nieuws

Leeftijdsgrens Infra-Relatiedagen ter discussie

Ondernemen

Leeftijdsgrens Infra-Relatiedagen ter discussie

Niet iedereen is blij met de nieuwe leeftijdsgrens op de Infra-Relatiedagen. Op sociale media duikt kritiek op. Ook exposanten hebben hun vraagtekens. Het nieuwe concept van de machinehal is over het algemeen wél positief ontvangen.

De Infra-Relatiedagen kennen dit jaar een leeftijdsgrens van 18 jaar. Wie jonger is, mag niet naar binnen. Voor  leerlingen van mbo-opleidingen wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen in groepsverband de beursvloer op, mits zij vooraf zijn aangemeld. Maar een 17-jarige die zich met zijn vader of moeder bij de ingang meldt, komt niet naar binnen.

‘Wij zijn een vakbeurs voor professionals uit de branche’, legt Miranda Vrieling uit namens de organisatie. ‘Onze bezoekers en exposanten willen netwerken en nieuwe relaties leren kennen. Daarom hebben we bij onze receptie duidelijk aangegeven om goed toe te zien op de leeftijd van de bezoekers. De leeftijdsgrens van 18 jaar gold al langer, maar dit jaar voeren we er een stringenter beleid op. Blijkbaar is het in het verleden meer gedoogd, waardoor er nu meer op gereageerd wordt. Want het klopt dat we dit nu terugkrijgen bij de balie en op Facebook.’

Vaders met zonen tegengehouden bij de ingang

Diverse vaders die met hun zoon naar binnen wilden, zijn bij de ingang tegengehouden. Een van hen is Johan Spreen van kraanverhuurder KVS De Groeve. ‘Ik ga al jarenlang naar de Infra-Relatiedagen in Hardenberg, en vind het altijd een interessante beurs’, vertelt Spreen. ‘Dit keer nam ik mijn zoon Harold mee. Hij is 15 jaar, en het is de bedoeling dat hij straks in het bedrijf komt.’

Bij de ingang kreeg Spreen te horen dat zijn zoon niet naar binnen mocht. ‘Ik ben zó kwaad en teleurgesteld’, zegt de ondernemer. ‘Ter plekke heb ik nog van alles geprobeerd. Ik heb een van mijn klanten gebeld, die op de beurs een stand heeft. Hij is naar buiten gekomen, en wilde ons mee naar binnen nemen om de stand te bekijken. Maar het mocht niet. Men was onverbiddelijk. Daarop ben ik in de auto gestapt en weggegaan. 200 Kilometer voor niets gereden.’

Negatieve reacties voor standhouders

Volgens Johan Spreen stonden op dat moment meer jongeren buiten die niet de Evenementenhal in mochten. ‘Ik zag er wel een stuk of achttien, negentien, met tranen in de ogen.’ Hoeveel jongeren bij de kassa zijn tegengehouden, is volgens Miranda Vrieling van de organisatie niet bekend. ‘Dat hebben we niet bijgehouden.’

Exposanten die al jaren op de Infra-Relatiedagen staan, zeggen nooit eerder te hebben meegemaakt dat jongeren de toegang wordt geweigerd. ‘Dit is echt nieuw.’

Onder de standhouders klinkt stevige kritiek op de maatregel. Diverse exposanten hebben van klanten gehoord dat zij hun kinderen buiten moesten laten om zelf naar binnen te kunnen. ‘Wij hebben erg negatieve reacties gehad op die leeftijdsgrens. Ik ga dat zeker nog doorgeven aan de beursorganisatie’, zegt Coen Posthumus van Liebherr-importeur Wynmalen & Hausmann.

‘Als je sjoemelt, kom je wel binnen’

Sytze Kloosterman van SOMA Bedrijfsopleidingen noemt het ‘dieptriest’ dat jongeren niet welkom zijn. ‘Iemand die eerlijk zijn leeftijd invult, wordt geweigerd. Maar als je sjoemelt met je leeftijd, kom je wel binnen.’ Gerko Roekevisch, eigenaar-directeur van Almat Laren: ‘We hebben een tekort aan vakmensen, en die jongeren zijn onze toekomst.’

Dat er een leeftijdsgrens wordt gehanteerd, vinden diverse standhouders op zichzelf niet vreemd. Dit kan voorkomen dat kinderen in grote aantallen bezit nemen van de beursvloer, en op jacht gaan naar gadgets. Maar de grens van 18 jaar vinden velen te hoog.

‘Intern gaan we hier nog wel over praten’, zegt Miranda Vrieling in een reactie namens de beursorganisatie. ‘We nemen deze signalen zeker serieus. Of er volgend jaar iets verandert, kan ik nu nog niet zeggen. Ik wil geen loze beloftes doen.’

Tevredenheid over machinehal

De Infra-Relatiedagen kennen dit jaar voor het eerst een machinehal. Leveranciers en toeleveranciers uit de materieelsector staan zoveel mogelijk bij elkaar in één ruimte. Deelnemers zijn tevreden over dit nieuwe concept. ‘Ik ben blij dat we bij elkaar staan. En ik denk dat dit voor bezoekers ook aantrekkelijk is’, zegt Gerko Roekevisch van Almat.

Siep Anema van Anema Arum denkt er hetzelfde over: ‘Dit is een prima opzet, absoluut. Ik vind het een goede verandering. Nu trek je de mensen die echt zijn geïnteresseerd in machines.’

Liever tussen andere bedrijven

Lourens Meerman van de Meerman Groep, die samen met Almat en De Blaauw een Kubota-stand bemant in de machinehal, denkt er iets anders over. Hij vindt het juist aantrekkelijk om tussen andersoortige bedrijven te staan. Dit in de hoop op meer ‘spontane aanloop’ van bezoekers.

Diverse machineleveranciers zitten op de lijn van Meerman. Om die reden staan zij niet in de machinehal, maar elders op de beurs. Dit geldt voor Van der Spek Vianen, BIA en Wynmalen & Hausmann. ‘Wij hebben liever een gemengde invulling dan vijf of zes machineleveranciers op een rij. Die gemêleerdheid is veel interessanter, ook voor de bezoekers. Als je je bezoekers in stukken gaat knippen, ga je eigenlijk drie beurzen organiseren op dezelfde dag’, meent Coen Posthumus van Wynmalen & Hausmann.

De beursorganisatie wil de bundeling van gelijksoortige bedrijven uit dezelfde deelbranche, volgend jaar verder doorzetten. Dan zouden er een sectie waterbouw, een gedeelte wegenbouw en opnieuw een machinehal moeten komen.

Weinig belangstelling voor kennisarena

De belangstelling voor de kennisarena in de machinehal laat vooralsnog  te wensen over. Eén sessie moest woensdag worden afgelast omdat er geen bezoekers waren, andere sessies trokken slechts een handvol belangstellenden. Wel was woensdag een drukke beursdag met veel bezoekers. Aantallen bezoekers worden door de organisatie pas vrijgegeven als de beurs is afgelopen.

Primeurs

Op de beurs zijn dit jaar in elk geval twee primeurs te zien. De Kubota 436-4 wordt voor het eerst in Nederland getoond. Dit geldt ook voor de vernieuwde Liebherr 514-wiellader

Lees hier meer over de Infra-Relatiedagen.

Een week nadat het bovenstaande artikel online was verschenen, kondigde de beursorganisatie aan het komend jaar anders te doen. Lees hier het vervolgbericht.

 

Foto's

Reageer op dit artikel