nieuws

Traxx komt met twee extra varianten CO2-neutrale diesel en vernieuwt zijn andere brandstoffen

Branche

Traxx komt met twee extra varianten CO2-neutrale diesel en vernieuwt zijn andere brandstoffen

Het Nederlandse dieselmerk Traxx heeft zijn brandstoffen vernieuwd. Daarnaast gaat het twee CO2-neutrale HVO-varianten op de markt brengen.

Alle bestaande brandstoffen van Traxx bevatten sinds het voorjaar van 2019 een nieuwe technologie. Deze moet zorgen voor betere prestaties, minder storingen aan het brandstofsysteem en minder schadelijke emissies.

Moleculen zorgen voor 4 procent brandstofbesparing

De nieuwe generatie dieselbrandstoffen kent volgens Traxx ‘krachtige reinigende moleculen met viervoudige werking’. Deze moleculen, genaamd Clean4Force, verwijderen sneller vuilafzettingen op de injectoren en voorkomen haperingen en storingen van onder andere de injectornaald. Ook beschermen ze volgens Traxx tegen schadelijke biodieselafzettingen en optimaliseren ze de brandstofinspuiting.

Op grond van testgegevens claimt Traxx dat de Clean4Force-moleculen zorgen voor 4 procent brandstofbesparing, minder schadelijke emissies (fijnstof -5 procent, NOx -10 procent), minder kans op storingen aan injectoren en meer vermogen per liter brandstof (+3 procent).

Fossielvrije en CO2-neutrale HVO

Daarnaast breidt Traxx het aanbod uit met twee soorten synthetische diesel op basis van afval- en reststromen, zoals dierlijke vetten. Deze HVO-varianten zijn behalve fossielvrij volgens Traxx ook volledig CO2-neutraal.

De Traxx HVO100 kan volgens Traxx in alle huidige dieselmotoren worden gebruikt, mits de fabrikant hiervoor goedkeuring geeft.

Onder de naam Traxx HVO Mix is ook een variant beschikbaar die deels uit HVO (tot 25 procent) en deels uit Traxx-diesel bestaat. ‘Voordeel hiervan is dat deze voldoet aan de alom geaccepteerde EN590-norm voor dieselbrandstof, en dus probleemloos in alle dieselvoertuigen gebruikt kan worden’, aldus Traxx.

Traxx gaat door met Traxx Zero

Traxx gaat intussen door met Traxx Zero. De Clean4Force-technologie zorgt voor een efficiëntere verbranding waardoor het brandstofverbruik – en dus ook de CO2-uitstoot – wordt gereduceerd, aldus Traxx. Alle resterende CO2-emissies worden gecompenseerd door investeringen in gecertificeerde projecten voor duurzame energie.

Traxx ontwikkelt dieselbrandstoffen voor bedrijven met moderne dieselvoertuigen en een eigen tankinstallatie. In 2003 werd Traxx geïntroduceerd als alternatief voor de hoogzwavelige rode gasolie.

 

Reageer op dit artikel