nieuws

Liebherr verwacht recordjaar 2018 in 2019 te verbeteren, ondanks zorgen om wereldeconomie

Ondernemen

Liebherr verwacht recordjaar 2018 in 2019 te verbeteren, ondanks zorgen om wereldeconomie

Liebherr verwacht het omzetrecord uit 2018 direct in 2019 alweer te verbreken. Over de eerste zes maanden van het lopende jaar werd maar liefst 700 miljoen euro meer omgezet dan in het eerste halfjaar van 2018. Dit is een groei van 12,4 procent. In 2018 lag de omzet in het eerste halfjaar op 5 miljard euro, in 2019 was dit ruim 5,7 miljard euro. De jaaromzet bedroeg in 2018 ruim 10,5 miljard euro.

Liebherr zegt te groeien in vrijwel alle regio’s, vooral in Noord- en Zuid-Amerika. Alleen in Afrika en het Midden-Oosten is sprake van ‘een lichte krimp’. De binnengekomen orders zijn gegroeid van 5,1 miljard in de eerste zes maanden van 2018, naar 5,6 miljard in de periode januari-juni van 2019. Het aantal werknemers neemt in 2019 wereldwijd toe tot naar verwachting 49.000. Dat zijn er 3.000 meer dan in 2018.

Liebherr is ‘bezorgd’ over de wereldeconomie

Algemeen directeur Andreas Böhm van Liebherr International is wel ‘bezorgd’ over de internationale wereldeconomie, zei hij vorige week bij de presentatie van de halfjaarcijfers. ‘Maar onze gedecentraliseerde bedrijfsstructuur biedt ons de mogelijkheid om flexibel op veranderingen te reageren. In tijden van economische onzekerheid en stagnatie blijven we groeien. Mede dankzij ons brede productportfolio kunnen we schommelingen in de markt opvangen.’

Met name het grondverzet en de mijnbouw boeren goed

Böhm verwacht ‘positieve ontwikkelingen’ in de sector voor bouw- en mijnbouwmachines. Met name in het grondverzet en de mijnbouw voorziet hij verdere groei. In de komende maanden zal de vraag volgens Böhm over de hele linie ‘stabiel’ blijven. In 2020 zullen de cijfers ‘iets lager’ gaan uitvallen, voorspelt Böhm. ‘Maar omdat gemaakte winsten binnen het bedrijf blijven, behouden we een gezonde financiële basis.’

Importheffingen VS voor ‘één of twee producten’

Liebherr heeft wereldwijd 130 bedrijven, waaronder veertig fabrieken in zeventien landen. Onder druk van handelsbeperkingen of andere economische invloeden, kan Liebherr zo nodig ‘schuiven’ met productiecapaciteit, aldus Böhm.

Böhm benadrukte dat Liebherr groot voorstander is van een vrije wereldeconomie. ‘Maar we moeten dealen met handelsbeperkingen.’ In de Verenigde Staten krijgt Liebherr ‘voor één of twee producten’ vermoedelijk te maken met importheffingen. ‘Hoe dat precies zit, laten we op dit moment uitzoeken door juristen.’

Nog geen dip zoals bij Volvo en Caterpillar

Vorige week werd bekend dat Caterpillar en Volvo een matig derde kwartaal achter de rug hebben, met rode cijfers. Het beursgenoteerde Caterpillar stelde daarop zijn winstverwachting voor 2019 naar beneden bij.

Liebherr heeft nu uitsluitend cijfers over de eerste zes maanden van het jaar vrijgegeven, maar verwacht dus ook in de maanden daarna positieve resultaten. Van een dip is in 2019 nog geen sprake, voorspelt Böhm.

BEKIJK HIER het BouwMachines Merkdossier over Liebherr.

 

 

 

Reageer op dit artikel