artikel

BAM compenseert verlies op zeesluis IJmuiden met winsten buitenlandse projecten

Ondernemen

BAM heeft het extra verlies van 28 miljoen euro op de zeesluis IJmuiden weten weg te poetsen door winsten op projecten in het buitenland. Daardoor bleef er in in het eerste halfjaar van 2018 44 miljoen winst onder de streep over.

BAM compenseert verlies op zeesluis IJmuiden met winsten buitenlandse projecten

Dat meldt BAM in een bericht over de halfjaarcijfers. Terwijl het bouwconcern buiten Nederland goede resultaten boekte, leed het bedrijf in Nederland een verlies van 2,2 miljoen euro.

‘Goede vooruitgang geboekt op vele gebieden’

‘Wij zijn nog niet waar we willen zijn, maar hebben goede voortgang geboekt op vele gebieden’, zegt Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van de beursgenoteerde bouwer.

Financiële positie blijft volgens de topman ‘solide’

Van Wingerden: ‘De meeste van onze bedrijven lieten verbeterde resultaten zien, ondersteund door enkele claimafwikkelingen. De kasuitstroom was in de eerste helft van 2018 hoger dan in het eerste halfjaar 2017, vooral als gevolg van IJmuiden en het ontbreken van grote desinvesteringen van commercieel vastgoed.’ Maar volgens de bestuursvoorzitter kan BAM een stootje hebben. ‘Onze financiële positie blijft solide.’

Nog selectiever bij aanbestedingen

De resultaten van het bouwconcern op grote werken schommelen naar de smaak van Van Wingerden nog te veel. Daarom ‘zullen wij nóg selectiever zijn bij aanbestedingen voor grote projecten’. Met opdrachtgevers in de publieke sector is BAM in gesprek over manieren om de balans tussen risico en beloning en de contractvoorwaarden te verbeteren.

Omstandigheden in de meeste markten zijn gunstig

BAM is positief over hoe de bouw ervoor staat. ‘De omstandigheden in de meeste van onze markten zijn gunstig.’  Toch zijn er wel uitdagingen, zoals de ‘druk vanuit de supply chain’. Ook het gebrek aan bouwlocaties drukt de pret. BAM heeft daardoor het orderboek voor woningbouw zien krimpen.

Markt voor grote infraprojecten blijft moeilijk

De markt voor complexere regionale en grote infraprojecten blijft moeilijk, getuige het verlies van 8 miljoen euro in de eerste helft van 2018. Na een kostenoverschrijding van 30,2 miljoen euro eerder dit jaar op de zeesluis IJmuiden, heeft BAM een verlies genomen van 27,8 miljoen euro op het project. Zonder dit verlies zo BAM in de inframarkt een brutomarge van 1,5 procent noteren.

Caisson wordt afgezonken

Het zeesluis-project vordert ondertussen gestaag. Het eerste caisson van de zeesluis van IJmuiden zal volgens BAM binnenkort op zijn plaats worden gezet, de tweede wordt volgende zomer afgezonken.

Het bouwconcern verwacht voor heel 2018 een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van rond 2 procent.

Reageer op dit artikel