Registratie mobiele werktuigen blijft flink achter

De RDW ziet het aantal registraties van (land)bouwvoertuigen de laatste weken fors toenemen. Maar vooral het aantal registraties van mobiele werktuigen (MMBS) als graafmachines, wielladers, veegwagens en heftrucks blijft flink achter.
(Foto: Hero Dijkema | Cumela)

Duizenden bedrijven moeten hun (land)bouwvoertuigen nog registreren. Doen ze dit niet voor 1 januari 2022, dan mogen ze daarna niet meer met hun voertuig de weg op.

Registratie en kentekenplaatplicht van (land)bouwvoertuigen

Zo zit het

De RDW ziet het aantal aanvragen de laatste weken wel fors toenemen. Het gaat nu om circa 20.000 aanvragen per week, wat bijna drie keer zo veel is als in eerdere maanden. Inmiddels is tweederde van de voertuigen geregistreerd. Dat betekent dat er nog ruim 187.000 te gaan zijn.

Slechts 55.000 mobiele werktuigen geregistreerd

Vooral het aantal registraties van mobiele werktuigen (MMBS) loopt flink achter. Hiervan waren er begin november 55.000 geregistreerd, van een verwacht totaal aantal van 130.000.
Volgens de RDW lijkt het er op dat eigenaren van deze groep voertuigen zich er nog niet altijd van bewust zijn dat hun voertuig moet worden geregistreerd. ‘De vuistregel is: heeft het voertuig nu een afgeknotte driehoek, dan is de kans groot dat het geregistreerd moet worden’, legt RDW-conversiemanager Rob van Dokkumburg uit. ‘Dat is het geval als het voertuig nog geen kenteken heeft, wielen en een motor heeft, op de openbare weg komt en harder rijdt dan 6 km/u.’

Online registreren

Registreren kan tot en met 31 december online. De kosten bedragen €18,- per registratie. Vanaf 1 januari 2022 is registratie nog wel mogelijk, maar is daarvoor een keuring op een van de keuringsstations van de RDW nodig. De kosten daarvan zijn minimaal €140,-. Het uitstellen van registratie tot het laatste moment kan tot gevolg hebben dat de registratie niet voor 1 januari is afgerond omdat de wachttijden bij de RDW waarschijnlijk zullen oplopen.