artikel

INTERVIEW | Tobroco-Giant blijft groeien en groeien: ‘Telkens wil je iets nieuws. Meer, meer, meer’

Ondernemen

INTERVIEW | Tobroco-Giant blijft groeien en groeien: ‘Telkens wil je iets nieuws. Meer, meer, meer’

De gestaag groeiende productie van de compacte machines van Giant gaat voorlopig in hoog tempo door. Fabrikant Tobroco hoopt in 2025 ruim twee keer zoveel eenheden af te leveren als in 2019. In de tussenliggende jaren moeten telkens nieuwe stappen worden gezet op het indrukwekkende groeipad. Toch is groei geen doel op zichzelf, zegt eigenaar-directeur Toine Brock. ‘Ik wil innoveren. Het beste product maken, dat is wat ik wil.’

Hoewel de 49-jarige Brock vooral met beide benen op de grond wil blijven staan, is hij bezig aan een onwaarschijnlijk succesverhaal. Vanuit het niets bouwde de boerenzoon in nog geen 25 jaar tijd een bedrijf op met bijna vierhonderd mensen in dienst. De jaaromzet van Tobroco-Giant lag in 2018 op 90 miljoen euro.

Toine Brock doet niet aan businessplannen: ‘Gewoon gáán’

‘Ja, het is hard gegaan’, beaamt Brock. ‘Het loopt nu als een trein. Mijn vrouw Caroline en ik zijn met niks begonnen. Zelf zijn we in de loop der jaren met het bedrijf meegegroeid. We weten niet beter. Terwijl ikzelf alleen maar mavo en mts heb gedaan. Mijn vrouw is van huis uit verpleegster. Veel doen we op gevoel. Het blijft mensenwerk. Aan businessplannen doe ik niet. Ik zeg altijd: gewoon gáán. Je moet ervoor zorgen dat je een product levert van topkwaliteit, en je moet goed om je heen kijken om te weten waaraan de markt behoefte heeft. Dan kom je een heel eind. Zo is het hele bedrijf ontstaan. Natuurlijk gaat er ook weleens iets mis. Maar dat hoort erbij.’

Lassen is en blijft de passie, al werkt de groei ook verslavend

Toine Brock lijkt zelf nauwelijks onder de indruk van de duizelingwekkende groeicijfers die zijn bedrijf jaar op jaar laat zien. Diep in zijn hart werkt hij tot op de dag van vandaag ook het liefst met zijn handen. Als bij de bouw van nieuwe machines onverwacht problemen ontstaan, trekt hij de overall aan om samen met ‘de jongens’ aan een oplossing te werken. En op zaterdagochtenden is hij nog dikwijls te vinden in de fabriek om laswerk te doen. Lassen is zijn passie. ‘Dat heb ik altijd fascinerend gevonden. Als ik nu het bedrijf zou verkopen en opnieuw zou moeten beginnen, zou ik een lasbedrijf opzetten.’

Wel geeft de ondernemer toe dat groei ook verslavend werkt. ‘Telkens wil je iets nieuws. Meer, meer, meer. Dan heb ik het niet over geld, maar over onze producten. Het vergroten van je productgamma is het mooiste dat er is.’

Tobroco bouwt Kubota’s

Tobroco bouwt in Oisterwijk niet alleen Giants, maar ook knikladers van Kubota. De loaders van beide merken komen in grote lijnen sterk overeen. Giant gebruikt voor zijn machines ook motoren van Kubota.

In 2018 bouwde Tobroco in Oisterwijk zevenhonderd Kubota’s. ‘Uiteraard waken we ervoor dat de productiecapaciteit voor de Giants niet in gevaar komt’, zegt Toine Brock. ‘De afspraak is daarom dat wij maximaal 20 procent van onze capaciteit beschikbaar stellen voor het maken van Kubota’s.’

