nieuws

Schadeclaim grondverzet om PFAS-crisis

Ondernemen

Schadeclaim grondverzet om PFAS-crisis

Het bedrijfsleven gaat een schadeclaim indienen tegen het kabinet, omdat grondverzetbedrijven een tijd lang niet hebben kunnen werken door de maatregelen rond PFAS.

‘Minister Van Veldhoven heeft zelf gezorgd voor dit verschrikkelijke bedrijfsongeval. Eén man plus een machine in het grondverzet kosten 100 euro per uur. We gaan uitzoeken hoeveel uren niet zijn gemaakt, en ze kunnen een claim verwachten’, zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

‘Dit kan echt niet voor onze ondernemers’, voegt voorzitter Janneke Wijnia-Lemstra van brancheorganisatie Cumela daar aan toe.

‘Het lijkt alsof kabinet stikstofprobleem over de heg flikkert’

Over de aangekondigde maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen, is VNO-NCW kritisch. De Boer: ‘Men probeert de bouwproductie los te trekken. Daar zijn we positief over, maar wat ontbreekt is hoe het gaat werken. Het lijkt erop dat men het over de heg flikkert naar provincies, die het vervolgens zelf mogen uitzoeken. Dat leidt tot verwarring, niet tot een eenduidige oplossing. Daar hebben we zorgen over.’

De Boer is verder kritisch over de houding van de politiek. ‘Men is in beweging gekomen, maar wat heeft het lang geduurd en wat is dat jammer. De politiek zit gevangen in zichzelf en luistert niet naar wat er speelt in de markt en bij bedrijven.’

Het duurt allemaal veel te lang, zegt Bouwend Nederland

Door de huidige stikstofcrisis staan in de bouw- en infrasector duizenden banen op het spel en gaan miljarden euro’s aan omzet verloren, zegt algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland. ‘Dat moet wat ons betreft vandaag opgelost worden. Dat is meteen ook de lacune in het hele verhaal. Er wordt een aanzet gegeven voor maatregelen, maar dat duurt verschrikkelijk lang. PFAS is een nog veel slechter verhaal, daar is niet het begin van een oplossing te vinden.’

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland gaat de crisis veel verder dan alleen de bouwsector. ‘Wij vragen om snelheid. De minister-president heeft het over schaarste. Een ding is schaars: tijd. We hebben geen tijd meer.’

De aankondiging van de schadeclaim volgt direct na de aangekondigde maatregelen van het kabinet om de stikstof- en PFAS-crisis aan te pakken.

LEES HIER: Kabinet wil bouw woningen, wegen en dijken behoeden voor stikstof- en PFAS-probleem.

 

Reageer op dit artikel