nieuws

‘Huren van materieel verlaagt de CO2-uitstoot’

Ondernemen

‘Huren van materieel verlaagt de CO2-uitstoot’

Het inhuren van bouwmaterieel kan een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De Europese verhuurorganisatie ERA spreekt van reducties van 30 tot soms meer dan 50%, doordat het huren van machines efficiënt gebruik ervan stimuleert.

Drie onafhankelijke onderzoeksbureaus hebben in opdracht van ERA de CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus onderzocht en berekend van 10 machines in verschillende categorieën waaronder grondverzetmachines, overslagmachines en aggegraten. De onderzoekers komen tot de conclusie dat huren van machines efficiënt gebruik bevordert en dat daardoor de totale CO2-uitstoot van materieel vermindert. In sommige situaties kan dat zelfs leiden tot een reductie van 50%. 

CO2-uitstoot van het gebruik van materieel bepalen

De onderzoeksbureaus – Climate Neutral Group, CE Delft en SGS Search – hebben een calculator gemaakt om de CO2-voetafdruk van het gebruik van bouwmaterieel te bepalen. Daarbij spelen verschillende parameters een rol. De parameters die de grootste invloed hebben op de CO2-voetafdruk zijn: 

  • Gebruiksintensiteit; het maximaliseren van de inzet kan het aantal benodigde machines verminderen 
  • Het juiste materieel gebruiken voor elke klus 
  • Transport; houd de afstanden zo kort mogelijk 
  • Onderhoud; draagt bij aan verlenging van de levensduur 

 De calculator is, aldus ERA, een handig hulpmiddel in combinatie met de ERA calculator om de totale eigendomskosten te berekenen. Ondernemers kunnen zo een keuze maken voor het meest efficiënte en milieuvriendelijke scenario voor het gebruik van materieel, stelt de Europese verhuurorganisatie. Huren blijkt dan volgens ERA vaak de beste optie. 

Michel Petitjean, secretaris-generaal van de ERA, vindt de resultaten van het onderzoek geen verrassing. ‘Het onderzoek bevestigt dat verhuur bijdraagt aan een meer circulaire economie.’ 

 

Reageer op dit artikel