TKD-primeurs naar nieuw Kipper Event

In Markelo wordt op vrijdag 9 en zaterdag 10 september het Kipper Event georganiseerd. Dit initiatief is ontstaan na het opnieuw niet doorgaan van de TKD. Journalisten gingen hierop in gesprek met een aantal bedrijven. Op de gevonden locatie in Markelo zullen bouwvoertuigen gepresenteerd en gedemonstreerd worden op een demonstratiebaan. Inmiddels hebben zich meer dan twintig deelnemers gemeld.

Het Kipper Event wordt geen beurs of tentoonstelling met mooie vip-tenten, maar een evenement waarbij laarzen en een stevig windjack nodig zijn.

‘Het geheel krijgt de uitstraling van een bouwplaats, en daarmee vormt dat de natuurlijke habitat van de gepresenteerde producten. Wij willen twee leuke dagen organiseren waarbij de deelnemers hun nieuwste producten kunnen presenteren in een informele setting’, aldus journalist Iep van der Meer. Hij is samen met Roger van Nispen de initiator van het evenement.

Tekst gaat door onder de foto.

Geen stands en gratis toegang

‘Uiteraard is wel catering aanwezig op het terrein, maar er is geen sprake van standbouw of andere voorzieningen. Het is een laagdrempelig evenement met gratis toegang voor het publiek waarbij het puur gaat om de producten van de deelnemers’, aldus Van der Meer.

Demonstratiebaan en zelf rijden

Net als bij de TKD wordt er een demonstratiebaan ingericht waar belangstellenden onder begeleiding in het zand kunnen rijden met een aantal voertuigen. ‘Uiteindelijk zijn de terreinprestaties namelijk waar het echt om gaat in het grondverzet en bouwtransport. Daardoor wordt het dus niet alleen een statische presentatie, maar is er ook veel te zien en te beleven. Diverse voertuigen zullen klaar staan voor demoritten door de zandbanen, waarmee het een dynamisch evenement belooft te worden. Machines om de trucks te beladen zijn aanwezig.’

Tekst gaat door onder de foto.

Volop noviteiten

Veel leveranciers hadden hun primeurs klaar staan voor de TKD, waardoor er volop noviteiten te zien zullen zijn op het Kipper Event, belooft Van der Meer. Zo toont HSE een Hybride Scania met Palfinger autolaadkraan en kipper, komt Gijsbertsen met een DAF 10×4 lichtgewicht Quadro kipper en toont Ginaf een nieuwe 8×6 . Hyva komt met de eerste Scania 6×6 en ook is een compacte Volvo 10×4 te zien.

Renault Trucks toont een nieuwe C 480 10×4 midlift, waarvan er inmiddels acht zijn verkocht in Nederland. Verder toont het Franse truckmerk de nieuwe K 440 6×6 Wide Spread. Iveco komt met een 10×4 T-Way naar Markelo, terwijl Mercedes Benz de nieuwe 8×4 Wide Spread toont.

Tekst gaat door onder de foto.

Compacte 10×4 van Volvo

De 10×4 is populair in Nederland, en het aantal configuraties neemt steeds verder toe. Ook Volvo Trucks komt namelijk met zo’n voertuig, maar dan in een extra compacte vorm, aangepast door Veldhuizen Trucks.

Veldhuizen Trucks toont in Markelo verder onder meer Scania en Volvo Quadro 2.0 uitvoeringen waarvan de achterste as dubbelle montage heeft. Ook introduceert Veldhuizen Trucks een DAF X-Treme Light asfaltkipper met 34,5 ton laadvermogen. Van de truckmerken nemen Mercedes-Benz, Iveco, Ginaf, Volvo, Terberg, en Renault Trucks deel aan het Kipper Event. Met andere merken lopen nog onderhandelingen.

Tekst gaat door onder de foto.

Ook opbouwers zijn van de partij

Daarnaast hebben diverse opbouwers zich ingeschreven, waaronder Hyva, Hiab, Vossebelt, Ruizeveld, Gijsbertsen, Tibeg en Fliegl. Ook JHS is aanwezig met het merk Kempf, net als D-Tec, onder meer met Bulthuis-producten. Van der Peet toont Stas kipperopleggers en ook VDL is aanwezig.

Maas Weegsystemen toont een geheel nieuw ontwikkelde, mobiele en geijkte weegbrug die eenvoudig ingezet kan worden voor projecten. Deze weegbrug is in transportstand slechts 255 cm breed en 199 cm lang. Dankzij een slimme constructie wordt het totale gewicht over acht laadcellen verdeeld waardoor een geijkte weegbon geprint kan worden.

Tekst gaat door onder de foto.

Niet alleen kippers…

‘Hiermee is duidelijk dat het niet alleen om kippers gaat’, zegt Van der Meer. ‘Ook andere bouwgerelateerde voertuigen zijn welkom, zoals stenenopleggers, diepladers, trekkers voor bouwtransport en bijvoorbeeld betonmixers. Eigenlijk doet de naam Kipper Event de breedte van het evenement tekort.’

Het Kipper Event wordt gehouden op de zandwinning van Van der Heiden in Markelo aan de Domelaarsweg.