nieuws

Wacker Neuson boekt recordomzet van bijna 1 miljard euro in eerste halfjaar 2019

Ondernemen

Wacker Neuson boekt recordomzet van bijna 1 miljard euro in eerste halfjaar 2019

Wacker Neuson heeft in de eerste helft van 2019 een recordomzet geboekt. De omzet liep in deze zes maanden op naar bijna 1 miljard euro. Dat is een stijging van 15,2 procent in vergelijking met 2018. In exacte getallen kwam de omzet ditmaal uit op 950,7 miljoen euro, tegen 825,1 miljoen euro in 2018.

De wereldwijde vertragingen bij de toeleveranciers zijn volgens Martin Lehner, CEO van Wacker Neuson, grotendeels voorbij. In 2018 stonden deze problemen een verdere groei van Wacker Neuson volgens Lehner nog in de weg. ‘Maar de situatie is aanzienlijk versoepeld.’

Wacker Neuson is de tweede fabrikant die melding maakt van aanhoudende groei in 2019. In juli bracht Volvo een vergelijkbare boodschap naar buiten.

Wacker Neuson ondervond naweeën van de problemen bij toeleveranciers

Wel heeft Wacker Neuson in 2019 nog te maken gehad met de naweeën van de moeilijkheden bij de toeleverende industrie. Doordat een inhaalslag moest worden gemaakt met onafgewerkte machines, kwam de productiviteit in de fabrieken onder druk te staan.

De winst voor rente en belastingen (EBIT) over het eerste halfjaar van 2019 steeg met 7,4 procent tot 84,5 miljoen euro  (78,7 miljoen in 2018). Met 8,9 procent was de EBIT-marge iets lager dan het niveau van 2019 (9,5 procent). Het resultaat werd verder gedrukt door hogere productie- en logistieke kosten en door lopende herstructureringsmaatregelen in de Amerikaanse fabriek in Menomonee Falls.

De vraag naar Kramer en Weidemann nam in Europa toe

De omzet in Europa, die bijna driekwart van het groepstotaal uitmaakt, steeg met 15,5 procent tot 692,3 miljoen euro (599,2 miljoen in 2018). Wacker Neuson spreekt van ‘een sterke vraag’ naar bouwmaterieel, en een ‘ver bovengemiddelde’ vraag naar landbouwmachines.

In de eerste zes maanden van 2019 werd in Europa voor 152 miljoen euro aan wielladers en verreikers van Weidemann en Kramer verkocht. In 2018 lag dit bedrag op 115,3 miljoen, een stijging van 31,8 procent.

Samenwerking met John Deere smaakt voor Wacker Neuson naar meer

In Noord-Amerika lag de omzet in het eerste halfjaar van 2019 op 229,5 miljoen (was 201,8 miljoen), in de regio Azië-Pacific op 28,9 miljoen (24,1 miljoen in 2018). De samenwerking met John Deere voor mini- en compacte graafmachines is volgens Wacker Neuson ‘goed begonnen’. In China is ‘een aanzienlijke omzetgroei’ gerealiseerd. In Australië bleven de opbrengsten ‘iets’ achter bij de verwachtingen.

De vraag vanuit de bouw blijft onverminderd sterk

Ondanks signalen van een stagnerende groei, blijft de orderintake bij Wacker Neuson volgens Lehner ‘op een hoog niveau’. Dit is met name te danken aan een aanhoudend sterke vraag vanuit de bouwsector.

Wacker Neuson verwacht dat de omzet over heel 2019 zal uitkomen op een bedrag tussen de 1.775 en 1.850 miljoen euro. Dit komt overeen met een stijging van 6 tot 8 procent in vergelijking met 2018, toen een omzet van 1.706 miljoen werd behaald.

Bekijk HIER het BouwMachines Merkdossier over Wacker Neuson

 

Reageer op dit artikel