artikel

‘Afschaffen wintertijd slecht voor bouwproductie’

Branche

‘Afschaffen wintertijd slecht voor bouwproductie’

Langere zomeravonden? Wat hebben grond- weg- en waterbouwers daaraan? Zij hebben liever dat het een uurtje eerder licht is in de winter. En de wintertijd afschaffen, kan weleens heel slecht uitpakken voor de bouwproductie én de veiligheid, waarschuwt MKB Infra in een brief aan de regering.

De dieren in Blijdorp ontwaken. Zoals gebruikelijk waren ook de mannen van Aannemingsbedrijf Molenaar vanochtend alweer vroeg uit de veren. Stipt om 7 uur beginnen ze, al is het toch een beetje behelpen in het donker.

Klok een uurtje terug, dat scheelt weer

Die eerste uurtjes in de schemer staan vooral in het teken van voorbereidingen. Pas als het licht wordt, kunnen de gww’ers echt los. Daarom zijn ze maar wat blij dat de klok dit weekend een uurtje werd teruggezet. Dat scheelt toch weer een ‘lichtuur’.

‘Die donkere uurtjes in de winter moet je niet onderschatten’, zegt Iwan Segers van het familiebedrijf uit Nieuwerkerk. Straatwerk, riolering, bodemsanering, vloeistofdichte vloeren bij benzinestations, het gww-bedrijf is van alle markten thuis. Hij moet er niet aan denken dat de wintertijd na dit jaar nooit meer terugkeert. Dat het door de keuze van het kabinet, aangemoedigd door Europa, altijd zomertijd zal blijven. Al betekent dat wel extra langere zomeravonden.

De productiviteit gaat achteruit

Het betekent ook… ‘dat het in de winter langer donker blijft ’s ochtends. Dat gaat gewoon ten koste van de productiviteit. En dat kan ik niet doorberekenen aan de klant. Voor elk bouwbedrijf in Nederland zal dat een probleem worden.’

Maar niet alleen Segers ziet de schaduwkant. Ook infrabouwers, kleinere bouwbedrijven en hoveniers zeggen in de problemen te komen.

‘Gaan ze morrelen aan de wintertijd…?’

Philip van Nieuwenhuizen, voorzitter van MKB Infra, ontving de afgelopen weken tientallen meldingen van ongeruste leden: ‘Gaan ze morrelen aan de wintertijd? Altijd zomertijd? Dat moeten we zien te voorkomen’, is de teneur onder zijn achterban.

Van Nieuwenhuizen: ‘In het donker werken is op de eerste plaats een stuk riskanter. Grotere werken zoals rechttoe-rechtaan-asfalteren kun je nog wel verlichten, maar vooral die werkzaamheden voor de deur van mensen in woonwijken zijn gevoelig.’

Hij legt uit: ‘Denk aan werken met vuile elektriciteitskabels en leidingen die je in het donker niet kunt onderscheiden van de grijze massa die je tegenkomt in de ondergrond. En je kunt wel reflecterende hesjes dragen, de kans dat je iemand met een graafmachine raakt is in het donker toch echt groter dan in het licht.’

‘Als het donker is, kan je minder doen’

Langer werken in het donker is niet alleen gevaarlijk, het gaat volgens de mkb-voorman ook ten koste van de productiviteit. ‘Als het donker is, kun je gewoon minder doen. Ook dat geeft problemen. Nu al ligt de bouwproductie te laag en met de Bouwagenda wordt de opgave alleen maar groter. Dan helpt het niet mee als je alle productieve uurtjes wegzet.’

Heeft dat ene uurtje zoveel impact? En valt daar geen mouw aan te passen? ‘Winterwerk’ naar de zomer verplaatsen bijvoorbeeld?  ‘Dat is geen optie’, zegt Van Nieuwenhuizen. ‘Sterker nog. Vroeger mochten we s’ winters niet asfalteren en strepen, maar ook dat moesten we loslaten, omdat er dan kostbare productiemaanden verloren gingen.’

Een uurtje later beginnen?

Een uurtje later beginnen in de winter van de toekomst, is volgens hem al helemaal uit den boze. ‘Dan torn je aan de ordening van de maatschappij: wij hebben het hier zo geregeld dat we vroeg beginnen en vroeg klaar zijn, zodat we ’s avonds op tijd kunnen eten en tijd overhouden om te ontspannen. Als je aan die tijden komt, ontketen je een revolutie onder de bouwvakkers.’

De voorzitter van MKB Infra dringt bij de regering aan op gefundeerd onderzoek.  Hij heeft een brief naar de regering gestuurd: ga niet over één nacht ijs. ‘Het baart mij zorgen dat het kabinet een soort steekproefsgewijze ‘sondering’ gaat doen onder burgers voor het maken van deze belangrijke keuze, zonder dat de economische aspecten goed zijn onderzocht. Dat lijkt mij ook onverantwoord.’

Zelfs honden raken in de war

De discussie over de klok nooit meer verzetten, kan de Utrechter overigens wél begrijpen. Wintertijd, zomertijd, wintertijd, zomertijd, je zou er horendol van worden.

‘Bijna ieder jaar gaat er wel iets mis bij bedrijven, met mensen die zich verslapen, en er kleven ook praktische onhandigheden aan. Zelf raak ik er elke keer ook wel een beetje door van slag, ik merk het ook aan mijn hond. Tien minuten voor hij zijn eten krijgt, begint hij al tegen zijn bak aan te schoppen. Als het tijdstip ineens verandert, snapt het arme dier er helemaal niets meer van. Het doet dus echt wel iets met mens en dier, dat gesleutel aan de tijd.’

En het is slecht voor het milieu

Iwan Segers ziet dat ook. ‘Maar infrabouwers mogen niet de dupe worden van die discussie’, besluit de cijferman van Aannemingsbedrijf Molenaar.

‘Kies voor de wintertijd, of laat het zoals het is’, drukt hij de beleidsmakers op het hart. ‘Zet ons niet in het donker, Brussel en Den Haag.’ Alternatieven ziet hij niet.

‘Een uurtje later beginnen? Dat gaat hem echt niet worden. Zou jij daar gelukkig van worden als je baas je dat verplicht oplegt? En ik heb nog wel een argument om vast te houden aan de wintertijd: langer werken in het donker is ook niet goed voor het milieu. Al die aggregaten, al dat kunstlicht.’

Ook groenbedrijven prefereren wintertijd

Hoveniersbedrijven hopen ook dat de wintertijd gehandhaafd blijft, zegt Egbert Roozen, voorzitter van de vereniging VHG. ‘Het heeft een heel praktische reden. In het donker kun je nauwelijks aanvangen, terwijl de werkdag feitelijk wel is begonnen.’

Meer Premium-artikelen van BouwMachines lezen? Meld u hier aan voor een gratis account.

Reageer op dit artikel