nieuws

Gebarentaal straks verplicht op elke bouwplaats

Ondernemen

Gebarentaal straks verplicht op elke bouwplaats

Alle bouwvakkers moeten binnen afzienbare tijd verplicht tientallen gebaren uit hun hoofd kennen voor ze een Nederlandse bouwplaats mogen betreden. De gebarentaal omvat 26 gebaren voor woorden als ‘attentie’, ‘hé jij daar’ of ‘wegwezen’ moet het aantal doden in de bouw verminderen.

Het aantal doden in de bouw moet omlaag, daar zijn alle bij de sector betrokken partijen het over eens. Veiligheid begint met eenduidige communicatie. Taalbarrières op de bouwplaats kunnen worden beslecht met een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten, zo is de gedachte. Werkgevers- en werknemersorganisatie willen daarom dat alle bouwvakkers een gebarentaal beheersen.

Met gebaren kunnen bouwvakkers elkaar snel en eenvoudig attenderen op onveilige situaties. Het zogenoemde ‘Bouwspraak’ bestaat uit 26 gebaren, onder andere voor Help, Stop, Naar beneden en Naar voren. De gebaren worden uitgelegd aan de hand van filmpjes en afbeeldingen, in verschillende talen. Het is de bedoeling dat Bouwspraak in de Arbocatalogus wordt opgenomen.

‘Gebarentaal is een hulpmiddel’

‘Of dit tot minder doden leidt? Wij denken van wel’, reageert een woordvoerder van Bouwend Nederland, een van de initiatiefnemers, tegenover Cobouw. ‘Maar het is nadrukkelijk een hulpmiddel, het zal ook even duren voor het is ingeregeld.’

Hans Crombeen van de FNV is blij met de gebarentaal. ‘Dit is misschien niet de oplossing voor heel veel ongevallen, maar als het er al een paar gaat schelen zijn het er toch weer een paar.’

Achtergrondartikelen over Veilig werken

Reageer op dit artikel