nieuws

Facebook en 5-spots ladder maken het veiliger bij Dura Vermeer

Ondernemen

Dura Vermeer wil gewoon geen ongevallen (met bouwmachines) meer. Om het veilig te maken op de bouwplaats, werkt het bedrijf met de veiligheidsladder en zet het Facebook in. Tijdens de Bouwmachines Kennisdag doet KAM-manager Theo Baggerman uit de doeken hoe deze veiligheidsladder werkt, wat Facebook je kan brengen en hoe je stap voor stap het veiligheidsbewustzijn verbetert.
Facebook en 5-spots ladder maken het veiliger bij Dura Vermeer
Theo Baggerman KAM-manager Dura Vermeer Infra Opdracht nr. 2326 t.b.v. Vakmedianet Bouwmachines
Een toneelstukje over veilig werken. Dat werd er vaak opgevoerd als KAM-manager Theo Baggerman van Dura Vermeer op de bouwplaats wilde inventariseren hoe (on)veilig er werd gewerkt. “Ik had mijn kont nog niet gedraaid of mensen vervielen weer in hun oude – vaak onveiliger – werkpatroon.” Dat moest dus anders.
Veiligheidsladder
Dura Vermeer startte een campagne om het veiligheidsbewustzijn van medewerkers te vergroten. Onderdeel van de campagne was de veiligheidsladder. Hiermee wordt in kaart gebracht hoe het met de veiligheid op de bouwplaats is gesteld. De ladder telt vijf treden.

Leer van KAM-manager Theo Baggerman (Dura Vermeer) alles over de veiligheidsladder en de inzet van Facebook om het veiligheidsbewustzijn te verbeteren. Bouwmachines Kennisdag, woensdag 7 december aanstaande. Meld u nu aan!

De eerste trede staat voor een werkomgeving waar geen aandacht is voor veiligheid, bij de vijfde trede wordt er op de werkplek in veiligheid gedacht. KAM-manager Theo Baggerman: “Met ons infrabedrijf scoorden we een 3+. Dat viel niet eens tegen. Op naar trede 4!”
Facebook-pop
Om het veiligheidsbewustzijn te vergroten, werkt Dura Vermeer hard aan het verbeteren van de houding en het gedrag van medewerkers. Theo Baggerman: “Onze mensen moeten gaan denken in veiligheid. Je vertrekpunt moet zijn dat je je kinderen wilt zien opgroeien.” Om medewerkers te bereiken en te stimuleren, werd Character Tim ingezet; een pop met een eigen facebookpagina. Tim reisde samen met Theo en zijn medewerkers het hele bedrijf door en deed via Facebook verslag hoe binnen Dura Vermeer over veiligheid werd gedacht en hoe medewerkers actief met veiligheid in de weer waren. Tim behaalde successen, maar sloeg niet bij iedereen aan. “Met Tim zaten we op trede 4 van de veiligheidsladder. Bij medewerkers die op trede 2 zaten, sloeg hij de plank finaal mis. Die vonden het vooral een rare actie. Dat was wel een leermoment.”
Kennissessie Theo Baggerman
Tijdens de BouwMachines Kennisdag op woensdag 7 december verzorgt Theo Baggerman een kennissessie waarin hij ingaat op de veiligheidsladder, de inzet van een Facebook-karakter en wil hij u laten leren van de behaalde successen en gemaakte fouten. Schrijf u nu in voor de Kennisdag ‘Maak werk van veiligheid’. Als abonnee van BouwMachines betaalt u maar € 25,- per persoon.

Reageer op dit artikel