middel om het tekort aan gekwalificeerde machinisten op te lossen.

Hitachi Construction Machinery Europe showde de 23 ton zware Hitachi ZX210X-6, waarmee werkzaamheden semiautomatisch kunnen worden uitgevoerd, aan de Europese vakpers op het vernieuwde demoterrein bij de fabriek in Amsterdam. De ICT machine, zoals de ZX210X-6 door Hitachi wordt bestempeld, is door Hitachi al eerder gelanceerd in thuisland Japan.

Trimble machinecontrolesysteem voor ZX210X-6

Dankzij het Trimble machinecontrolesysteem kan nauwkeurig en snel worden afgewerkt. De hoek van de bak wordt automatisch gehandhaafd, zodat de machinist hier geen omkijken naar heeft. Een andere feature voorkomt dat teveel zand wordt afgegraven, doordat de bak dankzij het machinebesturingssysteem het doeloppervlak volgt.

Het Trimble systeem werkt volgens Hitachi harmonieus samen met het Hitachi ventielenblok. De combinatie van het Trimble systeem en de hydraulica van Hitachi geeft de ZX210X-6 in de ogen van de Japanse fabrikant een voordeel ten opzichte van semiautomatische graafmachines van andere merken. De gebruikte sensoren op de machine, giek, lepelsteel en bak behoren volgens Hitachi tot de snelste die op de markt verkrijgbaar zijn en staan garant voor nauwkeurige metingen.

monitor Hitachi ZX210X-6Touchscreen monitor

De machinist beschikt in de cabine over een 10-inch grote touchscreen monitor, ontwikkeld in samenwerking met Trimble. De bediening is volgens Hitachi net zo eenvoudig als een smarthphone. De machinist kan kiezen voor een 360° graden zicht en ook in- en uitzoomen voor een gedetailleerde weergave. Ook is het mogelijk om het scherm op te delen om twee of drie beelden gelijktijdig weer te geven.

Hitachi ziet de introductie van de ZX210X-6 rupsgraafmachine op de Europese markt als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van ICT oplossingen voor de bouwsector. Product manager Wilbert Blom: ‘Elektrificatie en automatisering staan bij Hitachi hoog op de agenda. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een betere productiviteit en een veilige werkomgeving.’

In de oktoberuitgave van BouwMachines meer over Hitachi ZX210X-6.

Reageer op dit artikel