artikel

BouwMachines Kennisdag: zijn autonome grondverzetmachines de toekomst?

Ondernemen

Zijn we op weg naar volledig autonome grondverzetmachines? Robbert Boersma, sales director bij Pon Equipment, werpt die vraag op tijdens de BouwMachines Kennisdag. Volgens Boersma zijn grote veranderingen gaande in de grondverzetsector. ‘Het uiteindelijk doel is om de efficiency te verbeteren. Dat wil toch ieder bedrijf?’

BouwMachines Kennisdag: zijn autonome grondverzetmachines de toekomst?

Nieuwe machines zijn steeds meer uitgerust met allerlei sensoren en meetsystemen. ‘De nieuwste CAT machines bieden handige extra mogelijkheden als hoogte-, diepte- en zwenkbegrenzing, semi-automatisch graven met de 2D-assist en een weegsysteem. Afwerken is met Grade Assist kinderspel. Je hoeft alleen de giek naar je toe te halen’, vertelt Boersma. Volgens hem zijn alle ‘assist functies’ vooral bedoeld om het werken voor de machinist makkelijker en efficiënter te maken. ‘De machinist kan veel nauwkeuriger werken en spaart zo dus tijd en energie.’

‘Prachtig hulpmiddel voor machinisten’

Een andere trend die Boersma waarneemt is de snel groeiende interesse voor 3D gps-systemen. ‘Deze systemen zijn tegenwoordig zo secuur dat op de centimeter nauwkeurig gegraven kan worden. Visualisatie van het werk in 3D is een prachtig hulpmiddel voor machinisten.’

Volgens Boersma kunnen dergelijke nieuwe technologieën een belangrijke rol vervullen bij het oplopende tekort aan machinisten. ‘Door vergrijzing verlaten veel machinisten de gww-sector, terwijl er te weinig aanwas is van jongeren. Door de efficiency van het materieel te vergroten, kan meer werk worden verzet met minder mensen.’

BouwMachines Kennisdag PON Robbert Boersma

Robbert Boersma, sales director bij Pon Equipment, bemerkt dat de bouw- en infrasector steeds meer open staat voor nieuwe technologieën om de efficiency te vergroten.

Data zijn een belangrijk instrument

Data zijn volgens Robbert Boersma een ander belangrijk instrument voor gww-bedrijven om een efficiencyslag te kunnen slaan. ‘We zeggen niet voor niets meten is weten. Data geven inzicht in de voortgang van een klus, het rendement van een machine, maar ook in hoe iemand op de machine presteert. Aan de hand van transparante cijfers kunnen ondernemers zo keuzes maken voor materieel of mensen begeleiden bij het verbeteren van hun kwaliteiten.’

Boersma bemerkt dat de bouw- en infrasector steeds meer open staat voor nieuwe technologieën om de efficiency te vergroten. ‘Welk bedrijf wil nu niet het rendement verbeteren?’ 

Autonome grondverzetmachines

Zijn volledig autonome grondverzetmachines de toekomst? In de visie van de sales director van Pon Equipment is de sector absoluut op weg om grote stappen te maken. ‘Maar voordat een machine volledig autonoom is moeten er nog heel wat obstakels worden overwonnen. Belangrijkste vraag hierin is hoe de veiligheid voor mensen en objecten rondom de machine gegarandeerd wordt. We kennen immers allemaal de berichten vanuit de automobiel industrie. Echter, dat we steeds meer de datacollectie, communicatie en (daar opvolgend) losse handelingen van machines gaan automatiseren, staat als een paal boven water.’

HIER vindt u meer informatie over de BouwMachines Kennisdag, en kunt u zich aanmelden.

 

Meer artikelen over de BouwMachines Kennisdag:

Reageer op dit artikel