nieuws

Offensief Doosan met nieuwe minigravers en bandenkranen 

Ondernemen

Doosan wil in Nederland de komende jaren meer minigravers aan de man brengen. Als onderdeel van zijn groeistrategie is de Zuid-Koreaanse fabrikant vastbesloten om het eigen marktaandeel in dit segment fors te verhogen. Dit zegt Charlie Park, Doosans hoogste baas in Europa, in een exclusief interview met BouwMachines. 

Offensief Doosan met nieuwe minigravers en bandenkranen 

Als Doosan werkelijk een rol van betekenis wil gaan spelen op de markt voor minigraafmachines, zal het flink aan de weg moeten timmeren. Uit recent gepubliceerd onderzoek van Off-Highway Research blijkt dat Kubota in Nederland de onbetwiste marktleider is met 36 procent marktaandeel. Takeuchi volgt met 12 procent. Bobcat, een zusterbedrijf van Doosan, is de nummer drie met 9 procent.  

De markt voor minigravers kent veel concurrentie

De markt voor minigravers kent in Nederland met bijna twintig aanbieders veel concurrentie. Bovendien is sprake van een verdringingsmarkt zonder veel groeipotentie. In het recordjaar 2007 werden in Nederland 2.600 mini’s aan de man gebracht. Na een dip in de crisisjaren, zal de afzet zich volgens Off-Highway Research de komende jaren stabiliseren rond de tweeduizend exemplaren per jaar. 

Doosan wijst vooral op de omvang van de markt. Charlie Park: ‘Tweeduizend eenheden is veel. De markt voor minigraafmachines is groot in Nederland. Tot nu toe is ons marktaandeel in dit segment klein. Te klein, naar onze zin. Dat willen we echt gaan veranderen. Bij het zware materieel doen we het goed, bij minigravers willen we datzelfde resultaat bereiken.’  

Nieuwe minigravers en bandenkranen zijn in de maak

In het gesprek met BouwMachines benadrukt Charlie Park dat Doosan hard werkt aan het portfolio. Om de marktpositie te verstevigen, zal de fabrikant op korte termijn nieuwe minigravers, maar ook nieuwe bandenkranen lanceren. 

‘Op dit moment kan ik nog niet alles vertellen. Maar de Nederlandse markt is voor ons belangrijk, daarom willen we bij de minigravers ons marktaandeel vergroten. We willen absoluut groeien in dit marktsegment. Daarnaast blijven we focussen op bandenkranen. Op korte termijn lanceren we een Special Application-line, om de Nederlandse klant nog beter van dienst te kunnen zijn.’ 

Binnenkort op deze website en in ons blad meer nieuws en achtergronden naar aanleiding van het gesprek met Charlie Park. 

Op de hoogte blijven van het nieuws over de materieelsector? Ontvang onze gratis nieuwsbrief, en meld u hier aan.

 

 

 

Reageer op dit artikel