nieuws

JCB boekt recordomzet in 2018

Ondernemen

JCB boekt recordomzet in 2018

JCB heeft afgelopen jaar een recordomzet gerealiseerd. De Engelse machinebouwer verkocht in 2018 wereldwijd 96.246 machines, tegenover 75.693 machines in 2017.

De omzet steeg in 2018 met 22% tot 4,1 miljard Britse ponden (4,58 miljard euro). De brutowinst (EBITDA) kwam uit op 447 miljoen Britse ponden (499 miljoen euro). Dat is een stijging van 31% ten opzichte van de brutowinst van 341 miljoen Britse ponden (381 miljoen euro) in 2017. 

Markt voor bouwmaterieel groeide in 2018 wereldwijd 

22 fabrieken wereldwijd

India bleef ook in 2018 de belangrijkste markt voor JCB. JCB India viert dit jaar het 40-jarig bestaan. Het bedrijf investeert 65 miljoen Britse ponden in een nieuwe fabriek in Gujarat, die in 2020 zal worden geopend. JCB investeert ook 50 miljoen Britse ponden in een nieuwe fabriek voor de productie van cabines voor zijn machines in Uttoxeter, Staffordshire. Deze fabriek zal nog dit jaar worden geopend. JCB heeft 22 fabrieken over de hele wereld, waaronder 11 in het Verenigd Koninkrijk.

‘2018 was een heel sterk jaar voor JCB’, aldus JCB CEO Graeme Macdonald. ‘De markt voor bouwmaterieel groeide met 18%; wereldwijd werden voor het eerst één miljoen machines verkocht. JCB overtrof deze groei door vorig jaar zijn omzet met 22% te verhogen, wat een zeer belangrijke prestatie was. Deze groei is nu echter tot stilstand gekomen, met name in het Midden-Oosten, Turkije, Latijns-Amerika en India. We blijven strategische investeringen doen in de ontwikkeling van nieuwe producten en nieuwe productiecapaciteit om ervoor te zorgen dat JCB klaar is om te profiteren van groeimogelijkheden op de lange termijn.’ 

Lord Bamford, voorzitter van de Raad van Bestuur, voegt daaraan toe: ‘Recente introducties, in het bijzonder de elektrische minigraafmachine, geven JCB een sterke positie om in te spelen op een groeiende vraag naar machines in de bouw die weinig tot geen emissies uitstoten.’ 

Bekijk hier het BouwMachines Merkdossier over JCB.

Reageer op dit artikel