blog

Nieuwbouwwoningen in de Randstad kunnen goedkoper

Branche

Rob ten Vregelaar, Business Manager bij Topcon Positioning Nederland, is ervan overtuigd dat bouwautomatisering ervoor kan zorgen dat aannemers voor een lagere prijs nieuwbouwwoningen kunnen leveren. Daarmee heeft hij goed nieuws voor de vele woningzoekende starters in de Randstad.

Nieuwbouwwoningen in de Randstad kunnen goedkoper

Terwijl ik op weg was naar ons kantoor in Bunschoten, hoorde ik op BNR Nieuwsradio een item over de gespannen woningmarkt in de Randstad. Begrijpelijk dat er veel vraag is naar starterswoningen daar, het is immers een drukbevolkt gebied. Zelfs in Beckum, het Twentse dorp waar ik woon, is behoefte aan starterswoningen. Maar waarom zijn er eigenlijk te weinig nieuwe starterswoningen in de Randstad? Heeft dat te maken met vergunningen of grond? Het heeft zeker te maken met het volgen van langdurige procedures, moeizame verlening van vergunningen of beschikbare ruimtes. Waar ik vooral aan dacht terwijl ik naar de radio luisterde, was het oplossen van de capaciteitsproblemen in de bouw.

Meer bouwen met evenveel mensen

Aannemers merken maar al te goed dat jonge mensen niet snel meer enthousiast worden over de bouwsector. Het aantal leerlingen op de bouwopleidingen krimpt. Terwijl de vraag enorm groot is. Tel daarbij nog de vakmensen die in de crisis van vak veranderd zijn. Kortom: aannemers zouden misschien wel meer willen bouwen, maar ze hebben de mensen niet om het allemaal te kunnen realiseren.
In andere sectoren is het volkomen geaccepteerd om de productiecapaciteit te verhogen door middel van automatisering. Daarom zie ik bouwautomatisering als een goede oplossing voor de nieuwbouw in de Randstad. En natuurlijk ook voor de rest van Nederland. Laten we samen bekijken hoe we met dezelfde hoeveelheid mensen onze productie kunnen verhogen. Daar willen we ons bij Topcon absoluut voor inzetten. Wat ons betreft is bouwautomatisering de toekomst. Hierdoor lukt het misschien ook makkelijker om jonge mensen voor ons vak te interesseren.

Bouwautomatisering reduceert faalkosten

Alles begint met een ontwerp. Of het nu een woning, een bedrijf, een weg of een brug is. Ontwerpen op de traditionele manier duurt langer dan wanneer je gebruik maakt van bouwautomatisering. Digitaal ontwerpen is niet langer spannend, dat doen de meeste al. Maar in de praktijk wordt het digitaal ontwerp in lagen uitgeprint voor de bouwvakker en onderaannemers op de bouwplaats. Men werkt dan niet digitaal verder. Wijzigingen worden wel bijgehouden, maar wellicht niet nauwkeurig. Vaak worden wijzigingen ook niet tijdig verwerkt in het digitale model. Daardoor merkt men pas op de bouwplaats als er constructiefouten in het ontwerp zitten. Dat levert veel meerwerk op en dat kost tijd en geld. Bovendien moet je ook kunnen improviseren om de fouten op een goede manier op te lossen.
Dit soort faalkosten kun je voorkomen als je ontwerpt en uitvoert vanuit een digitaal model. Op elk moment tijdens het ontwerp spoor je dan de fouten in het model al op. Dankzij het 3D-model kan de opdrachtgever direct zien hoe het wordt en kunnen eventuele wensen direct worden verwerkt, in plaats van pas op de bouwplaats. En omdat iedere onderaannemer real-time in hetzelfde model werkt, beschikt iedere bouwpartner over dezelfde informatie.

Lagere prijs door meer efficiëntie

Rob ten Vregelaar is Business Manager bij Topcon Positioning Nederland.

De onderdelen van gebouwen worden tegenwoordig in fabrieken geproduceerd en op de bouwplaats geassembleerd. Dankzij digitale modellen werkt iedereen in dezelfde maatvoering en sluiten de onderdelen direct goed op elkaar aan. Dat werkt veel efficiënter dan vanaf een geprinte bouwtekening.
Door bouwautomatisering realiseer je een naadloze aansluiting van onderdelen, meer efficiëntie, minder materiaalverspilling en veel minder faalkosten. Dat zorgt ervoor dat aannemers voor een lagere prijs nieuwbouwwoningen kunnen leveren. Ze kunnen immers meer bouwen met dezelfde hoeveelheid mensen én tegelijkertijd de bedrijfskosten verlagen. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de starters in de Randstad.

Mijn aanbod: aannemers helpen

Bij Topcon willen we heel graag bewijzen dat nieuwbouw goedkoper en efficiënter kan. Daarom bieden we aan om mee te denken met aannemers die oplossingen zoeken. Samen maken we het werkproces slimmer. Meer weten? Mail me dan op rtenvregelaar@topcon.com.

Dit artikel op BouwMachines.nl vindt u ook als blog op topconpositioning.com.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Topcon voor meer informatie over bouwautomatisering en de verlaging van bouwkosten.

Dit artikel is gesponsored door Topcon.

Reageer op dit artikel