artikel

Geld in aantocht voor stimuleren emissievrij werken

Ondernemen

Geld in aantocht voor stimuleren emissievrij werken

Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is ‘serieus aan het bekijken’ of de materieelsector financieel kan worden ondersteund om emissievrij werken te stimuleren. ‘We snappen dat er geld nodig is om de hobbel over te komen’, zei Dik de Weger, senior adviseur duurzaamheid bij Rijkswaterstaat, dinsdag op de BouwMachines Kennisdag.

De Weger, die als bezoeker in de zaal aanwezig was, benadrukte dat Rijkswaterstaat in 2030 alleen nog ‘niet-fossielaangedreven materieel’ toelaat op zijn projecten. Daar moet de komende jaren in etappes naartoe worden gewerkt.

Rijkswaterstaat gaat stap voor stap toewerken naar einddoel

‘We gaan stappen zetten de komende jaren, want dit kan niet in één keer. Er worden nu concrete maatregelen voorbereid. Vóór het einde van het jaar wordt hierover meer bekend. In 2030 zal de wereld zijn veranderd, en daar willen we de sector in meenemen. Bedrijven die geïnteresseerd zijn, kunnen zich bij ons melden’, aldus De Weger.

Dik de Weger.

In overleg met het ministerie werkt Rijkswaterstaat aan een stappenplan. ‘We gaan mijlpalen slaan’, zegt De Weger. ‘Dit wil zeggen dat we op een bepaald moment bij de inzet van klein materieel alleen nog elektrische machines toelaten. Op een ander moment staan we geen Stage V-machines meer toe. Op die manier werken we stap voor stap toe naar de nieuwe situatie.’

De sector moet wel zelf de omslag maken

Uiteindelijk zal de sector de omslag zelf moeten maken, benadrukte De Weger. Als voorbeeld wees hij op de besparing op brandstof- en onderhoudskosten bij het gebruik van accu-elektrisch materieel. Maar bij het ministerie leeft volgens hem het besef dat financiële hulp nodig is om de eerste stappen te kunnen zetten.

‘We moeten financiële arrangementen organiseren om het voor de sector dragelijk te maken’, aldus De Weger. Dit is precies wat de BMWT en Natuur & Milieu eerder hebben betoogd. Emissievrije machines zijn in aanschaf twee tot drie keer zo duur. Uit onderzoek van de BMWT en Natuur  & Milieu is gebleken dat met name kleine ondernemers dit niet kunnen opbrengen.

Informatiemarkt met accu-elektrische machines

De BouwMachines Kennisdag stond dinsdag in het teken van het thema ‘Minder uitstoot, hoe dan?’ In paneldiscussies en presentaties werd ingegaan op diverse mogelijkheden om de emissies te beperken, nu en in de toekomst. Ook was er een drukbezochte informatiemarkt. Daar waren diverse accu-elektrische machines te zien, waaronder materieel van Limach, Schäffer, Knikmops, Tobroco-Giant en Riwal. Pon had de 25-tons Z-Line 323-F meegebracht.

 

 

Reageer op dit artikel