nieuws

Digitalisering moet productiviteit bouwsector verbeteren

Ondernemen

De productiviteit in de bouwsector is in vergelijking met andere branches flink achtergebleven. De Commissie voor Europese machinebouwers CECE verwacht dat digitalisering de productiviteit van de bouwsector een flinke boost kan geven. Tegelijkertijd maakt de belangenorganisatie zich ernstig zorgen over op handen zijnde Europese privacywetgeving.

Digitalisering moet productiviteit bouwsector verbeteren

Digitalisering heeft inmiddels in veel sectoren zijn intrede gedaan, maar de bouw heeft deze stap (nog) nauwelijks gemaakt. In een recent rapport van managementconsultancybureau McKinsey wordt de bouw in Europa genoemd als een sector waar digitalisering ver is achter gebleven. Deze factoren hebben tot gevolg dat de productiviteit in de bouwsector nauwelijks toeneemt.

Jaarlijks groeit de productiviteit in de bouw met slechts 1%, tegen 3,6% in de industrie. De lage productie heeft tot gevolg dat de bouwsector wereldwijd jaarlijks 1,6 miljard US dollar misloopt.
Waar werkprocessen in andere sectoren de afgelopen decennia radicaal zijn gemoderniseerd, heeft de bouwsector deze vernieuwingsslag veel minder gemaakt. In vergelijking met andere bedrijfstakken, waar werkzaamheden veelal zijn geautomatiseerd, is de bouw nog steeds een arbeidsintensieve sector. Bovendien kampt de bouwsector met vergrijzing.

Focussen op digitalisering in bouw

Riccardo Viaggi, secretaris-generaal van de CECE (Committee for European Construction Equipment)

Volgens Riccardo Viaggi kan verdere digitalisering de productiviteit van de bouwsector een boost geven.

CECE wil om die redenen nog meer focussen op de ontwikkeling van digitale technieken in de bouwsector.  Volgens Riccardo Viaggi, secretaris-generaal van de CECE (Committee for European Construction Equipment), kan verdere digitalisering de productiviteit van de bouwsector een boost geven. ‘De mogelijkheid om een bouwplaats te ‘digitaliseren’ met behulp van een enkele informatiebron waarin iedereen samenwerkt en naar dezelfde documenten, tekeningen en specificaties kijkt, is de eerste eenvoudige stap naar het elimineren van fouten en het verbeteren van de productiviteit’, aldus Viaggi.

Belangrijke rol voor slimme machines

Viaggi ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor ‘slimme’ machines. ‘Sensoren op machines geven nu al informatie door aan de machinist, materieelbeheerder en fabrikant. Het is nog maar een kleine stap voordat machines met elkaar gaan communiceren. Dat zal een revolutie in de branche teweegbrengen. Een asfalttruck die een asfalteermachine materiaal brengt, kan dan bijvoorbeeld een signaal naar de volgende vrachtwagen sturen om aan te rijden en de asfaltfabriek informeren om meer te produceren. Ontwikkelingen als deze zullen verspillingen elimineren, waardoor tijd en kosten worden bespaard.’

Europese privacywetgeving belemmert bouwsector

Wel vreest de CECE-secretaris de ophanden zijnde Europese privacywetgeving. ‘Als die voorstellen gehandhaafd blijven in hun huidige vorm dan werkt dit totaal contraproductief voor de productiviteit van de bouwsector. De Europese Commissie wil eenzelfde wetgeving voor data in onze industrie als voor persoonlijke privacy, bijvoorbeeld voor Facebook en Google. Het gebruik van een zogenaamd ‘model van toestemming’ voldoet niet om data te managen op een business-to-business bouwplaats. Een dergelijke datawetgeving kan de digitalisering van de bouwsector verstikken. Het vormt een reëel risico voor de opkomst van de data-economie en kan een stap achteruit betekenen in termen van productiviteit.’

Reageer op dit artikel