artikel

Organisatie actiedag tevreden: ongeveer 6.000 demonstranten en 1.000 machines

Ondernemen

Organisatie actiedag tevreden: ongeveer 6.000 demonstranten en 1.000 machines
Een drukbezochte actiedag van de bouw-en grondverzetbranche op woensdag 30 oktober op het Malieveld in Den Haag.

De bouw- en grondverzetsector heeft woensdag een drukbezochte actiedag gehouden op het Malieveld in Den Haag. Aanleiding waren de stikstofcrisis en de problemen met PFAS-grond. Het motto van de dag: ‘De grens is bereikt.’ Bekijk hieronder het liveblog dat BouwMachines tijdens de dag en de voorgaande avond heeft bijgehouden.

woe. 30-10 17.37 uur:

De politie heeft een aantal demonstranten van het bouwprotest op de A12 stilgezet wegens gevaarlijk rijgedrag. De stoet reed, komend vanuit Den Haag, langzaam en over de volle breedte van de weg. Meerdere mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

woe. 30-10 15.50 uur:

Een stoet van vrachtwagens, kraanwagens, diepladers met shovels en ander zwaar bouwmaterieel rijdt inmiddels over de snelweg A12 Den Haag weer uit. De actiedag van ondernemers en werknemers uit de bouw, het grondverzet en aanverwante sectoren zit erop. De organisatoren kijken tevreden terug op het protest.

‘Het is goed verlopen. Alleen jammer dat de politiek niet iets daadkrachtiger is‘, zei Klaas Kooiker na afloop. De aannemer uit Staphorst is een van de initiatiefnemers van actiegroep Grond in Verzet, die het protest heeft georganiseerd.

De boodschap aan het kabinet was helder: er moet iets worden gedaan aan de verlammend uitwerkende regelgeving. ‘En wel nu’, verwoordde Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland het breed gedragen gevoel.

Zowel protesterende ondernemers als hun werknemers, de meesten gehuld in oranje jassen, zeiden dat ze hun orderportefeuilles steeds leger zien worden door de problemen met stikstof en de chemische stoffen die onder de noemer PFAS vallen.

woe. 30-10 14.20 uur:

Woordvoerder Edwin van Scherrenburg van Grond in Verzet zegt dat er tussen 5.000 en 6.000 mensen met ongeveer duizend voertuigen meededen aan het protest. Hij was tevreden over het begrip dat de ministers Carola Schouten (Landbouw) en Eric Wiebes (Economische Zaken) en andere bewindslieden toonden voor de problemen die de bouwsector heeft door de regelgeving over stikstof en PFAS.

woe. 30-10 13.36 uur:

Het protest van bouwers op het Malieveld is afgerond, iets eerder dan gepland. Het terrein loopt leeg en de betogers gaan beetje bij beetje naar huis. ‘We kregen de indruk dat mensen het wel gehad hadden’, verklaarde organisator Grond in Verzet het vroege einde.

Aan het eind van het protest werd het onrustig. Een groepje betogers daagde agenten uit en zocht de confrontatie. ‘We hebben niet heel Nederland onder controle. Als dat wel zo was, hadden we de politiek ook wel tot actie bewogen’, zegt Klaas Kooiker van Grond in Verzet. De organisatie hoopt dat de politiek luistert naar de boodschap van de bouwsector ‘en dat wij weer aan het werk kunnen’. Bouwend Nederland zegt ‘dat het statement luid en duidelijk is overgekomen’.

De betogers stortten symbolisch een lading grond op het Malieveld. Het opruimen daarvan begon meteen na het einde van het protest. ‘We hebben toch materieel genoeg’, aldus de organisatoren, verwijzend naar de shovels en graafmachines die op het Malieveld neergezet waren.

woe. 30-10 13.21 uur:

Bij het protest in Den Haag zijn meerdere aanhoudingen verricht. Dat meldt een politiewoordvoerder. Hoeveel arrestaties er zijn verricht en waarom de mensen zijn aangehouden, kan de zegsvrouw niet zeggen.

