nieuws

Bouw en grondverzet in actie tegen aanpak stikstof en PFAS: ‘Dit vreet aan ons’

Ondernemen

Bouw en grondverzet in actie tegen aanpak stikstof en PFAS: ‘Dit vreet aan ons’

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van de stikstofuitstoot en PFAS. Volgende week woensdag, 30 oktober, houdt de nieuwe actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag.

Via Facebook hebben tot maandagochtend 1600 mensen zich gemeld als deelnemer. Nog eens bijna 8000 geven aan zich misschien aan te sluiten. Voor de manifestatie willen de initiatiefnemers sprekers uitnodigen van brancheorganisaties en vertegenwoordigers uit de politiek. Ook minister-president Mark Rutte moet zich verantwoorden, vinden de initiatiefnemers.

Nieuwe PFAS-normen groot probleem in het grondverzet

Voor grondverzetbedrijven, aannemers, transporteurs en baggeraars is niet alleen de stikstofuitstoot een probleem, maar ook PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Dit is een verzamelnaam voor ruim zesduizend stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de bovenste grondlagen voorkomen. Door strengere milieuregels is het gebruik van grond sinds 8 juli 2019 aan banden gelegd. Alleen grond die onder de nieuwe PSAF-normen zit mag opnieuw worden gebruikt. Grond die niet is geanalyseerd of boven de normen zit, wordt door grondbanken niet meer aangenomen.

Machines en vrachtauto’s staan stil, het werk droogt op

Aanleiding voor het opzetten van de actiegroep was het stikstofdebat in de Tweede Kamer afgelopen donderdag, zeggen initiatiefnemers Arnold Tuytel en Klaas Kooiker op de website Grondig.com. ‘Het hele debat ging over de landbouw, maar de minister lijkt niet te beseffen hoe hoog de nood is bij onze bedrijven. Wij hebben mensen thuis zitten, machines en vrachtauto’s stil staan en zien het werk steeds verder opdrogen. Het vreet aan je, als je zo je bedrijf te gronde ziet gaan.’

Ook brancheorganisaties als TLN en VNO-NCW dringen al enige tijd aan op duidelijkheid over de aanpak van stikstof en PFAS, zodat stilliggende projecten weer kunnen worden opgestart.

LEES OOK: Protestactie wordt ludiek en publieksvriendelijk

 

 

 

Reageer op dit artikel