nieuws

Spierings introduceert eerste hybride mobiele hijskraan (video)

Branche

De Nederlandse hijskraanfabrikant Spierings heeft als eerste ter wereld een hybride mobiele hijskraan gebouwd. Deze SK487-AT3 is volledig elektrisch aangedreven. Daardoor kan hij emissievrij en stil zijn werk doen en de stad in- en uit rijden. Alleen op de snelweg maakt hij gebruik van een kleine dieselmotor.

Spierings introduceert eerste hybride mobiele hijskraan (video)

De hybride mobiele hijskraan van Spierings wordt donderdagavond 16 november aan zo’n 1.000 internationale gasten gepresenteerd tijdens de Spierings Summit. De SK487-AT3 City Boy is ’s werelds eerste hybride mobiele kraan. Spierings ontwikkelde hem speciaal voor een stedelijke omgeving waarin milieueisen steeds hoger en werkruimtes steeds beperkter worden.

Hybride mobiele hijskraan kan volledig emissievrij werken

De onderwagen wordt elektrisch aangedreven en is voorzien van een Lithium-ion accu pakket. Hierdoor kan de kraan moeiteloos naar de plaats van bestemming rijden, zonder gebruik te maken van een verbrandingsmotor. Op de hijslocatie kan de kraan eenvoudig aan het netstroom worden aangesloten. Op deze manier kan hij volledig emissievrij werken en wordt het geluid tot een minimum beperkt. Als er geen stroom aanwezig is, kan de City Boy zelfs enkele uren enkel op zijn eigen accupakket hijsen, aldus Spierings.

Voor het rijden op de snelweg heeft de kraan een kleine dieselmotor om 80 kilometer per uur te kunnen halen. Remenergie wordt weer opgeslagen in de accu. Ook wegrijden uit stilstand kan op de accu. De hybride uitrusting is niet ten koste gegaan van de capaciteit van de kraan. De toren kan tot 30 meter hoogte uitschuiven en de giek bereikt een lengte van 40 meter. Dan haalt hij een hijscapaciteit van 1,7 ton op de punt.

Ruimtebesparing door multifunctionele cabine

De kraan is gebouwd op een compacte 3-assige onderwagen van slechts 2,5 meter breed. Daardoor kan de City Boy beter manoeuvreren op smalle wegen en in drukke steden. Die ruimtebesparing is onder meer mogelijk gemaakt door gebruik te maken van een multifunctionele cabine. Deze 3-in-1-cabine fungeert zowel als truckcabine, kraancabine en liftcabine.

De auto-industrie is in razend tempo bezig elektrische en emissievrije auto’s te ontwikkelen en te produceren. Spierings is ondertussen de eerste in de mobiele kraanwereld die het gelukt is een mobiele hijskraan elektrisch te maken. De ontwikkeling van deze innovatie is een wereldprimeur die internationaal veel opzien zal baren, verwacht het bedrijf.

Duizendste kraan in 2018

Dertig jaar geleden ontwikkelde het bedrijf in het Brabantse Oss als eerste een mobiele torenkraan door een gebruiksvriendelijke torenkraan op een compacte truck te zetten. De fabrikant groeide hiermee uit tot marktleider. De mobiele Spierings-kranen worden inmiddels in meer dan 25 landen in Europa, Azië en Afrika gebruikt door alle grote kraan- en bouwbedrijven. In 2018 verwacht Spierings zijn duizendste kraan te leveren.

Reageer op dit artikel