artikel

Samenwerking Hobelman en Parker: ‘Kraan moet één zijn met de machinist’

Ondernemen

Samenwerking Hobelman en Parker: ‘Kraan moet één zijn met de machinist’

Sinds 1995 is Marco Hobelman bezig met het ontwikkelen van elektronisch gestuurde machines. Maar pas sinds zijn samenwerking met Parker Hannifin is hij helemaal tevreden. ‘Toen kregen we opeens een fantastisch gevoel in de kraan’, zegt Hobelman.

Op de BouwMachines Kennisdag is Marco Hobelman twee keer te horen. Hij neemt deel aan een plenaire discussie over de meerwaarde van slimme machines voor machinisten en ondernemers.

Daarnaast geeft Hobelman samen met Jos Lentfert van Parker Hannifin een presentatie over hun succesvolle samenwerking bij de doorontwikkeling van Hobelmans elektronisch aangestuurde machines.

Marco-Hobelman

Marco Hobelman.

‘Altijd heb ik de visie gehad dat een graafmachine elektronisch moet worden bediend’, vertelt Hobelman.

‘Maar in het begin’, vervolgt hij, ‘was het best wel moeilijk om het juiste gevoel in die kranen te krijgen. Het is bijna niet uit te leggen wat ik daarmee bedoel, maar je wilt gevoel in je machine hebben. De kraan moet één zijn met de machinist.’

Ventielblok beter uitgelijnd dankzij samenwerking met Parker

In 2005 kwamen de eerste contacten met Parker tot stand. Parker zorgde er met haar digitale systemen onder meer voor dat het ventielblok beter werd uitgelijnd.

Hobelman: ‘Gaandeweg kwamen we waar ik wilde zijn. Bijvoorbeeld bij het afremmen op de cilinder, veranderde de remweg. De digitale besturing op de machine houdt rekening met je snelheid en met de lading. Dát is wat je wilt, en dat is ook wat ik bedoel met gevoel.’

‘Het  automatisch egaliseren met ons Gradertronic-systeem is ook een slimme toepassing van deze mechatronica’, vervolgt Hobelman. ‘Hiermee kan je egaliseren met één joystickbeweging, terwijl tegelijkertijd automatisch de heffunctie en verstelfunctie meebewegen. Het nieuwe graven, noemen we dit.’

De eindgebruiker kan mee-ontwikkelen

Bij het maken van nieuwe softwareprogramma’s laat Parker de eindgebruiker mee-ontwikkelen. ‘Daarvoor hebben we het ontwikkelingsplatform IQAN Design bedacht’, vertelt Lentfert.

Jos-Lentfert

Jos Lentfert.

‘De klant kan daarin op een laagdrempelige en eenvoudige manier zijn eigen wensen en ideeën zelf programmeren. Een machinist kan aangeven dat hij één wil zijn met zijn machine, maar voor programmeurs of engineers is het natuurlijk erg moeilijk om daar een vertaalslag aan te geven. Daarom willen we machinefabrikanten en gebruikers dat gevoel zélf in de besturing laten brengen’, aldus Lentfert.

Over bitjes en bytes hoef je je niet druk te maken

Dit laatste klinkt ingewikkeld, maar is het volgens Hobelman niet.

‘Je hebt natuurlijk even uitleg nodig, maar er is goed mee te werken. Via IQAN ben je bezig met engineeren zonder dat je je druk hoeft te maken om bitjes en bytes, en nullen en enen. Kijk, wij ontwikkelen het mechanische, elektronische en hydraulische gedeelte van de machine. Dat is een samenspel. Als je het een verandert, moet je ergens anders ook iets veranderen. Als machinist weet je dat en voel je dat aan’, zegt Hobelman.

Bij kleine bedrijven zie je veel innovatiekracht

Lentfert is op zijn beurt blij met de samenwerking met Hobelman. ‘Vooral bij kleine bedrijven zie je veel innovatiekracht. Marco is daarvan een voorbeeld. Wij worden enthousiast als klanten met behulp van onze programma’s slimme machines ontwikkelen.’

In gedachten is Hobelman intussen alweer een paar stappen verder. ‘Data genereren, en Internet of Things, daar ligt de toekomst. Dat wil ik verder brengen. Via data inzicht geven in het proces. In kaart brengen wat is gedaan. Wat is de status en kwaliteit van het werk?’

Machinisten slimmer maken door ze met slimme hulpmiddelen te laten werken

Lentfert, van Parker Hannifin: ‘Het mooie van ons werk is: wij maken machinisten nog slimmer door ze met slimme hulpmiddelen te laten werken. Daardoor kunnen ze sneller en effectiever werken, en werk leveren van een hogere kwaliteit. Voor iedereen is dat alleen maar positief.’

HIER vindt u meer informatie over de BouwMachines Kennisdag, en kunt u zich aanmelden.

Meer artikelen over de BouwMachines Kennisdag:

 

Reageer op dit artikel