Bij elkaar afkijken doet iedereen

Brock schaamt zich er niet voor dat hij zich laat inspireren door de concurrentie. ‘Je kijkt bij elkaar af, dat doet iedereen. Maar ik wil dan het mooiste product. Met onze elektrische machines zijn wij de rest nu een stap voor. In oktober gaan we uitleveren. Wacker Neuson is weer heel ver met Stage V. Natuurlijk kijk je daar dan naar. Maar uiteraard gaan we niet kopiëren, we maken echt iets heel anders. Wel kan je bij anderen inspiratie opdoen. Zoals pas op de Bauma. Een beetje rondkijken, daar geniet ik van.’

Tobroco bouwt alles zelf

De naam Tobroco (Toine Brock Constructie) bestaat sinds 1996, toen de Brabantse ondernemer in een stal bij zijn ouderlijk huis begon met het bouwen van landbouwmachines en de productie van sierhekwerken.

Vijf jaar later volgde de ontwikkeling van de eerste Giant-loader. Inmiddels behoren ook telescoopladers, verreikers, en skidsteerladers tot het gamma. Dit alles in de klasse tot 6 ton. Tobroco bouwt alles zelf. De frames en aanbouwdelen worden in Hongarije gemaakt, de rest gebeurt in Oisterwijk.

Keuze voor componenten van A-kwaliteit

‘Bij de bouw van de machines kiezen we componenten van A-kwaliteit. Motoren van Kubota en hydraulische systemen van Bosch Rexroth. Voor onze nieuwe elektrische modellen hebben we samenwerking gezocht met Jungheinrich. De elektrische aandrijvingen, de accupakketten en de laders komen allemaal van Jungheinrich. Zo betrekken we het gehele elektrische systeem van één leverancier, inclusief de software. Het voordeel hiervan is dat we kwaliteit bieden. We kunnen bijvoorbeeld stroom opwekken met de motor. Als je het gaspedaal loslaat, wordt de motor een dynamo.’

Heilig geloof in de toekomst van elektrisch

Toine Brock gelooft heilig in de toekomst van elektrisch. ‘De vraag naar elektrisch wordt steeds groter. Hoveniers die bij particulieren met diesels in de tuin werken, krijgen vaak klachten over het geluid en de stank. Steeds meer steden geven aan dat ze geen verbrandingsmotoren meer willen. Boeren zijn geïnteresseerd. Gebruikers die er aanvankelijk faliekant op tegen waren, vragen nu een demo aan. In Noord-Europa zie je dat er heel veel belangstelling is voor elektrisch, en in Amerika ook.’ Op de foto hieronder is de nieuwe Giant G2200E Electric te zien.

Tekst gaat door onder de foto.

Tobroco-Giant-G2200E-electric.-Foto-Boudewijn-Warbroek

Brock verwacht dat een elektrische machine in de nabije toekomst voor de gebruiker goedkoper zal blijken te zijn dan een dieselvariant. ‘Zeker als er ook nog een beetje subsidie op wordt verstrekt, zal de Total Cost of Ownership voor elektrisch lager uitvallen. Je bespaart ook enorm op je onderhoudskosten. En door de Stage V-eisen worden machines zomaar 5.000 euro per stuk duurder. Dan is het verschil met elektrisch direct al minder groot.’

Brock wil zijn gehele gamma van 36 machines elektrisch kunnen aanbieden

De ambitie van Brock is om uiteindelijk zijn gehele gamma, dat nu bestaat uit 36 verschillende machines, elektrisch te kunnen aanbieden. ‘Ik denk echt dat dat de toekomst is.’ Intussen blijft Tobroco waar mogelijk zijn producten doorontwikkelen. ‘Machines beter maken, sneller maken, optimaliseren. We steken niet voor niets veel geld in research en development. In totaal hebben we 25 engineers in dienst die constant bezig zijn met het bedenken van nieuwe innovaties.’

