nieuws

Frustraties bij actiegroep Grond in Verzet; gemeenten pakken na stikstof- ook PFAS-crisis aan

Ondernemen

Frustraties bij actiegroep Grond in Verzet; gemeenten pakken na stikstof- ook PFAS-crisis aan

De ontwikkelingen rond de stikstof- en PFAS-crisis blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. De actiegroep Grond in Verzet is gefrustreerd over het uitblijven van landelijke maatregelen. Omdat het kabinet niets doet, proberen gemeenten intussen een uitweg te zoeken om de problemen op te lossen.

In Noord-Holland richten gemeenten een eigen ‘stikstofbank’ op om de stikstofproblemen te lijf te gaan. In het oosten van het land willen gemeenten de PFAS-impasse doorbreken door te gaan werken met een fors hogere norm. Hierdoor moet het eenvoudiger worden om grond te verplaatsen en verwerken.

Landelijke norm omhoog van 0,1 naar 3,0

Volgens wethouder Inge Klein Gunnewiek van Winterswijk heeft de Omgevingsdienst Achterhoek, die namens gemeenten vergunningen verleent en handhaaft, geadviseerd dat de landelijke norm van 0,1 mag worden verhoogd naar 3,0 microgram PFAS per kilo grond. ‘Hierdoor krijgen ondernemers meer ruimte’, zegt Klein Gunnewiek tegen dagblad De Gelderlander. Alle Achterhoekse gemeenten hebben met de verhoging ingestemd of doen dat volgens de krant naar verwachting binnenkort.

Gemeenten mogen met hogere PFAS-norm werken

Gemeenten mogen met een eigen, hogere norm komen, bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu tegen De Gelderlander. Grond en baggerspecie die boven de norm van 0,1 zitten, mogen naar gebieden waar dezelfde hoeveelheid of nog meer PFAS in de bodem zit. Dan wordt de grond niet extra vervuild.

Veertien gemeenten in de regio Twente, waaronder Enschede, en het waterschap Vechtstromen hebben eerder al besloten om de PFAS-norm te verhogen.

Actiegroep Grond in Verzet zwaar teleurgesteld

Intussen is de actiegroep Grond in Verzet, die twee weken geleden de drukbezochte actiedag op het Malieveld organiseerde, zwaar teleurgesteld over het uitblijven van landelijke maatregelen.

‘Met een groot gevoel van frustratie moeten wij constateren dat we sindsdien nog geen stap verder zijn’, schrijft Grond in Verzet zondag aan premier Mark Rutte en vier ministers én aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. ‘We hebben het zeer gewaardeerd dat bewindspersonen en Kamerleden die dag aanwezig waren, maar wat gebeurt nu concreet?’

‘Aannemers beginnen onder de kostprijs te werken’

De actiegroep stelt dat de nood aan de man is: de pijplijn van werk raakt bij de meeste aannemers en grondverzetters ‘razendsnel’ leeg. ‘Aannemers beginnen onder de kostprijs te werken, de woningbouw en infra en waterwerk lopen hopeloze achterstanden op, zand raakt op, binnenvaart en vrachtwagens hebben minder te vervoeren, waterwegen worden niet meer uitgebaggerd en nieuwe projecten zijn er nauwelijks.’

Grond in Verzet zegt dinsdag een ontmoeting te hebben met premier Mark Rutte en minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) om daar de brief persoonlijk toe te lichten. Dan willen de actievoerders het manifest ook overhandigen aan de fractievoorzitters.

Komen er hardere acties?

De actie op het Malieveld is ‘zeer bewust publieksvriendelijk’ gehouden, stelt Grond in Verzet. ‘Wij doen dan ook een dringend beroep op u om snel door te pakken en te voorkomen dat verdere acties überhaupt nodig zijn.’

LEES HIER meer berichten en artikelen over de PFAS- en stikstofcrisis.

 

Reageer op dit artikel