nieuws

BouwMachines Kennisdag: een vliegwiel voor het delen van innovaties

Ondernemen

BouwMachines Kennisdag: een vliegwiel voor het delen van innovaties

De derde BouwMachines Kennisdag is in aantocht. De eerste editie ging over veiligheid, de tweede over duurzaamheid. Ditmaal is het thema: werken met slimme machines. Naast de BMWT is Bouwend Nederland, met de KOMAT, als tweede kennispartner aangehaakt. ‘We willen met elkaar thema’s bespreken die voor de sector relevant zijn, daar is deze dag voor bedoeld.’

Directeur Jan Hommes van de BMWT, die vanaf het begin bij de BouwMachines Kennisdag is betrokken, toont zich verheugd dat Bouwend Nederland nu ook deelneemt. ‘Daar ben ik buitengewoon blij mee’, zegt Hommes.

‘Als BMWT hebben wij heel sterk het gevoel dat er behoefte is om een dag als deze te organiseren. Bouwend Nederland ziet dat ook, en daarom is het fijn dat we elkaar hebben gevonden. Hopelijk heeft deze samenwerking straks ook haar weerspiegeling op het aantal mensen dat gaat komen.’

‘Achterban aangehaakt houden bij innovaties’

Bouwend Nederland zal op de Kennisdag onder meer zichtbaar zijn via de KOMAT, de Adviesgroep Materieel van de branchevereniging. KOMAT-voorzitter Harry Hertsenberg, algemeen directeur bij Volker Stevin Materieel, zal samen met Jan Hommes en hoofdredacteur Boudewijn Warbroek van BouwMachines de aftrap van de dag verzorgen.

Anne-Fokke-de-Vries

Anne Fokke de Vries.

‘Wij vinden het belangrijk om onze achterban aangehaakt te houden bij belangrijke thema’s en innovaties’, zegt KOMAT-secretaris Anne Fokke de Vries. ‘Een Kennisdag als deze is daarvoor een goed instrument. Het is een mooie gelegenheid om een verdiepingsslag te maken bij het informeren van de sector.’

De KOMAT bestaat al meer dan 50 jaar, en is voortgekomen uit Contactgroep Chefs Technische Diensten (CCTD) van de Nivag. De huidige adviesgroep van Bouwend Nederland telt 45 actieve deelnemers. Het gaat om directeuren van grote materieeldiensten en personen die bij middenbedrijven verantwoordelijk zijn voor het materieel.

Er gebeurt ‘ongelooflijk veel’ op het gebied van slimme machines

Voor Jan Hommes staat vast dat het onderwerp ‘werken met slimme machines’ van groot belang is.

‘We willen met elkaar thema’s bespreken die voor de sector relevant zijn, daar is deze dag voor bedoeld. Digitalisering en slimme machines zijn absoluut zo’n relevant thema waarmee iedereen bezig is. Er gebeurt op dat terrein ongelooflijk veel’, aldus de BMWT-directeur.

Misschien kan digitalisering helpen bij oplossen personeelstekort

Hommes stelt dat ondernemers in de praktijk nog lang niet alle technologische mogelijkheden gebruiken. ‘Maar je kan er écht je voordeel mee doen. Daarom is het goed om hier met de sector over te praten. Misschien is het zelfs zo dat de digitalisering ons een heel klein stukje kan helpen bij het oplossen van het personeelstekort. Het gaat er immers om dat we met hulp van technologie ons werk slimmer en sneller kunnen doen.’

Soms moet je even pas op de plaats maken

In dit verband benadrukt Hommes dat het belangrijk is om als ondernemer tijd vrij te maken voor het bijwonen van een evenement als de BouwMachines Kennisdag.

Jan Hommes

Jan Hommes.

‘Het is goed om soms pas op de plaats te maken, en even een moment van reflectie voor jezelf in te bouwen. Als je altijd maar blijft rennen, kom je er nooit toe om je business een stap verder te brengen. Pak daarom een dag, en bedenk wat opgedane kennis je kan opleveren. Bovendien is het ook een mooie gelegenheid om eens te sparren met collega’s.’

Onderwerp breder dan menigeen denkt

Anne Fokke de Vries beklemtoont dat het thema ‘werken met slimme machines’ breder is dan velen in eerste instantie misschien denken.

‘Neem bijvoorbeeld het werken met mobiele 3D-scanners. Je staat er niet zo bij stil, maar handmatig inmeten door een landmeter wordt daarmee overbodig. Dat is zomaar een voorbeeld, er zijn er nog veel meer te bedenken. Ik hoop dat we via de Kennisdag een vliegwiel op gang kunnen brengen, en dat we de belangstelling voor innovaties en technologische ontwikkelingen kunnen vergroten.’

Deelnemende bedrijven

Behalve BMWT en Bouwend Nederland, werken diverse bedrijven mee aan de kennisdag. De deelname van PON Equipment, Topcon, Parker-Hobelman, Demarec en BIA staat op dit moment vast.

Zeker is ook dat CECE, het comité van Europese machinebouwers, en het SOMA College een bijdrage aan het programma gaan leveren. Hetzelfde geldt voor René van der Steen, voorzitter van vakvereniging Het Zwarte Corps, en Marco Hobelman van Hobelman Halle. Kim Coppes is de dagvoorzitter.

Komende tijd extra achtergrondartikelen

In aanloop naar de Kennisdag zal BouwMachines met extra achtergrondartikelen dieper ingaan op diverse afzonderlijke onderdelen van het programma. De Kennisdag wordt op woensdag 28 november gehouden op het Bouw- & Infra Park in Harderwijk.

Meer informatie en aanmelden? Kijk hieronder

Wilt u de BouwMachines Kennisdag bijwonen? Abonnees van BouwMachines, en leden van de BMWT, Bouwend Nederland en Cumela Nederland krijgen korting.

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

 

Reageer op dit artikel