Personeel vinden is niet zo moeilijk voor Tobroco-Giant

Brock zegt niet veel moeite te hebben om goed personeel te vinden. ‘Wij bouwen natuurlijk complete machines en ons product is gewoon mooi. Dat vindt het personeel ook geweldig. Verder proberen we zo goed mogelijk te zijn voor onze mensen. Twee keer per jaar houden we een feest, en we laten regelmatig een frietkar komen. Dan mag iedereen wat langer pauze nemen, en eten we met zijn allen patat en frikandellen. We willen ons personeel zoveel mogelijk bij het bedrijf  betrekken.’

Tekst gaat door onder de foto.

Tobroco-Giant-overzicht.-Foto-Boudewijn-Warbroek

Giant is allang geen merk meer voor uitsluitend de Nederlandse markt. ‘Van de eenheden die we jaarlijks maken, blijft 25 procent in Nederland’, weet Brock. ‘De rest is voor de export. Onze focus ligt op West-Europa, Noord-Amerika en Canada. We doen veel in België, Denemarken en Duitsland. In Duitsland zijn we in 2018 het hardst gegroeid.’

Giant wil vaste voet aan de grond krijgen in Amerika

In Amerika hoopt Brock vaste voet aan de grond te krijgen. Om die reden is in 2016 in Des Moines, Iowa, een hal van tweeduizend vierkante meter gehuurd. Van hieruit is een dochterbedrijf bezig om de lokale markt te bewerken. Met name de 1,1-tons D254SW Tele lijkt interessant voor hoveniers in de VS. ‘We leveren ze nu af met extra brede banden, ter bescherming van de gazons.’

Het bedrijf in Des Moines is op dit moment in feite een salesorganisatie. In de toekomst wil Brock een deel van de productie geleidelijk naar Amerika overhevelen. ‘Ik denk dat het potentieel daar voor ons heel groot is. Als die verwachting uitkomt, zullen we uiteindelijk ook lokaal gaan produceren. En we willen een pand gaan kopen. Dan gaan we daar eigen productielijnen neerzetten.’

Tekst gaat door onder de foto.

Tobroco-Giant-Toine-Brock.-Foto-Boudewijn-Warbroek

In zijn gedachte kijkt Toine Brock meestal vijf jaar vooruit. En als hem wordt gevraagd om verder vooruit te kijken? ‘Je kan bijvoorbeeld stilstaan bij de vraag waar Tobroco over twintig jaar staat. Ik denk dat we dan hebben gekocht, of dat we zelf zijn verkocht. Op een gegeven moment heb je in onze sector meer schaal nodig als je je wilt blijven ontwikkelen, en als je wilt blijven innoveren. Of we gaan kopen of verkopen? Houd het maar op kopen, dat zie ik wel voor me.’

  • Op dit moment heeft Tobroco-Giant een kleine vierhonderd personeelsleden in dienst. Van hen werken er 260 op de hoofdvestiging in Oisterwijk. In een fabriek in Hongarije werken nog eens honderd mensen. In Iowa in de Verenigde Staten draait sinds drie jaar een dochterbedrijf waarvoor op dit moment zeven werknemers actief zijn.
  • In 2018 werden 3300 Giants geproduceerd, in 2019 moet dit groeien naar 3800 eenheden. Het doel voor 2025 is 8000 stuks. Wereldwijd zijn voor Tobroco-Giant 450 dealers actief.
  • In augustus dit jaar wordt begonnen met een forse uitbreiding in Oisterwijk. De 15.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte wordt vergroot naar 30.000 meter, verdeeld over twee verdiepingen.
  • Tot nu toe is 60 procent van de machines bestemd voor de bouw. Dit is dan inclusief hoveniers en bedrijven die de Giants inzetten in de bosbouw. Ongeveer 40 procent gaat naar agrariërs.

Bekijk HIER het BouwMachines Merkdossier over Giant.

Hieronder meer foto’s uit de Giant-fabriek in Oisterwijk.

Reageer op dit artikel