blog

Van Werven: ‘Veel willen maar ook veel kunnen’

Branche

Van Werven: ‘Veel willen maar ook veel kunnen’

Van Werven is een typisch voorbeeld van een bedrijf dat veel wil maar ook veel kan. Dit wordt met vallen en opstaan bereikt, door de ander van dienst te zijn en dingen slim aan te pakken. Centraal in die slimme aanpak staan meer dan 25 machines die voorbereid zijn op GPS en 12 eigen 3D GPS-systemen in combinatie met 3D Sitelink die dagelijks worden ingezet.

Wie is Van Werven?

Van Werven (opgericht in 1945) is een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van infra en recycling. Het bedrijf heeft dagelijks 500 medewerkers aan het werk, waarvan 380 in dienst op twaalf locaties in binnen- en buitenland. Zestig bedrijfswagens en honderden machines dragen de naam ‘Van Werven’. De oorsprong van het bedrijf ligt in Oldebroek. De derde generatie Van Werven is inmiddels aandeelhouder en actief in de directie en het management van het bedrijf.

Aansprekende projecten:

• Ontgraving voor Boerenweteringparkeergarage in Amsterdam in opdracht van De Vries & Van de Wiel. Hierbij werd 80.000 m³ grond in de natte ontgraven, vanaf de bodem van de gracht (-3,3 meter NAP) tot de ontgravingsdiepte (-11,6 meter NAP).
• Project ‘Harderboek en Harderbos verbonden’ in opdracht van A. de Jonge Maaiwerk en Groenonderhoud. Hierbij werd 80.000 m³ grond ontgraven met een grote variatie in niveaus.

70 jaar jong, feest!

Vorig jaar was het groot feest toen Van Werven zijn 70-jarig bestaan vierde. Opa van Werven legde het fundament van het bedrijf. Hij deed wat de 500-koppige organisatie nu nog steeds doet: diensten verlenen en geen nee verkopen aan de klant. Vervoer, afvoer en hergebruik van zand, grond en klei; het is nog steeds big business bij Van Werven. Wel is er vergeleken met zeven decennia geleden een groot verschil: naast infra is recycling van kunststof afval de succesvolle nieuwe tak in een snel groeiende branche.

Alles-in-één

Bij Van Werven draait het om goed materieel, vakkundige handen en gezond boerenverstand.

De ‘kern’ van Van Werven vind je in het plaatsje Oldebroek, Gelderland. Waar vroeger de wieg stond van de familie van Werven, is nu een bureau te vinden. Het woonhuis heeft allang plaatsgemaakt voor een kantoor. Even verderop staat de enorme werkplaats. Wie in deze loods rondloopt, ziet meteen waar het bij Van Werven om draait: goed materieel, vakkundige handen en gezond boerenverstand. Technisch directeur Cor van Werven: ‘Dankzij een eigen werkplaats met een techniek-, constructie- en bandenafdeling hebben we alles in eigen huis. Dat maakt ons selfsupporting, slagvaardig en zeer kostenefficiënt. Nee verkopen aan de klant doen wij nog steeds niet graag.’

Ecologische zone

Op het terrein van Van Werven is geen shovel, bulldozer of kraan. Een goed teken, want dat betekent dat ze aan de slag zijn op projecten. Een deel van het immense machinepark is te vinden in Zeewolde, op krap een half uurtje rijden van Oldebroek. Hier wordt grond verzet voor de aanleg van een poel en een natuurvriendelijke oever. Een belangrijk onderdeel van ‘Harderbos en Harderbroek verbonden’, een werk van Natuurmonumenten. Calculator Jurjan van den Berg van Van Werven: ‘Wij werken hier nu in onderaanneming van A. de Jonge Maaiwerk en Groenonderhoud. Natuurmonumenten heeft hen opdracht gegeven tot herinrichting van het gebied om zo de leefbaarheid voor de dieren die hier leven te bevorderen.’

3D GPS

Wat meteen opvalt aan de net aangelegde poel is de speelse vorm. Het meertje loopt trapsgewijs af en er is een uitstulping gecreëerd. Geen rechttoe-rechtaan werk. Uitvoerder Henri Bekenkamp: ‘De machinisten maken gebruik van Topcon 3D GPS. De bestanden waarmee zij werken geven de juiste lijnen, hoogtes en coördinaten aan. Zij zien precies waar ze zijn op een werk en wat de positie is van de bak ten opzichte van het 3D-ontwerp. Dat maakt een werk als dit heel goed uitvoerbaar.’ Lachend wijst hij naar de piketpaaltjes. ‘Die staan er vooral voor mijn oriëntatiegevoel!’

Verschillende niveaus maken

Niet ver van de poel creëert kraanmachinist Sytse ten Cate de natuurlijke oever. Zijn kraan schept niet grofweg zand weg op één diepte maar aan de hand van variërende dieptes. Dat leidt tot verschillende niveaus. Die zijn er niet voor niets. De ondiepe gedeeltes aan de oever zijn bedoeld als paai- en opgroeiplaatsen voor vis en vormen een aangename stek voor vogels.
Ook Sytze geeft aan dat 3D GPS het werk vergemakkelijkt. Juist omdat hij veel onder water graaft, is het prettig om gebruik te kunnen maken van 3D-machinebesturing. Want wat met het blote oog niet is te zien, kan op het scherm wel gemonitord worden. Boven of onder water werken, het maakt niet uit met 3D GPS. Al is het niet dat het werk nu met twee vingers in de neus gedaan kan worden, waarschuwt Sytze: ‘Het is wel verstandig om te blijven controleren of je met de juiste bestanden werkt en of de hoogtes kloppen. Af en toe checken met de vaste hoogte op een controlepiketje is daarom wel verstandig om professioneel goed werk af te kunnen leveren!”

Dit artikel op BouwMachines.nl vindt u ook als blog op topconpositioning.com.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Topcon voor meer informatie over 3D GPS.

Dit artikel is gesponsored door Topcon.

Reageer op dit artikel