nieuws

De nieuwe EN388-norm: Orlando Ramakers (DSM) vertelt

Ondernemen

In 70% van de bedrijfsongevallen met handletsel, droeg het slachtoffer geen handschoenen. Stom, een handschoen die voldoet aan de EN388-norm is afgestemd op de te verrichten werkzaamheden en had (zwaar) letsel kunnen voorkomen. Tijdens de BouwMachines Kennisdag

deelt kennispartner OXXA alle kennis over de norm en de nieuwe beschermende Dyneema®-vezel .
De nieuwe EN388-norm: Orlando Ramakers (DSM) vertelt
Dat het loont om werknemers tijdens het werk verplicht handschoenen te laten dragen, bewijzen de (verzuim)kosten die handletsel jaarlijks veroorzaken: ruim 300 miljoen. Dat veel werknemers – ook in de bouw- en gww-sector – geen handschoenen dragen, komt doordat wordt gedacht dat veiligheidshandschoenen stug zijn, geen goede grip geven, de huid irriteren en geen ‘fingerspitzengefühl’ kennen. In het verleden was dat wellicht zo, maar de moderne veiligheidshandschoen blinkt juist uit in comfort, gebruiksgemak en veiligheid.
Nieuwe EN388-norm
Een werkhandschoen moet je handen en vingers beschermen tegen onder andere snij-, steek- en schaafwonden en een hoog comfort bieden. Een handschoen die dat goed doet, voldoet aan de zogenoemde EN388-norm.

Leer van Orlando Ramakers (DSM) alles over de nieuwe EN388-norm en de Dyneema-vezel tijdens de Bouwmachines Kennisdag op woensdag 7 december aanstaande. Meld u nu aan!

Deze norm bepaalt in hoeverre een handschoen bestand is tegen schuren, snijden, perforeren en scheuren. Afgelopen zomer is de EN388-norm aangescherpt. Ze wordt naar verwachting eind 2016 geïntroduceerd. Nieuw is dat aan de beoordeling een extra score voor snijweerstand (EN ISO 13997) is toegevoegd.

Dyneema® beschermt
Tijdens de kennissessie die OXXA aanbiedt, gaat Orlando Ramakers in op de nieuwe norm EN388, de EN ISO 13997 en de gevolgen daarvan. Daarnaast vertelt Ramakers – productspecialist bij DSM – over het nieuwste materiaal dat de veiligheid van handschoenen verder verbeterd: Dyneema® Diamond. In combinatie met nylon en lycra zorgt deze vezel voor een hoge snijbestendigheid en comfortabel gebruik. Dankzij de DSM-vezel kunnen veilige handschoenen worden gemaakt zonder gebruik te maken van staal- en glasvezels.
Kenmerkend aan handschoenen gemaakt van Dyneema® Diamond is de vingergevoeligheid, evenals de grip. Door de handschoen met een manchet uit te rusten, is ook de pols beschermd. De nieuwe DSM-vezel wordt sinds enkele maanden verwerkt in de OXXA X-Diamond veiligheidshandschoenen. Deze zijn leverbaar met PU- en NFT-coating.
Dyneema® Diamond wordt inmiddels ook verwerkt in scheepstouwen, veiligheidskleding en kogelwerende vesten. De professionele wielerploeg Giant-Alpecin beschermt haar renners middels broeken met daarin Dyneema® tegen de gevolgen van valpartijen.
Kom kennis vergaren!
De Kennisdag ‘Maak werk van veiligheid’ op woensdag 7 december is een inspirerende dag voor directeuren en managers, veiligheidsfunctionarissen, KAM-managers en Arbo-functionarissen, machine- en wagenparkbeheerders werkzaam bij grondverzet-, sloop-, wegenbouw- en aannemingsbedrijven. Tijdens de Kennisdag, die BouwMachines samen met kennispartner BMWT organiseert, bieden veiligheidsexperts en praktijkmensen u handvatten waarmee u veiligheid top of mind krijgt in uw bedrijf en actief werkt aan een veilige werkplek.
De dag wordt gehouden bij het Bouw en Infrapark in Harderwijk en begint om 13.00 uur. Als abonnee van BouwMachines betaalt u slechts € 25,-.
Aanmelden en meer informatie op www.bouwmachineskennisdag.nl
Reageer op dit artikel