Ook waar de arrestaties exact plaatsvonden, weet de woordvoerder niet. Volgens haar was het in ieder geval in de buurt van het Malieveld, waar duizenden demonstranten samen zijn gekomen.

woe. 30-10 12.58 uur:

Rond het bouwersprotest op het Malieveld is het aan het begin van de middag onrustig geworden. Een kleine groep demonstranten probeerde op de weg langs de grasvlakte te komen. Tientallen agenten, deels te paard, drongen ze terug. Voor zover bekend is niemand gearresteerd.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, deed een beroep op de demonstrerende bouwers. ‘We willen een mooie actiedag. Buiten zijn er wat relschoppers, maar laten we het goed afsluiten’, zei hij vanaf het podium.

woe. 30-10 12.46 uur:

De voertuigen van demonstranten die ondanks de afsluiting van de A12 op de Utrechtsebaan zijn doorgereden richting het centrum van Den Haag, blijven daar tot het einde van de protestactie. Daarna leidt de politie de voertuigen zo snel mogelijk weg, meldt de Haagse politie. De demonstranten kunnen vanaf de Utrechtsebaan lopend naar het Malieveld.

De weg was afgesloten met rode kruizen, om drukte in het centrum van de stad te voorkomen. Verderop was de weg geblokkeerd door de politie. Daar konden de bouwers niet verder.

Of de demonstranten die de rode kruizen negeerden worden beboet, kan een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De Utrechtsebaan richting de stad, het einde van de A12, blijft tot het einde van de dag gesloten.

woe. 30-10 12.04 uur:

Een actie van bouwers rond Rotterdam zorgt voor files op de A16, A20, A4 en A15. Het gaat om een langzaamaanactie, waarbij vrachtwagens met zijn tweeën naast elkaar blijven rijden en zo de weg blokkeren.

Rijkswaterstaat adviseert andere weggebruikers alert te zijn en de rijstijl aan te passen. De actie is gelinkt aan het bouwprotest op het Malieveld in Den Haag.

woe. 30-10 11.11 uur:

De organisatie van het bouwprotest roept actievoerders op zich aan de regels te houden. Bij de A12 lopen mensen op de weg. Ook kunnen door langzaamaanacties op de weg de bussen met actievoerders niet op het Malieveld komen.

‘We roepen iedereen op het netjes te houden en zich te gedragen’, aldus een woordvoerder van VNO-NCW, die ook namens het grondverzet spreekt. ‘We willen een publieksvriendelijke actie. We roepen iedereen daarom op om de aanwijzingen van de politie te volgen. Parkeer je auto bij het ADO-stadion en kom met de bussen naar het Malieveld. Daarnaast roepen we mensen ook op om de bussen op de snelweg door te laten.’

woe. 30-10 10.41 uur:

Volgens verantwoordelijk minister Carola Schouten gaat Nederland ‘niet op slot’ en kunnen bouwprojecten doorgaan. Het kabinet is bezig met maatregelen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen, aldus de minister.

‘We zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag blijven’, verzekerde Schouten op het Malieveld. Een deel van de actievoerders floot haar uit.

Volgens de bewindsvrouw volgt er snel een aangepaste milieunorm, een zogenoemde drempelwaarde voor stikstof die een oplossing moet gaan bieden voor ‘de meeste projecten’. De demonstrerende bouwers gaat dat niet snel genoeg. Zij schreeuwden: ‘Nu! Nu!’

Behalve Schouten probeerden ook andere bewindspersonen de bouwers gerust te stellen, zoals minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Staatssecretaris Raymond Knops, wiens ministerie over wonen gaat, riep alle overheden op ‘om de reserves die er al zijn om te zetten in actie. Aan de slag ermee!’

woe. 30-10 10.31 uur:

Een onbekend aantal demonstranten is nog per bus onderweg, maar zij zitten vast in files. De A12 richting het Malieveld is afgesloten. ‘We zijn eigenlijk een slachtoffer van ons eigen succes’, zei Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganosatie VNO-NCW daarover.

