blog

Westra: slim, duurzaam en kostenefficiënt ondernemen

Branche

Westra: slim, duurzaam en kostenefficiënt ondernemen
Pieter Westra: ‘We willen een groene uitstraling hebben en maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Westra is CO2-gecertificeerd. De aannemer is eigenaar van een windmolen en 1.900 zonnepanelen, propageert ‘het nieuwe rijden’ en ‘het nieuwe draaien’, en bereidt projecten voor in 3D.

Westra: merk met inhoud

Westra is een ‘oud merk’. Opgericht in 1928, met stevige wortels in het Friese land. Ze worden gezien als stabiele factor en dragen dit ook actief uit. Onlangs is het bedrijfslogo vernieuwd, binnenkort gaat de website gaat op de schop. Maar Westra zou Westra niet zijn als het bedrijf zich niet vooral zou focussen op de inhoud.

Complementerende markten

Westra doet aan grondverzet in de wegenbouw en de agrarische sector. Dezelfde machines en mensen kunnen beide markten prima bedienen, zo is de gedachte. In Harlingen verwerkt Westra groenafval en grondstromen. Ook hier complementeren de werkzaamheden elkaar. Met vrijgekomen grond uit een wegenbouwproject zijn sloten te dempen, zodat agrariërs hun (dure) grond in één keer kunnen bewerken. Groenafval en grond van overheden en gemeentes zijn toe te passen op projecten voor het waterschap.

Moderniseren

Prijs, kwaliteit en snelheid zijn belangrijk in de aannemerij. Technologie is daarbij ondersteunend. Directeur Pieter Westra: ‘Wij bereiden al jaren het werk digitaal voor, onder meer met Topcon 3D GPS en SiteLink3D. Dat verbetert de kwaliteit, omdat afwijkingen snel aan het licht komen. Bovendien kost het minder tijd om een werk uit te voeren. Onze machinisten nemen zelf hun 3D-modellen mee naar het werk. Ook staan ze steeds in contact met kantoor.’

Zo groen mogelijk

Vorig jaar heeft Westra het certificaat voor de CO2-Prestatieladder behaald. De opwekking van groene energie, sturing op gedrag en werken in 3D zijn daaraan debet. Westra staat op trede 3, wat gunningvoordelen betekent in het aanbestedingsproces. Pieter: ‘We willen een groene uitstraling hebben en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als we hiermee ook nog een inschrijfvoordeel kunnen behalen, is dat een typische win-win situatie.’

Projecten

  • Wiarda: bouwrijp maken kavels en afgraven waterpartijen voor een nieuwe woonwijk in Leeuwarden. Circa 190.000 m3 grondverzet (ontgraven, vervoeren en verwerken). Opdrachtgever: Jansma Drachten.
  • De Overijsselselaan, als aansluiting op de Haak om Leeuwarden. Circa 250.000 m3 grondverzet. Opdrachtgever: KWS.
  • Harlingen: beheer grondstromen en depotlocatie voor verbreding N31. Opdrachtgever: Provincie Friesland.

Dit artikel op BouwMachines.nl vindt u ook als blog op topconpositioning.com.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Topcon over 3D GPS en SiteLink3D. Lees meer over Westra in Franeker.

Dit artikel is gesponsored door Topcon.

Reageer op dit artikel