nieuws

Controle op veilig onderhoudswerk aan spoor

Geen categorie

De Arbeidsinspectie neemt de komende vier maanden met de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een controleactie de veiligheid van baanwerkers langs het spoor onder de loep. Volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie is “een vinger aan de pols” nodig. Dit om gevaarlijke situaties tegen te gaan, die vooral ontstaan doordat het onderhoudswerk en het treinverkeer niet altijd strikt gescheiden worden.

Controle op veilig onderhoudswerk aan spoor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Arbeidsinspectie heeft aangekondigd tot en met april op 240 locaties te controleren. ProRail streeft er naar om het onderhoudswerk en het treinverkeer 100% te scheiden. Maar de spoorbeheerder probeert tevens vertragingen en uitval van treinen zoveel mogelijk te voorkomen voor reizigers, waardoor de uitvoering van het onderhoudswerk wel eens onder druk komt te staan.

Risicovol beroep
Het beroep van baanwerker geldt al een tijd als het gevaarlijkste in Nederland. Onder de circa 3400 baanwerkers die in de sector werkzaam zijn, valt gemiddeld ongeveer één dode per jaar. Daarmee is het risico op een dodelijk ongeval op het werk drie keer zo groot als in de bouw.

Reageer op dit artikel