nieuws

Van veiligheidsladder tot productaansprakelijkheid

Ondernemen

Met bouwmachines gebeuren nog veel te veel ongevallen. Dat moet anders. Hoe? Dat leert u tijdens de Kennisdag die BouwMachines, de BMWT en een keur van toonaangevende partners op woensdag 7 december aanstaande organiseren. Absolute specialisten en aansprekende ervaringsdeskundigen verzorgen kennissessies over het verhogen van het veiligheidsbewustzijn, de inzet van de veiligheidsladder, de DIA, voertuig-veiligheidssystemen, de inzet van Facebook, de EN388-norm en machine-aanpassingen en productaansprakelijkheid. Dit zijn de sprekers die graag hun kennis met u willen delen:

Van veiligheidsladder tot productaansprakelijkheid

Sprekers Kennisdag veilig werken met bouwmachines

Theo Baggerman over de veiligheidsladder van Dura Vermeer
Bouw- en infrabedrijf Dura Vermeer wil gewoon geen ongevallen met bouwmachines meer. Om het veilig te maken op de bouwplaats, werkt het bedrijf met de veiligheidsladder in en laat het character Tim via Facebook zien hoe veilig er wordt gewerkt binnen het bedrijf. Tijdens zijn kennissessie doet KAM-manager Theo Baggerman uit de doeken hoe deze veiligheidsladder werkt, wat Facebook kan brengen en hoe stap voor stap het veiligheidsbewustzijn wordt verbeterd.
Tjeerd Willem Hobma komt met cijfers en vertelt over de DIA
Veilig werken, wat zeggen de cijfers eigenlijk? In zijn kennissessie presenteert directeur Tjeerd Willem Hobma van Volandis – de opvolger van Arbouw en Fundeon – de laatste feiten over het aantal ongevallen, de oorzaken en beschrijft hij trends. Daarnaast duikt hij in de DIA, de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse waar werkgevers en werknemers vanaf 2017 mee te maken krijgen. Met de DIA kunt u gericht aan de slag met de veiligheid op het bedrijf.
Robbert Boersma en Jacco van Heuckelum over productaansprakelijkheid
Hoe zit het met machine-aanpassingen en de daarbij behorende productaansprakelijkheid en veiligheid. Ofschoon het aantal veiligheidskeuringen snel groeit, zijn we er qua machineveiligheid nog lang niet. De specialisten Robbert Boersma van Verachtert Nederland en Jacco van Heuckelum van BECO Vianen – beide BMWT-leden – verzorgen hierover een kennissessie.
Eric Groot Jebbink over de blinde machine-hoek
Veel ondernemers zijn doof voor de blinde vlek van bouwmachines, concludeert specialist voertuigbeveiliging Eric Groot Jebbink. Pas na een (dodelijk) ongeval en een flinke boete, staan ze open voor de installatie van veiligheidssystemen. Tijdens zijn kennissessie deelt Eric Groot Jebbink zijn kennis over personendetectie, camerabeveiliging, werkverlichting en snelheidszonering en geeft hij u handige tips en concrete adviezen.
Orlando Ramakers duikt in de nieuwe EN388-norm
In 70% van de bedrijfsongevallen met handletsel droeg het slachtoffer geen handschoenen. Stom, een handschoen die voldoet aan de EN388-norm is afgestemd op de te verrichten werkzaamheden en had (zwaar) letsel kunnen voorkomen. Tijdens zijn kennissessie vertelt DSM-productspecialist Orlando Ramakers op uitnodiging van OXXA alles over EN388-norm, de aanscherping van deze norm en de nieuwe beschermende Dyneema®-vezel die werkhandschoenen nog veiliger en vooral ook comfortabeler maakt.
Plenair spreker; luchtvaartdeskundige Benno Baksteen
Veiligheid ontstaat niet door regels of procedures, maar door menselijk handelen. Dat is de stellige overtuiging van luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. Baksteen weet als geen ander de kern te raken als het gaat over veiligheid, veiligheidscultuur en risicomanagement. Tijdens zijn presentatie trekt Baksteen een parallel tussen de veiligheid in de luchtvaart en de veiligheid in de bouw- en infrasector. Wat doen we goed, wat moet beter en waar staan alle seinen op rood?
Verdere sprekers op de BouwMachines Kennisdag zijn IPC Groene Ruimte in Arnhem en ProRail. Het kraanongeval in Alphen aan den Rijn maakte ook ProRail extra alert op het item veiligheid. Om de veiligheid nog beter te borgen, worden bij projecten alle processen nog eens goed nagelopen en eventuele blinde vlekken weggenomen. Tijdens de Kennisdag vertelt ProRail hoe ze veiligheid in praktijk borgt.
Leren van specialisten en ervaringsdeskundigen
De Kennisdag ‘Maak werk van veiligheid’ is een inspirerende dag voor directeuren en managers, veiligheidsfunctionarissen, KAM-managers en ARBO-functionarissen, machine- en wagenparkbeheerders bij grondverzet-, sloop-, wegenbouw- en aannemingsbedrijven. De Kennisdag wordt op woensdag 7 december gehouden bij het Bouw en Infrapark in Harderwijk.
Aanmelden en meer informatie op www.bouwmachineskennisdag.nl
Reageer op dit artikel