nieuws

Leasen gebruikt materieel door mkb-bedrijven lijkt gat in de markt

Branche

Leasen gebruikt materieel door mkb-bedrijven lijkt gat in de markt

Leasemaatschappij Beequip lijkt een gat in de markt te hebben gevonden met het financieren van gebruikt materieel voor mkb-bedrijven. Het bedrijf heeft in drie jaar tijd een forse groei doorgemaakt. Een deel van de omzet komt van ondernemers die hun machines aan Beequip verkopen en dan terugleasen.

Beequip financiert gebruikt materieel voor mkb-bedrijven in onder meer de bouw, infra en logistiek.

Het bedrijf begon eind 2015 met drie medewerkers, en heeft inmiddels vijftig mensen voor zich werken. In 2018 werden ruim 2300 leasecontracten afgesloten.

Waardebepaling via eigen database en experts ‘die gek zijn van kranen’

Om de waarde van gebruikt materieel te bepalen, beschikt Beequip over een eigen database. Bij grotere machines worden taxaties uitgevoerd door experts.

‘Onze experts komen uit het veld en hebben verstand van de materieelwaarde’, zegt Joris Linders, een van de oprichters van Beequip. ‘Het zijn stuk voor stuk mensen die gek zijn van kranen, graafmachines of andere voertuigen. Zij spreken de taal van de mkb-ondernemers die bij ons leasen.’

Eerst kijken naar waarde van het materieel, pas daarna naar de cashflow

Ondernemers kunnen bij Beequip ook hun bestaande materieel onderbrengen om extra liquiditeit te krijgen.

‘In tegenstelling tot banken beoordelen wij in eerste instantie de waarde van het materieel’, aldus Linders. ‘Pas daarna bekijken we of de klant voldoende cashflow heeft, of gaat maken, om het terug te betalen. Door de waarde van het materieel als uitgangspunt te nemen, kunnen wij naast nieuw materieel ook gebruikte machines financieren.’

‘Omdenken’ levert Beequip veel nieuwe klanten op

Volgens Linders levert dit ‘omdenken’ Beequip veel nieuwe klanten op. Financiële tussenpersonen kloppen in toenemende mate bij de leasemaatschappij aan voor sale-and-lease-backconstructies. Dit verkopen en terugleasen van materieel wordt gezien als een mooie oplossing voor klanten om bestaande machine- of voertuigenparken te gelde te kunnen maken.

‘Het principe is heel simpel’, legt Linders uit. ‘Heb je bijvoorbeeld drie kiepwagens, dan kan je deze bij ons onderbrengen en terugleasen. Het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop kan je direct gebruiken voor de aankoop van een vierde kiepwagen. Zo financier je je eigen groei, los van bijvoorbeeld een bankfinanciering.’

Omzetsprong in 2018

In 2018 boekte Beequip een omzet van 244 miljoen euro, zo blijkt uit de recent gepubliceerde jaarcijfers. De leasemaatschappij had in 2018 voor 368 miljoen euro aan machines in portefeuille.

Beequip trad eind 2015 toe als nieuwe speler op de markt. In 2016 werd een omzet (‘productie’) behaald van 131 miljoen euro. Het jaar erna groeide dit bedrag naar 147 miljoen. Vorig jaar volgde een omzetsprong naar 244 miljoen euro. In 2019 verwacht Beequip door te groeien naar een jaaromzet van 340 miljoen euro.

Portefeuille nam ook fors in waarde toe

De totale waarde van de machines die Beequip in portefeuille heeft, is eveneens fors gestegen. Van 117 miljoen in 2016, groeide dit bedrag naar 210 miljoen in 2017 en naar 368 miljoen in 2018. Het bedrijf verwacht in 2019 te kunnen doorgroeien naar een portefeuille ter waarde van 584 miljoen euro.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel