artikel

Reesink verwerft nieuw groeikapitaal met verkoop aandelen

Ondernemen

Reesink verwerft nieuw groeikapitaal met verkoop aandelen

Royal Reesink komt binnenkort grotendeels in handen van de Zweeds-Duitse investeerder Triton. De machinedistributeur, in Nederland eigenaar van onder meer Kemp, Hans van Driel en sinds kort ook Meerman, blijft voor 15 procent eigendom van de zittende directie. 85 Procent van de aandelen gaat naar Triton.

Een van de doelstellingen van deze stap is het verwerven van nieuw groeikapitaal, zegt Gerrit van der Scheer, CEO en mede-eigenaar van Reesink, in een interview met BouwMachines. ‘Daarnaast waren we op zoek naar een meer internationaal georiënteerde investeerder. In Triton hebben we die gevonden. We willen onze internationale expansie voortzetten, en daar is kapitaal voor nodig. We willen dóór. Een volgende stap zetten.’

Iets groter gedeelte van de aandelen komt in handen van de directie

Met het instappen van Triton, komt een iets groter gedeelte van de aandelen in handen van Van der Scheer en zijn mede-directieleden. Tot nu toe hebben zij 12,5 procent van de aandelen in bezit. In de nieuwe situatie wordt dat 15 procent.

Sinds 2016 was 87,5 procent van de aandelen Reesink in handen van een uit Nederlandse bedrijven bestaand investeerdersconsortium. Dit ging om Gilde Buy Out Partners, Navitas en Teslin Participaties. Deze drie partijen verkopen hun pakket nu aan Triton, en voor een klein deel aan de zittende directie.

In 2018 zette Reesink 100 miljoen om in het bouwmaterieel

Reesink is een internationale speler op het gebied van de distributie van machines en onderdelen. Behalve in het grondverzet en de gww is het bedrijf ook actief in de landbouw, het landschapsonderhoud, de industrie en de material handling.

In 2018 zette Reesink ongeveer 100 miljoen euro om in het bouwmaterieel. Net als bij andere bedrijfsonderdelen, laat Reesink in deze divisie een gestage groei zien. De totale omzet lag in 2018 op ruim 860 miljoen euro. Daarvan werd 340 miljoen gerealiseerd in Nederland.

Reesink is vooral geïnteresseerd in gezonde bedrijven

In 2012 en 2013 deed Reesink in Nederland diverse grote overnames. In 2012 werden de Kemp Groep en Hans van Driel verworven. Een jaar later volgde de acquisitie van Pon Material Handling Europe. In juli 2019 kocht Reesink Meerman.

Volgens Van der Scheer is Reesink vooral geïnteresseerd in gezonde, sterke, goed draaiende bedrijven, om die verder te kunnen uitbouwen. ‘Bij onze nieuwe bedrijven zie je een omzetgroei van 10 à 12 procent per jaar. De omzet bij Kemp is inmiddels verdubbeld. Dat is precies waarnaar we op zoek zijn’, aldus Van der Scheer.

Over de waarde van de onderneming (enterprise value) in verband met de aandelentransactie met Triton worden geen mededelingen gedaan. In financiële media en op gespecialiseerde websites zingt een bedrag rond van 500 miljoen euro. Volgens Van der Scheer klopt dit bedrag ‘absoluut niet’.

Binnenkort volgt een uitgebreide weergave van het interview met Van der Scheer.

Lees HIER meer over Royal Reesink.

 

Reageer op dit artikel