nieuws

Markt voor materieelverhuur groeit in EU

Ondernemen

De markt voor materieelverhuur in de EU is vorig jaar en dit jaar gegroeid. Binnen de 28 EU-landen en die van de Europese Vrijhandelsassociatie groeide de verhuurmarkt in 2016 met 3,1 procent. Voor 2017 wordt een groei van 2,5 procent verwacht, en voor 2018 een groei van 2,8 procent.

Markt voor materieelverhuur groeit in EU

Dit blijkt uit het ERA Market Report 2017 van de European Rental Association (ERA). In alle 15 landen die dit jaar in het onderzoek zijn opgenomen groeide de markt voor materieelverhuur. Binnen de 28 EU-landen en die van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) bedroeg de jaar-op-jaar groei in 2016 3,1% ten opzichte van 2015. De geschatte groei voor 2017 komt uit op 2,5% ten opzichte van 2016. Voor 2018 wordt een stijging van 2,8% verwacht ten opzichte van 2017, beide gebaseerd op een constante wisselkoers.

Voor Nederland wordt voor 2017 een groei van 4,3 procent verwacht. Zie de infographic onderaan dit artikel. 

Het rapport bevat ook cijfers voor de BNP-penetratie, de berekening van de omzet als proportie van het BNP. De gemiddelde NBP-penetratie voor de 15 landen opgenomen in het rapport kwam in 2016 uit op 1,7‰. Dit is ruim boven de gemiddelde penetratie van 0,6‰ voor de resterende EU- en EVA-landen.

Veel vertrouwen in markt voor materieelverhuur

De statistieken laten die groei zien ondanks de uitdagende economische omstandigheden. Onder andere verkiezingen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland en de Brexit zorgden voor een onrustig klimaat. Het rapport constateert dat een groter vertrouwen onder materieelverhuurbedrijven tot uiting komt in de ontwikkeling van investeringsprogramma’s en een verbeterde dienstverlening. De verhuurbranche ontwikkelt zich zo steeds meer tot provider van een complete service. Het concludeert tevens dat de investering in huurmaterieel van 2016 tot 2017 met 2,6% groeide.

Secretaris-generaal van de ERA, Michel Petitjean: ‘Het is bemoedigend om ondanks alle gebeurtenissen van 2017 groei te zien in de bedrijfssector. Bedrijven in heel Europa zien steeds vaker de voordelen in die huren met zich mee kan brengen voor hun bedrijf. Zoals efficiëntere inzet van kapitaal, toegang tot een grotere reeks materieel en deskundige service en onderhoud. Daarbij komen nog conformiteit met regelgeving en betere duurzaamheidsprestaties.’

Materieelverhuur zonder machinist

De resultaten voor de Europese verhuurmarkt in het rapport hebben betrekking op de verhuur van materieel zonder machinist. De cijfers zijn gebaseerd op de officiële statistieken voor NACE rev. 2 code 77.32: “Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw.”

Het rapport, uitgevoerd in opdracht van de ERA, is voor €300 beschikbaar voor ERA-leden. De prijs voor niet-leden is €900. Neem voor exemplaren contact op met de European Rental Association, Avenue Jules Bordet 142, 1140 Brussel, België of via era@erarental.org.

Foto's

Reageer op dit artikel