nieuws

Caterpillar Den Bosch bouwt met Atlas Copco Tools

Ondernemen

De Caterpillar-fabriek in ‘s-Hertogenbosch produceert grote bouwonderdelen van tot wel 30 ton, bestaande uit allerlei verschillende staallegeringen. Voor de productie is Caterpillar overgestapt op GTG-25-slijpmachines van Atlas Copco Tools. De pneumatische slijpmachines besparen Cat veel tijd en geld.

Caterpillar Den Bosch bouwt met Atlas Copco Tools

Brekers, poliepgrijpers, graafmachine-armen voor longfront-sloopmachines… De Caterpillar-fabriek in ‘s-Hertogenbosch heeft zich via de productie van dergelijke geavanceerde onderdelen binnen het concern ontwikkeld tot een expertisecentrum voor grote staalconstructies. ‘We hebben op deze locatie ongeveer 120 medewerkers, waarvan er alleen al 27 actief zijn op de lasafdeling’, zegt Gerrit-Jan Leeijen, Asset & Maintenance Supervisor bij Caterpillar Work Tools B.V. ‘Tot nu toe hebben we daar voornamelijk elektrische slijpmachines gebruikt’, zegt de onderhoudsverantwoordelijke, ‘maar de staalkwaliteit wordt steeds hoger en de laswerkzaamheden steeds complexer. Elektrische gereedschappen stuiten hier steeds vaker op hun beperkingen.’

Dubbele machines en onnodig hoge onderhoudskosten

Leeijen noemt als voorbeeld 230 volt-apparaten. Die dreigen vaak na 12 tot 15 minuten lasnaden schoonslijpen en egaliseren oververhit te raken. Ze hebben daarom lange afkoelperiodes nodig. Dit betekende dat Caterpillar per werkplek elke slijpmachine twee, soms drie keer moest aanschaffen. ‘En naast die vervelende uitvalperiodes door oververhitting hadden we bij de elektrische slijpmachines ook nog flinke onderhouds- en reparatiekosten.’ Volgens Leeijen waren er vrijwel dagelijks storingen. Omdat het fijne slijpstof van het metaal in de wikkelingen van de elektromotor terechtkwam, was er regelmatig kortsluiting.

2,5 kW bij een machine van 2,1 kg

Caterpillar in 's-Hertogenbosch is voor de productie van zware machinedelen overgestapt op pneumatische slijpmachines van Atlas Copco Tools.

Fabrikant Atlas Copco Tools belooft een effectief uitgangsvermogen van 2,5 kW, bij een machine van 2,1 kg.

Voor de onderhoudschef van Caterpillar kwam het aanbod om een GTG 25 van Atlas Copco uit te proberen niet ongelegen. Fabrikant Atlas Copco Tools belooft een effectief uitgangsvermogen van 2,5 kW, bij een machine van 2,1 kg. ‘Zoveel vermogen bij zo weinig gewicht hadden we nog niet gezien. Daarom hebben we de persluchtslijper uitgebreid getest, in allerlei omstandigheden’, zegt Leeijen.

Reacties van collega’s waren positief. En gedwongen pauzes voor afkoelen behoren tot het verleden. ‘Vooral bij bovenhoofdse werkzaamheden valt het lage gewicht van de GTG 25 positief op. Dankzij de compacte bouwwijze is schrobben en egaliseren makkelijk, ook op lastig toegankelijke plekken.’

Hiertoe draagt ook de goed uitgewerkte startbeveiling bij. Deze voorkomt dat de machine onopzettelijk start en maakt het mogelijk om veilig te werken, zelfs met dikke lashandschoenen. Volgens Leeijen is de nieuwe turboslijper zodoende uitstekend geschikt voor de praktijk.

Ingebouwde balanscorrectie minimaliseert vibraties

De turbineslijper had geen enkel probleem met de stevige test: het slijpen van vaak meerlaagse lasnaden met 125-mm-slijpmiddelen en zeer resistente staalkwaliteiten. De slijpers van Caterpillar roemen de geïntegreerde balanscorrectie. Met deze “Autobalancer” produceert de GTG veel minder vibraties dan gewone machines. Caterpillar heeft intussen een groot deel van zijn laswerkplekken uitgerust met GTG-25-turbineslijpers. ‘En mochten er in de toekomst nog meer elektrische slijpers uitvallen, dan gaan we die niet meer repareren. Die vervangen we door de veel robuustere GTG’s’, zegt Leeijen.

Reageer op dit artikel