artikel

Pon wil nieuwe markt aanboren met basis-Cat GC

Ondernemen

Pon wil nieuwe markt aanboren met basis-Cat GC

Met de introductie van vier Caterpillar GC-modellen wil Pon Equipment in Nederland een nieuwe markt aanboren. De Cat-importeur richt zich met de basismachines op een klantgroep die tot nu toe meestal andere merken gebruikt.

‘Caterpillar is een premium merk dat in Nederland vooral concurreert met Volvo en Liebherr. Via de Cat GC-modellen willen we ook de concurrentie aan met merken als Hitachi, Doosan, Kobelco en Hyundai’, zegt Bastiaan Snick, marketingdirecteur bij Pon Equipment.

Volgens Pon gaat het niet om ‘uitgeklede modellen’

Tot nu toe richt Pon zich met Cat vooral op klanten die behoefte hebben aan machines met veel ondersteunende technologie. Met de GC-modellen mikt Pon op een andere categorie bedrijven, die net iets minder hoge eisen stelt of simpelweg geen gebruik maakt van de nieuwste technologie.

‘Maar vergis je niet’, zegt Snick, ‘het gaat hier niet om uitgeklede modellen. De machines zijn nog steeds rijk uitgerust. Een functie als Grade Assist, waarmee je semiautomatisch kunt graven, zit er niet op. Maar er zijn genoeg andere features die deze machines voor een grote groep gebruikers interessant maken.’

GC-modellen zijn 15 procent goedkoper dan andere Cats

De GC-modellen zijn ongeveer 15 procent goedkoper dan Cat-machines die zijn voorzien van de meest uitgebreide technologie. ‘Daarmee komen we in de buurt van andere merken die in dit deel van de markt actief zijn. Het hoeft wat ons betreft geen prijsgevecht te worden, maar we hopen wel wat in beweging te brengen.’

Pon introduceert in Nederland vier GC-modellen: drie rupsgraafmachines en een wiellader. De wiellader, de 950 GC, was al langer in ons land verkrijgbaar, maar is ‘nooit actief gepromoot’, aldus Snick. De drie rupsgravers zijn compleet nieuw. Het gaat om de 20-tons 320 GC, de 30-tons 330 GC en de 36-tons 336 GC.

Rijwerk van de GC is aangepast op verzoek van Pon

Caterpillar had de drie genoemde rupsgravers wereldwijd al langer in het gamma. Maar voor de Nederlandse markt waren ze tot nu toe niet geschikt. ‘De tracks waren met maximaal 700 mm te smal voor zandbodems. Nu zijn 900 mm-tracks beschikbaar. Niet alleen de platen zijn verbreed, ook het onderstel is verlengd. Zo’n rijwerkaanpassing is prijzig. Daarom zijn wij heel blij dat Caterpillar ons verzoek heeft gehonoreerd’, zegt Snick.

Pon omschrijft de machines uit de GC-serie als ‘eenvoudig, gebruiksvriendelijk, zuinig en betrouwbaar’. Cat-kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs, zo wordt gezegd. ‘Daarmee komt een Caterpillar binnen handbereik voor een grotere groep gebruikers’, meent Snick, ‘terwijl de pluspunten van Cat onverminderd van toepassing zijn. Denk aan de forse restwaarde van de machines, en aan ons wijdvertakte en uitgebreide servicenetwerk.’

Pon belooft lagere brandstof- en onderhoudskosten

Behalve de aantrekkelijke aanschafprijs, belooft Pon bij de GC’s ook lagere brandstof- en onderhoudskosten in vergelijking met eerdere Cat-modellen. De technologie die hiervoor is ontwikkeld, en die bijvoorbeeld leidt tot langere service-intervallen, zit namelijk ook op de GC-modellen.

‘Dat is niet het enige’, verduidelijkt Snick. ‘De GC-modellen zijn uitgerust met tal van andere innovaties. Zo hebben de rupsgraafmachines een elektrisch aangestuurd ventielenblok en kennen alle modellen een laag geluids- en trillingsniveau.’

Keyless start, touchscreen monitor en programmeerbare joysticks

De GC-machines zijn standaard voorzien van onder meer automatische klimaatregeling, keyless start, een radio met usb-poorten, een 8-inch touchscreen monitor en programmeerbare joysticks. Ook zijn ze uitgerust met Cat Link. Hiermee kan allerlei data over de machine en het gebruik ervan worden verzameld en online worden ingezien. Met het zogeheten Smart Boom-systeem kan de giek op en neer bewegen zonder het olievolume van de hoofdpompen aan te spreken. Dit zorgt voor brandstofbesparing.

‘Als je dat alles op een rijtje zet, kan je dus niet spreken van een uitgeklede machine’, vindt Snick. ‘De features zijn weliswaar minder uitgebreid dan bij de premium modellen, maar het zijn wel degelijk machines van absolute topkwaliteit met tevens de nieuwste Cat-innovaties.’

Tot eind dit jaar introductiekorting

Tot eind dit jaar geeft Pon 5.000 euro introductiekorting op de aanschafprijs van een GC-machine. Daarnaast is het onderhoud in het eerste jaar, of gedurende de eerste duizend draaiuren, gratis. Van dit laatste zijn de 336 GC en de 950 GC uitgezonderd.

Op de foto boven dit artikel is Bastiaan Snick te zien op een Caterpillar  320 GC.

Bekijk HIER het BouwMachines Merkdossier over Caterpillar.

 

Reageer op dit artikel