nieuws

Benno Baksteen: ‘Veilig werken is niet denken maar DOEN!’

Ondernemen

Geslaagde Kennisdag veilig werken met bouwmachines

Hij is bekend van tv en een autoriteit op het gebied van veiligheid, Benno Baksteen. Tijdens de Kennisdag ‘Maak werk van Veiligheid’, op woensdag 7 december georganiseerd door BouwMachines samen met de BMWT en andere partners, gaf Baksteen een aansprekende inleiding over zijn kijk op veiligheid. ‘Veel bedrijven denken in protocollen en regels. Maar dat zijn gereedschappen. Als het gaat over veiligheid moet je niet denken maar gewoon doen. Safety is just culture.’
Benno Baksteen: ‘Veilig werken is niet denken maar DOEN!’

Benno Baksteen is een begenadigd spreker. Hij vertelt gemakkelijk, is expressief en kan prachtige voorbeelden aanhalen waar het gaat over veiligheid. Die voorbeelden komen uit de wereld van de luchtvaart, de sector waarin hij jarenlang als gezagvoerder op de grootste vliegtuigen vloog. In de luchtvaart is veiligheid sinds de jaren zestig prioriteit. Om passagiers veilig van A naar B te vervoeren, wordt alles uit de kast gehaald. Door de vele protocollen en regels ziet de buitenwereld dat niets aan het toeval wordt overgelaten. ‘Overschat protocollen en regels echter niet’, hield Baksteen de sector voor, ‘het zijn gereedschappen die je helpen om veilig te werken, ze zijn niet het doel. Het doel moet een organisatie zijn waar veiligheid de cultuur is. Waar mensen niet in veiligheid denken, maar veilig doen. Alleen dan ben je op weg naar nul ongevallen.’
Van denken naar doen
Met zijn inleiding op de Kennisdag over Veilig werken met bouwmachines in het Bouw en Infrapark in Harderwijk, zette Benno Baksteen de aanwezige directeuren, KAM-managers, veiligheidsfunctionarissen, machineparkbeheerders en projectleiders flink aan het denken. Iedereen vindt veiligheid belangrijk. De kraanmachinist wil niemand raken met zijn bak, de wielladermachinist wil dat iedereen hem hoort en ziet als hij achteruit rijdt, de directeur wil niet met verschrikkelijk nieuws naar het gezin van een medewerker. Dat het desondanks vaak mis gaat, heeft verschillende oorzaken. Baksteen noemt er enkele. ‘Wij mensen maken fouten. Punt. Daarnaast zijn er mensen die willens en wetens het verkeerde gedrag vertonen en zo anderen in gevaar brengen. En dan zijn er perverse prikkels: een klus moet nu af, er is geen budget, doe maar zo want het gaat toch altijd goed…’
Pas op met machineaanpassingen
De inleiding van Benno Baksteen sloot goed aan bij de kennissessies over veilig werken die vervolgens werden gegeven door inleiders en partners. Kennispartner BMWT ging in op het veelbesproken onderwerp veiligheid en aansprakelijkheid bij machine-aanpassingen. Robbert Boersma van BMWT-lid Verachtert Nederland gaf samen met BMWT-directeur Jan Hommes een inkijkje in de problematiek waar leveranciers van bouwmachines en aanbouwdelen voortdurend mee te maken hebben. ‘Een klant wil een uitbreiding op een machine. Want dat is handig. Maar realiseer je je als leverancier wel wat de gevolgen kunnen zijn? Wanneer je een machine aanpast door er een nieuwe functie aan toe te voegen, is de kans groot dat jij in plaats van de oorspronkelijke fabrikant aansprakelijk bent voor de veiligheid van het product!’ Boersma en Hommes pleiten voor een andere moraal bij leveranciers en klanten. ‘Veiligheid en verantwoordelijkheid moeten in het DNA van de sector komen, we moeten elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag en oneerlijke concurrentie tegengaan.’
Nog meer kennissessies
Tijdens de Kennisdag werden verder kennissessies verzorgt door Dura Vermeer, ProRail en Volandis. Theo Baggerman van Dura Vermeer verhaalde over de gang naar trede vier op de veiligheidsladder en de inzet van facebook-character Tim. Frans Jansen en Geert Koppes van ProRail vertelden over de impact van de ramp in Alphen aan den Rijn voor ProRail en het aanscherpen van de veiligheidseisen. Tjeerd Willem Hobma, Margo Caspers en René du Pon informeerden de aanwezigen over de DIA en gaven aan welke zaken door machinisten als belastend worden ervaren.
Gewaardeerd werden ook de kennissessies van de partners IPC Groene Ruimte, Oxxa en Groot Jebbink. IPC dook in de veiligheidsladder en benodigde competenties. Oxxa verhaalde over de kwaliteit en het gebruiksgemak van werkhandschoenen. Groot Jebbink gaf een inkijkje in de wereld van voertuigbeveiliging. De partners hadden ook een plek op de informatiemarkt, waar ook Brigade en Groeneveld stonden.
Het volledige verslag over de eerste BouwMachines Kennisdag over veilig werken met bouwmachines kunt u teruglezen in het decembernummer van BouwMachines dat op vrijdag 16 december verschijnt. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een proefabonnement af en ontvang BouwMachines 3 maanden lang voor maar 25 euro.
Reageer op dit artikel