Peter Loef van Grond in Verzet zegt heel tevreden te zijn over hoe het er tot nu toe uitziet op het actieterrein, maar hij vindt het vervelend dat demonstranten individueel met voertuigen op weg zijn gegaan en de boel vertragen.

woe. 30-10 10.29  uur:

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland heeft de betogers toegesproken. “We zijn het zat dat we geconfronteerd worden met iets dat onthutsend en onbestaanbaar is’, zei hij. Verhagen voegde er aan toe: ‘Wij willen graag aan het werk. Kabinet, doe er wat aan, nu.’ Volgens Klaas Kooiker van actiegroep Grond in Verzet, dat het protest heeft georganiseerd, ‘zijn de regels op dit moment zo dat wij ons werk niet kunnen doen’.

Doekle Terpstra van Techniek Nederland zei: ‘We willen aan het werk, en wel nu. We zitten niet te wachten op sociale maatregelen als deeltijd-ww, dat gaat het probleem niet oplossen.’ Hans de Boer van VNO-NCW deed een oproep aan de politiek: ‘Het Binnenhof is te veel met zichzelf bezig. Wij verdienen hier de centen, wij maken de banen, jullie moeten naar ons luisteren.’

woe. 30-10 10.27  uur:

De demonstranten dragen oranje hesjes. Achter hen staat het Malieveld vol vrachtauto’s, graafmachines, speciewagens, kipkarren en hijskranen. Aan een van de hijskranen hangt een omgekeerde Nederlandse vlag, als symbool van protest. De band Bertus Staigerpaip (‘Wij zijn de jongens van de bouw’) vermaakte de actievoerders in de aanloop naar het protest.

Een grote lichtbak zegt ook: ‘Zorg met elkaar voor een vreedzame demonstratie.’ Spandoeken zijn duidelijk: ‘Nederland op slot, politiek, trek het vlot’ en ‘PFAS hier, PFAS daar, de crisis staat klaar’. Een ander stelt dat de bouw al ‘op zijn kont’ ligt door alle maatregelen op het gebied van stikstof en PFAS. Een volgende vindt dat Den Haag ‘niet moet ouwehoeren, maar moet kiezen voor bouw en boeren’.

Voorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland zei benieuwd te zijn naar wat de bewindslieden straks te zeggen hebben. Dat de normen voor PFAS worden aangepast is op zich hoopvol, maar het is de vraag wanneer en in hoeverre. Veel tijd is er niet: ‘Honderden vrachtwagens langs de kant en dat kost kapitalen.’

woe. 30-10 10.26  uur:

De demonstranten die rode kruizen boven de weg hebben genegeerd, zijn verderop op de A12 tegengehouden door de politie. De politie praat nu met de chauffeurs en de organisatie van het protest over het doorrijden ondanks de afsluiting.

woe. 30-10 10.21  uur:

Demonstranten zijn ondanks de afsluiting van de A12 op de Utrechtsebaan doorgereden richting het centrum van Den Haag. De weg was afgesloten met rode kruizen, om drukte in het centrum van de stad te voorkomen. Het Malieveld staat vol met voertuigen. Op de A12 richting Den Haag staat het verkeer nog flink vast. Rijkswaterstaat meldt dat er 29 kilometer file staat. De bouwers moeten van de politie naar het stadion van ADO Den Haag en worden daarvandaan met pendelbussen naar de demonstratie gebracht. Het programma van de protestactie is om 10.00 uur begonnen en het Malieveld in Den Haag staat vol met bouwers en voertuigen.

woe. 30-10 8.58  uur:

De A12 Utrechtsebaan richting het centrum van Den Haag is afgesloten voor al het verkeer dat niet naar het bouwprotest gaat. Dat meldt de politie. Er staan rode kruizen op de matrixborden.Het overige verkeer wordt door de politie geadviseerd om te rijden en een andere route naar Den Haag te kiezen.

woe. 30-10 8.57  uur:

Op de Benoordenhoutseweg richting het Malieveld heeft de politie een groep bouwers aangesproken die langs de weg een barbecue  hadden aangestoken.

woe. 30-10 8.07  uur:

