artikel

SOMA College gaat graafschade te lijf met ‘living lab’

Ondernemen

SOMA College gaat graafschade te lijf met ‘living lab’

Met een hele reeks partners werkt het SOMA College aan een methode om graafschades te voorkomen. Om toekomstige machinisten tijdens hun opleiding al wegwijs te maken, wordt op het Bouw- & Infra Park in Harderwijk een ‘living lab’ aangelegd. Maar de ontwikkelingen gaan veel verder dan dat.

Het living lab bestaat uit een  terrein met diverse ondergrondse kabels en leidingen. Op het 70 bij 50 meter grote veld komen onder meer straten, parkeerhavens, woningen en een transformatorhuisje.

Terrein wordt waarheidsgetrouw ingericht

‘Dit living lab, of demo-veld, ligt straks vol kabels en leidingen. Er komt een straat met klinkers, en een straat met puinverharding. We proberen het terrein zo waarheidsgetrouw mogelijk in te richten. Dus met afwijkingen, oude kabelsoorten en verschillende aanlegdieptes’, vertelt Daniël Stronks, docent aan het SOMA College en projectleider van het project professionalisering graven.

De bak zomaar in de grond zetten, dat kan niet

‘Het gaat erom dat die jongens zich bewust worden van het feit dat je de bak niet zomaar in de grond kan zetten. Daarnaast kunnen ze in het living lab praktijkervaring opdoen met het leggen of vervangen van riolering onder of rondom andere leidingen. Het doel is dat onze machinisten de kennis en kunde hebben om schadevrij te kunnen graven rond kabels en leidingen’, aldus Stronks.

Uurtje binnen, uurtje buiten

Zijn collega Janneke Wieman is met hulp van een aantal deskundigen bezig met het uitwerken van een lesmodule. ‘Het uitgangspunt daarbij is: uurtje binnen, uurtje buiten’, zegt Wieman. ‘Dit wil zeggen dat we tegenover elk uur theorie, een uur praktijk in het living lab willen zetten.’

Meer informatie over BouwMachines Kennisdag

Meer informatie over BouwMachines Kennisdag

Stronks en Wieman (zie foto) geven op de BouwMachines Kennisdag een presentatie over het voorkomen van graafschade.

Samenwerking met Universiteit Twente

Bij het project professionalisering graven, en het living lab als onderdeel daarvan, werkt het SOMA College samen met de Universiteit Twente, bedrijven, brancheorganisaties, netbeheerders, de overheid en ontwikkelaars van graaftechnologieën.

De Universiteit Twente werkt onder de naam Geo-fencing bijvoorbeeld aan een sensor-systeem voor het tijdig ontdekken van buisleidingen. Dit zou een signaal moeten afgeven als een machine te dicht in de buurt komt bij een leiding met gas, olie of kerosine.

Praktijktesten met de grondradar

Ook is het de bedoeling om op het living lab praktijktesten te doen met de grondradar. Op dit moment wordt gewerkt aan een manier om de gegevens uit de grondradar direct om te zetten in begrijpelijke, zo concreet mogelijke beelden.

‘Uiteindelijk zou je het liefst willen zien dat de radar ook kan onderscheiden wat er precies onder de grond ligt. Dat is volop in ontwikkeling’, zegt Stronks.

‘Technologie gaat ons helpen graafschade te voorkomen’

De volgende stap zien Janneke en Daniël ook al voor zich: ‘Een grondradar integreren in de machine, is dat mogelijk? Wij zouden het graag testen. Gesprekken daarover zijn gaande. Wij zijn ervan overtuigd dat de technologie ons in de toekomst gaat helpen bij het voorkomen van graafschade. Het ideaalbeeld zou zijn dat je als machinist op basis van je gps-locatie alle kabels en leidingen straks in één oogopslag krijgt te zien. Ja, dat is toekomstmuziek, maar soms gaan ontwikkelingen sneller dan je denkt.’

HIER vindt u meer informatie over de BouwMachines Kennisdag, en kunt u zich aanmelden.

Meer artikelen over de BouwMachines Kennisdag:

 

Reageer op dit artikel