artikel

René van der Steen over digitalisering: ‘Menselijk oog en gezond verstand blijven keihard nodig’

Ondernemen

René van der Steen over digitalisering: ‘Menselijk oog en gezond verstand blijven keihard nodig’

Voorzitter René van der Steen van vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC) is positief over de technologische ontwikkelingen die gaande zijn in de sector. Maar denk nou niet dat autonoom werkende machines de standaard worden, zegt hij. ‘Het menselijk oog en gezond verstand blijven voorlopig keihard nodig in dit werk. De machinist is onmisbaar.’

Tijdens de BouwMachines Kennisdag neemt Van der Steen deel aan een plenaire discussie over de meerwaarde van slimme machines voor de machinist en de ondernemer.

Die meerwaarde is er absoluut, zegt de HZC-voorman. ‘Er zijn veel hulpmiddelen die het werk lichter en eenvoudiger maken. Dat zijn hulpmiddelen die de mens niet vervangen, maar ondersteunen. Daar ben ik blij mee.’

‘Een goede machinist leest de grond’

Hierbij plaatst Van der Steen wel direct een kanttekening: ‘Je kunt niet alles automatiseren. De creativiteit en oplossingsgerichtheid van een machinist kan je niet missen. De grondgesteldheid en de omstandigheden zijn altijd weer anders. Vaak heb je het menselijk oog nodig om te bepalen wat je op een werk het beste kan doen, en hoe.’

Van der Steen neemt als voorbeeld het graven in stedelijk gebied. ‘Kabels en leidingen liggen niet altijd precies op de plek waar ze zijn beloofd. Dan moet je op je hoede zijn. Een goede machinist leest de grond. Hij ziet en herkent bepaalde structuren. Dat neemt hij mee in zijn graafbewegingen.’

Machinisten moeten zich tijdens het draaien niet bespied voelen

Op de vraag hoe de machinist en de machine een efficiënte eenheid kunnen worden, heeft Van der Steen een helder antwoord.

Meer informatie over BouwMachines Kennisdag

Meer informatie over BouwMachines Kennisdag

‘Ten eerste moet je de machinisten meenemen bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Zorg ervoor dat ze zich tijdens het draaien niet bespied voelen met al die sensoren. Voorkom dat ze dit als een bedreiging gaan zien. Betrek ze erbij en vraag ook: wat zou voor jou een goed hulpmiddel zijn?’

Uitleg en begeleiding kunnen beter

En het tweede punt: ‘De uitleg en begeleiding laten nog weleens te wensen over. Een machinist moet weten van alle ins en outs. Nu is het in de praktijk vaak zo dat de jongens eerder van elkaar leren, dan dat er vanuit de fabrikant of verkoper een goede uitleg wordt gegeven. Bij de introductie van 3D-gps heb je dat bijvoorbeeld heel duidelijk kunnen zien.’

Van der Steen vergelijkt het met een auto. ‘Hoeveel mensen kennen de functie van alle knopjes in hun auto? Ik denk dat je verbaasd staat… Dat komt doordat er in het begin vaak geen goede uitleg wordt gegeven. Behalve van de uitleg van de verkoper ben je natuurlijk ook afhankelijk van de leergierigheid van de gebruiker. Gelukkig zit dat bij machinisten over het algemeen wel goed.’

Veel machinisten zijn trots dat ze kunnen werken met complexe machines

Veel machinisten die Van der Steen spreekt, zijn positief over de voortgaande digitalisering. ‘Zij zijn er trots op dat ze goed kunnen werken met complexe machines. Het plezier in het werk komt voor een groot deel daar vandaan. Het is hún machine, en ze hebben zich bekwaamd in alle technische aspecten ervan. De bevlogenheid van die jongens is enorm. Door de bank genomen zie je een behoorlijke beroepstrots bij machinisten. Daarom is het ook zo belangrijk om ze goed betrokken te houden bij alle veranderingen.’

HIER vindt u meer informatie over de BouwMachines Kennisdag, en kunt u zich aanmelden.

Meer artikelen over de BouwMachines Kennisdag:

 

 

Reageer op dit artikel