Het Malieveld in Den Haag staat vol, er kunnen geen voertuigen van bouwers meer bij. Dat meldt de politie. Het einde van de A12 in de richting van het Malieveld, de Zuid-Hollandlaan, is afgesloten, zodat er geen voertuigen meer heen kunnen. De politie zegt dat voertuigen moeten parkeren bij het stadion van ADO Den Haag, daar staan pendelbussen klaar.

woe. 30-10 7.28  uur:

De politie heeft woensdagochtend tientallen bestuurders van bouwvoertuigen bekeurd die op weg naar het Malieveld in Den Haag  het kenteken van hun voertuig hadden afgeplakt. Volgens de politie is er veel verkeer onderweg richting Den Haag. ‘Wij begeleiden en handhaven’, aldus een tweet van de Landelijke Eenheid.

woe. 30-10 7.15  uur:

Het Malieveld in Den Haag staat rond 07.00 uur woensdagochtend al bijna vol met bouwmaterieel en demonstranten. Veel demonstranten zijn nog onderweg naar Den Haag, wat verkeersopstoppingen op snelwegen richting het westen veroorzaakt.

Er komen nog voertuigen bij op het Malieveld, waar weinig ruimte meer is. De sfeer is gemoedelijk. Alle bouwvoertuigen komen luid toeterend aan in het centrum van Den Haag.

De sfeer onder de demonstranten op het Malieveld is goed. Er is muziek om de demonstranten te vermaken. Het officiële programma met toespraken begint rond 10.00 uur.

‘Door stikstof- en PFAS-beleid, wij onze banen kwijt’, staat op een van de vele spandoeken die zijn meegebracht naar Den Haag. ‘Onwetendheid in het kabinet, drukt voor boer en bouw de pret’, staat op een ander doek. De laadbakken van alle meegebrachte voertuigen zijn omhoog gezet.

Alle voertuigen die nog onderweg zijn, moeten parkeren bij het Cars Jeans stadion van ADO Den Haag. De demonstranten worden dan met pendelbussen naar het Malieveld vervoerd.

di. 29-10 23.19  uur:

Op het Malieveld zijn dinsdagavond even na 23.00 uur ongeveer zestig tot zeventig demonstranten met hun vrachtwagens en graafmachines aangekomen. Zij brengen de nacht door op het terrein in de aanloop naar een ondernemersprotest van woensdag.

di. 29-10 21.23  uur:

Premier Mark Rutte overlegt dinsdagavond laat met de betrokken bewindspersonen over een noodplan voor de bouw. De regering hoopt woensdagochtend nog voor het geplande bouwprotest met een verklaring te komen, melden ingewijden.

Het gaat om een plan om de bouw door de stikstof- en PFAS-crisis heen de loodsen. De regeringsfracties zouden hebben aangedrongen op zo’n plan. Het zou dan onder meer gaan om een overbruggingskrediet voor de bouw zodat investeringen in bijvoorbeeld materiaal niet stil komen te liggen.

di. 29-10 18.35  uur:

De eerste bouwmachines zijn dinsdagavond bij het Malieveld in Den Haag gearriveerd in aanloop naar het grote ondernemersprotest van woensdag. Dat laat Sjoerd Vogelzang van actiegroep Grond in Verzet weten.

In totaal wil de actiegroep zo’n duizend machines naar het Malieveld brengen. Die worden in de loop van de avond en nacht aangevoerd met diepladers. De actievoerders willen op deze manier laten zien welk materieel volgens hen stilstaat door de stikstof- en PFAS-crisis.

di. 29-10 18.15  uur:

Actiegroep Grond in Verzet laat zo’n zeventig kipwagens vol grond naar Den Haag komen. Die willen de ondernemers uit de bouw en het grondverzet gebruiken voor hun ‘onderhandelingspositie’.

