nieuws

Opdrachtgever fout transport eveneens strafbaar

Geen categorie

Opdrachtgevers van transporten moeten in de toekomst minder gemakkelijk weg kunnen komen met overbelading. Een meerderheid in de Tweede Kamer werkt aan een aanpassing van de wet daarvoor. Dat heeft CDA-parlementarier Ruud van Heugten maandag gezegd.

Opdrachtgever fout transport eveneens strafbaar

“De opdrachtgever is straks ook strafbaar als de transporteur in de fout gaat met de lading”, zei Van Heugten. Hij kwam vorige week nog met een ander amendement, dat werd gesteund door de andere coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA, maar dat werd afgeraden door minister Camiel Eurlings van Verkeer. De CDA-bewindsman vond dat er onoverkomelijke praktische en juridische bezwaren aan het wetsvoorstel kleefden.

Ontsnappen
Eurlings kwam vorige week met een eigen voorstel om de wet zo aan te passen dat niet alleen transporteurs maar ook hun opdrachtgevers juridisch beter kunnen worden aangepakt bij overtredingen. Nu ontsnappen opdrachtgevers vaak aan een boete of strafrechtelijke vervolging als bij controles blijkt dat een vrachtwagenchauffeur te veel vracht heeft meegenomen.

Eén lijn
De minister en de coalitiefracties lijken inmiddels weer op één lijn te zitten. “We hebben allemaal hetzelfde doel: overbelading voorkomen”, aldus Van Heugten. Hij werkt samen met onder anderen zijn collega’s van de PvdA en de ChristenUnie aan een wetsvoorstel dat de juridische en praktische toets wel kan doorstaan.

Reageer op dit artikel