artikel

Centrale smeersystemen de nieuwe standaard

Ondernemen

Fabrikanten van centrale smeersystemen zijn ervan overtuigd dat het met centrale smeersystemen gaat zoals met auto’s en airco’s; er draait straks geen grondverzetmachine meer zonder centrale smering. Om de markt zover te krijgen, timmeren ze keihard aan de weg bij machinebouwers, verhuurders en bedrijven, maar innoveren ze ook continu. Met remote systemen bijvoorbeeld.

Centrale smeersystemen de nieuwe standaard

Een gegarandeerd goede smering, minder kans op slijtage en machinestoringen, een lager verbruik van smeermiddelen. De voordelen van centrale smeersystemen kent en onderschrijft praktisch iedereen. Toch was een centraal smeersysteem lange tijd voorbehouden aan grotere machines en de machinevloot van verhuurders.

Verkoop centrale smeersystemen neemt toe

SKF ziet voor haar nieuwe remote monitoring unit potentieel in de grondverzetwereld.

SKF ziet voor haar nieuwe remote monitoring unit potentieel in de grondverzetwereld.

Daar komt echter ras verandering in, voorspelt Michel de Jager. Hij is salesmanager bij SKF en merkt dagelijks dat de verkoop van allerhande centrale smeersystemen flink groeit. ‘Onder andere omdat steeds meer machinebouwers en importeurs een systeem op nieuwe machines monteren. Dat doen ze enerzijds omdat die vraag nadrukkelijk vanuit gebruikers komt, maar zeker ook omdat centrale smering de garantiekosten drukt. Als fabrikant heb je gewoon meer zekerheid dat een machine wordt gesmeerd zoals dat zou moeten.’

Montage af-fabriek

Bij montage af-fabriek of af-importeur ziet SKF dat meest gekozen wordt voor de goedkope ‘instapmodellen’. Michel de Jager: ‘Dat heeft meerdere redenen. Allereerst moet het smeersysteem gewoon zorgen dat er gesmeerd wordt. En dat doet een basissysteem perfect. Daarnaast is daar de tijd die montage kost. Een eenvoudig opgebouwd systeem is nu eenmaal sneller te monteren dan een meer robuuste of klantspecifieke opbouw.’

Geavanceerder Twin-systeem

Groeneveld Lubrication Systems daarentegen ziet dat verschillende fabrikanten juist kiezen voor een geavanceerder Twin-systeem. Marketingmanager Rob de Jongh: ‘Omdat een basissysteem met name op grotere machines gewoon niet de kwaliteit biedt die een geavanceerder systeem levert. Dit heeft met name te maken met het aantal smeerpunten, leidinglengtes en de daarbij benodigde druk. Vet gaat namelijk separeren bij 280 bar en met veel basissmeersystemen moeten hogere drukken geleverd worden om het vet bij alle smeerpunten te krijgen.’

Ondernemers zien toegevoegde waarde centrale smeersystemen

Met het Multiline-systeem brengt Groeneveld een reeks automatische smeersystemen voor trailers, laadkleppen en koppelschotels op de markt.

Met het Multiline-systeem brengt Groeneveld een reeks automatische smeersystemen voor trailers, laadkleppen en koppelschotels op de markt.

Dat centrale smering steeds meer ingeburgerd raakt, komt volgens Rob de Jongh duidelijk ook doordat steeds meer ondernemers de toegevoegde waarde van automatisch smeren zien en daarin investeren. ‘En dan gaat het niet alleen om de tijd die ze besparen ten opzichte van handmatig smeren, maar ook de kwaliteit van de smering. Met een automatisch systeem komt er gegarandeerd geen vuil of vocht bij de smeerpunten. Daarnaast weten ze zeker dat de machine op het best mogelijk moment wordt gesmeerd – wanneer ze in beweging is – en dat ook de plekken worden bereikt met de meeste weerstand en waar het vet het hardst nodig is.’

Oplossingen voor specifieke markten

De fabrikanten wakkeren de populariteit van automatische systemen ook aan door met oplossingen voor specifieke markten te komen. Groeneveld bijvoorbeeld bracht het EcoPlus-systeem op de markt, waarmee in de smeerbehoefte van kleinere, compacte machines wordt voorzien. En sinds het bedrijf in 2017 onderdeel is van The Timken Company, brengt Groeneveld ook het Multiline-systeem op de markt. Dit is een reeks automatische smeersystemen voor trailers, laadkleppen en koppelschotels die door de gebruiker zelf kan worden geïnstalleerd.

Blijven innoveren

Groeneveld ziet dat fabrikanten af-fabriek steeds vaker kiezen voor een geavanceerder Twin-systeem.

Groeneveld ziet dat fabrikanten af-fabriek steeds vaker kiezen voor een geavanceerder Twin-systeem.

Wat zowel Groeneveld als SKF essentieel vindt, is dat ze als fabrikanten inspelen op klantwensen. Rob de Jongh van Groeneveld: ‘We staan in nauw contact met onze klanten en gaan serieus aan de slag met productverbeteringen en nieuwe ideeën waar zij mee komen. Nieuwe versies van de Twin en de EcoPlus zijn dan bijvoorbeeld het resultaat. Daarnaast komen we binnenkort met enkele noviteiten die we nu nog in de praktijk aan het testen zijn.’

SKF komt met LRM-remote monitor

SKF heeft juist de praktijktest van zo’n noviteit achter de rug en kwam vorige maand met de LRM-remote monitor. Michel de Jager: ‘Deze remote monitor is te gebruiken bij single line, dual line en progressief werkende smeersystemen en sluit aan op de trend die we in de industrie al langer zien; het monitoren van de smering via je telefoon, tablet of pc. Wanneer er een storing in het systeem is of de vetvoorraad bijna leeg is, krijg je hiervan een digitale melding en kun je gelijk actie ondernemen. Daarnaast kun je te allen tijde zelf controles uitvoeren.’

Potentieel in grondverzetwereld

SKF ziet voor de LRM remote monitoringunit niet alleen een grote markt voor vast opgestelde machines, maar ziet ook potentieel in de grondverzetwereld. ‘Vooral verhuurders en machineparkbeheerders van bedrijven waar verschillende machinisten op een machine draaien zijn geïnteresseerd. Zij hebben niet de zekerheid dat machinisten oog hebben voor de smering en lopen een groter risico dat de zaak in de soep loopt met grote schades als gevolg. Met dit monitoringssysteem kunnen ze zelf de vinger aan de pols houden en ingrijpen wanneer nodig.’

Reageer op dit artikel