‘Of we de grond gaan uitstorten op het Malieveld, hangt ervan af hoe de dag verloopt en wat onze overheid ons te bieden heeft’, zegt Sjoerd Vogelzang van de actiegroep naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant. ‘Heel gravend en baggerend Nederland ligt op zijn gat. Er staan banen op de tocht. Ze moeten binnen 24 uur met iets concreets komen’, zegt Vogelzang.

di. 29-10 17.01 uur:

Ahlmann tovert zijn terrein aan de A2 in Ammerzoden om tot ‘ons eigen Malieveld buiten de Randstad’. Zo worden onder meer twee enorme poppen en twee meterslange spandoeken geplaatst: ‘Haal boer en bouw uit het nauw.’

di. 29-10 16.40 uur:

Grond in Verzet maakt bekend dat de eerste bouwmachines dinsdagavond al naar Den Haag gaan. Diverse bedrijven brengen in totaal ongeveer duizend machines naar het Malieveld. Rond 22.00 uur is de aankomst gepland van twintig vrachtwagens met diepladers uit Groningen, vertelt Sjoerd Vogelzang van Grond in Verzet. ‘De diepladers brengen onder meer graafmachines en machines die heipalen bewerken.’ In de nacht en vroege ochtend komen meer voertuigen aan, met een piek tussen 5.00 en 6.00 uur. Het is de bedoeling dat ze voor de ochtendspits ter plaatse zijn.

di. 29-10 15.02 uur:

Bouworganisaties willen dat het kabinet de soepeler regels voor PFAS onmiddellijk laat ingaan. ‘Veel bedrijven in de bouw- en infrasector liggen nu stil door het PFAS-probleem. Ontslagaanzeggingen worden nu gedaan en flexibele vakkrachten zitten al thuis’, stellen Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra & Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (AFNL-NOA).

Ze reageren op het aangekondigde onderzoek door het kabinet of een nieuwe landelijke norm voor poly- en perfluoralkylstoffen ( PFAS) kan worden ingesteld. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd met spoed onderzoek te doen. De nieuwe norm moet uiterlijk 1 december ingaan.

di. 29-10 12.08 uur:

Een inzamelactie die de organisatie van het bouwersprotest op touw heeft gezet, heeft tot dinsdagochtend al ruim 35.000 euro opgebracht. De Stichting Grond in Verzet gaat het geld gebruiken om de actiedag ‘succesvol en ordelijk’ te laten verlopen.

‘Bezorgde ondernemers in de branche en daarbuiten’ wordt gevraagd geld te doneren. Veel bedrijven hebben dat al gedaan, zoals transportondernemingen, bestratings- en timmerbedrijven, hoveniers en aannemers. Dinsdagochtend waren er 114 donaties gedaan, wat neerkomt op ruim 300 euro per donatie. Grond in Verzet hoopt een ton binnen te halen.

di. 29-10 11.17 uur:

De Stichting Grond in Verzet heeft het volgende programma voor de actiedag samengesteld:

09.30     start muziek op het Malieveld

09.55     aftrap officiële programma

10.00     landelijk signaal van 1 minuut van scheepshoorns en bouwmachines – Code Oranje!

10.05     speeches Stichting Grond in Verzet e.a. die fors geraakt worden door het stikstof- en PFAS-beleid

10.30     overhandiging Manifest aan enkele bewindslieden en reacties vanuit het kabinet

10.45     korte terugblik op wat door de bewindslieden is gezegd

11.00     muziek

11.15     interviews met gedupeerde ondernemers uit o.a. de waterbouw

11.30     mogelijk aanbieden van manifest aan enkele vertegenwoordigers provincies en gemeenten

12.00     muzikaal intermezzo

12.10     interviews met enkele ondernemers uit de techniek en afbouw

12.20     interview met vertegenwoordigers van de bouwbonden van FNV en CNV

12.25     muzikaal intermezzo

12.35     ludieke actie op het Malieveld

12.45     muzikaal intermezzo

13.00     interview enkele gedupeerde ondernemers

13.15     tussenstand opmaken met de actieleiders van Grond in Verzet en nog aanwezige branches.

13.30     muzikaal programma

14.00     slot door dagvoorzitter en anderen

15.00-17.00 afbouw terrein en herstel Malieveld

Reageer op dit artikel