nieuws

Kabinet komt woensdag met plannen om stikstofcrisis te bezweren

Ondernemen

Kabinet komt woensdag met plannen om stikstofcrisis te bezweren

Het kabinet wil woensdag het pakket maatregelen tegen stikstof presenteren dat de coalitiepartijen dinsdag zijn overeengekomen na wekenlang overleg. De maatregelen voor de korte termijn moeten ervoor zorgen dat onder meer de woningbouw kan worden vlotgetrokken.

Premier Rutte noemt het een belangrijke stap, maar zegt meteen dat ‘daarmee niet alle problemen zijn opgelost.’ In december volgt een uitgebreider pakket met nog meer maatregelen. ‘Er moet nog heel veel gebeuren.’ De premier wilde niet zeggen wat precies is afgesproken.

Maatregelen voor de korte termijn

Het pakket dat woensdag wordt gepresenteerd gaat specifiek over maatregelen op de korte termijn, om ervoor te zorgen dat de vergunningverlening voor woningbouw niet te lang stil komt te liggen. Ook de belangrijkste infrastructurele projecten als dijkversterkingen moeten weer op gang komen. Coördinerend minister Carola Schouten (Landbouw) wil voor 1 december een akkoord bereiken met de provincies over maatregelen op de langere termijn, zoals het opkopen van boerenbedrijven.

Overal 100, met uitzondering van 130-wegen

Onderdeel van het stikstofplan is volgens ingewijden verlaging van de maximumsnelheid op alle snelwegen naar 100 kilometer per uur. Op snelwegen waar nu een maximum snelheid geldt van 130, mag straks alleen tussen 19.00 uur en 6.00 uur zo hard worden gereden.

Het kabinet probeert al bijna een half jaar met man en macht een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. Eind mei oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming biedt aan beschermde gebieden.

Onder de overeengekomen maatregelen valt ook de overgang naar veevoer met daarin speciale enzymen, om ervoor te zorgen dat koeien minder stikstof uitstoten. Ook moet er worden geïnvesteerd in natuurbescherming, melden coalitiebronnen.

LEES HIER meer berichten en artikelen over de PFAS- en stikstofcrisis.

Reageer op dit artikel