nieuws

Volvo CE investeert in demoterrein voor autonome machines

Ondernemen

Volvo CE investeert in demoterrein voor autonome machines

Volvo Construction Equipment investeert 16 miljoen Zweedse kronen (ruim 1,5 miljoen euro) in haar productielocatie en testcentrum in Eskilstuna, Zweden. Er wordt onder andere geld uitgetrokken voor een demonstratieterrein voor elektrische en autonome machines, een nieuwe testbaan en een systeem om energie terug te winnen in de fabriek.

Het bestaande, 45 hectare grote demoterrein in Eskilstuna wordt uitgebreid met nog eens 12 hectare. De extra grond wordt ingericht om elektrische en autonome machines te testen en te demonstreren. Volvo CE wil hier prototypes van machines in een realistische en uitdagende omgeving aan klanten laten zien, gebruik makend van 5G technologie en oplaadpunten op locatie. Voor de realisatie van het nieuwe demoterrein trekt Volvo CE 8 miljoen Zweedse kronen uit (zo’n 750.000 euro).  

Eskilstuna Customer Centre stapt over naar HVO-brandstof 

De machines in het materieelpark van het Eskilstuna Customer Centre zullen in de nabije toekomst draaien op HVO-brandstof. Dit past in de stappen die Volvo CE zet naar meer fossielvrije  alternatieven. HVO is een alternatief voor diesel en wordt gemaakt van plantaardige en dierlijke vetten. De CO2-uitstoot ligt, afhankelijk van de samenstelling, tot 90% lager. Om over te stappen op HVO zijn geen aanpassingen aan de motor nodig. 

‘Met onze overstap naar HVO laten we zien dat we ook kleine stappen ondernemen om duurzaamheid te bevorderen. Niet alleen in de toekomst, maar ook in het hier en nu’, zegt Carl Slotte, President van Volvo CE Sales Region EMEA, dat zijn hoofdkwartier in Eskilstuna. 

Nieuwe testbaan voor HX2 autonome dumper 

Volvo CE EskilstunaVolvo CE investeert verder 3 miljoen Zweedse kronen (zo’n 285.000 euro) in een nieuwe testbaan in Eskilstuna. Onder meer de autonome HX2 concept-dumper zal hier verder worden ontwikkeld. Nog voor het einde van dit jaar wil Volvo CE een commerciële pilot starten met deze dumpers. 

Eerder dit jaar heeft telecomaanbieder Ericsson op het Techology Center van Volvo CE in Eskilstuna een 5G mast geïnstalleerd. Volvo test hier op afstandbestuurbare machines met bijzonder korte responstijden.

‘Om toonaangevend te kunnen blijven, hebben we R&D-faciliteiten nodig om huidige en toekomstige technologieën te verfijnen en te ontwikkelen. Onze nieuwe testbaan, 5G-samenwerking met Ericsson en Telia en elektromobiliteitsinstallaties zullen een enorm concurrentievoordeel voor ons blijken te zijn’, aldus Gustav Edholm, vicevoorzitter van Advanced Engineering en Core Technologies bij Volvo CE. 

Volvo wil energieverbruik in fabriek Eskilstuna terugdringen 

Volvo CE EskilstunaOm het energieverbruik in de fabriek in Eskilstuna, waar assen en transmissies worden geproduceerd, te verminderen investeert Volvo CE 5 miljoen Zweedse kronen (470.000 euro) in een systeem om energie terug te winnen. 

De twee grootste energiegebruikers zijn de afdeling waar machineonderdelen worden verwarmd tot een hoge temperatuur en vervolgens worden gekoeld om een sterk oppervlak en een lange levensduur te garanderen, en de ‘spuitstraat’, waar componenten worden verwarmd zodat de verf droogt. Zo’n 60 procent van de warmte afkomstig van het verhardingscentrum wordt met het nieuwe systeem gegenereerd en weer ingezet in de spuitstraat. De verwachting is dat het totale energieverbruik in de fabriek met dit energieterugwinsysteem met 4% zal afnemen. 

Bekijk HIER het BouwMachines Merkdossier over Volvo

 

Reageer op dit artikel