nieuws

Graafbakken vanaf nu anders verplaatsen

Ondernemen

Met ingang van deze week is de nieuwe richtlijn voor het veilig verplaatsen van graafbakken van kracht. De officiële ingangsdatum is vrijdag 1 september 2017.

Graafbakken vanaf nu anders verplaatsen

BAM Infra is klaar voor de nieuwe werkwijze, zegt Kommer den Uil, hoofd Kwaliteit, Arbo & Milieu (KAM) bij BAM Infra Nederland: ‘Intern hebben wij alle betrokkenen in de afgelopen periode op de hoogte gebracht. Externe ketenpartners worden de komende maanden geïnformeerd. Het veilig verplaatsen van graafbakken moet zich nu als een olievlek gaan verspreiden.’

Code voor verplaatsen van graafbakken

BAM is samen met KWS Infra initiatiefnemer van de nieuwe richtlijn, die via de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GC) wordt uitgedragen. Naast BAM en KWS-moeder VolkerWessels, hebben onder meer Heijmans, Strukton, Dura Vermeer, TBI, Unica en Ballast Nedam deze code ondertekend. De richtlijn voor de graafbakken wordt in de toekomst opgenomen in de Arbo-catalogus, zo is de bedoeling.

Kosten zijn voor opdrachtgever

Sprekend namens BAM, benadrukt Den Uil dat onderaannemers of zzp’ers niet bang hoeven te zijn voor extra kosten. ‘De bedrijven van de Governance Code Veiligheid in de Bouw zijn zich ervan bewust dat het veilig verplaatsen van graafbakken soms extra tijd kost’, zegt Den Uil. ‘Als meer tijd nodig is door deze manier van werken, of als minder productie kan worden gedraaid doordat vaker heen en weer moet worden gereden, dan zien we dat vanzelf terug in de weekstaten. We hebben op projecten al volgens de nieuwe methode gewerkt, en naar onze ervaringen valt dit tot nu toe reuze mee.’

Den Uil verwacht dat niet overal ‘als bij toverslag’ met de nieuwe richtlijn zal worden gewerkt. ‘In de praktijk zal het tijd nodig hebben, vandaar dat ik zeg dat dit zich als een olievlek moet verspreiden.’

Vastsjorren of stuk voor stuk

Volgens de nieuwe richtlijn moeten graafbakken voortaan stuk voor stuk worden verplaatst aan het snelwisselsysteem. Ook vastsjorren op bijvoorbeeld een aanhangwagen is toegestaan.

Een bak verplaatsen door hem met het mes achter de oren of in de oren beet te pakken, mag niet meer. Een bak zonder borging vervoeren in een andere bak, is ook verboden.

Twee dodelijke ongevallen

De nieuwe richtlijn is ontstaan naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen, in 2013 en 2015. In augustus 2013 verongelukte in Dronten een werknemer van KWS Infra. Het slachtoffer kwam terecht onder een niet-geborgde kraanbak die uit de bak van een graafmachine viel.

In juni 2015 verongelukte een 37-jarige grondwerker bij werkzaamheden voor BAM aan de N261 in Waalwijk. De zzp’er werd geraakt door een bak die aan de oren werd verplaatst. Bij het zwenken van de graafmachine viel de bak naar beneden.

Veiligheid is altijd leidend

Voor BAM staat voorop dat veiligheid te allen tijde leidend is. Den Uil: ‘Er zijn in de branche twee mensen om het leven gekomen, waarvan één op een werk waar BAM Infra partner was, en dat weegt voor ons zwaar. Het is doorslaggevend, dit willen we niet nog een keer meemaken.’

Als het verplaatsen van graafbakken volgens de vastgelegde methode niet kan, moet de machinist overleggen met de uitvoerder of projectleider, stelt Den Uil. ‘Dan moet er een oplossing worden gevonden die wel kan en die net zo veilig is. Met elkaar moeten we in zo’n situatie de juiste oplossing zoeken.’

Gezond verstand gebruiken

Op basis van de twee ongevallen gaat de richtlijn specifiek in op graafbakken. ‘Maar naast graafbakken zijn er ook andere uitrustingsstukken die veilig verplaatst moeten worden’, zegt Den Uil. ‘Denk hierbij aan palletvorken, steenklemmen, hijsarmpjes, enzovoort. Daarnaast worden andere bouwmachines op de bouwplaats ingezet, zoals shovels en verreikers, waar bij het transport van uitrustingsstukken dezelfde risico’s spelen. Het is belangrijk dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. Laten we samen ons doel scherp voor ogen houden: nul ongevallen en iedereen aan het einde van de dag weer gezond naar huis.’

Wilt u de richtlijn ‘Veilig verplaatsen van graafbakken’ van de Governance Code in uw mailbox ontvangen, vraag hem via deze pagina aan.

Reageer op dit artikel