artikel

‘Revolutionaire asbestmelder maakt asbestklus goedkoper, veiliger én minder troebel’

Ondernemen

‘Revolutionaire asbestmelder maakt asbestklus goedkoper, veiliger én minder troebel’
Dennis Kierkels, minicontainment. Panningen

De Limburger achter het bekritiseerde asbestsysteem minicontainment lanceert vandaag een nieuwe innovatie: een realtime-asbestmonitor, zeg maar een brandmelder, maar dan voor asbest. “Dit kan de maatschappij bakken met geld besparen”, verwacht asbestondernemer Dennis Kierkels.

Laat bouwvakkers vaker zelf asbest verwijderen. Zoals het nu gaat, kost het ooit zo populaire kankerverwekkende bouwmateriaal de samenleving miljarden teveel.

Asbestondernemer Dennis Kierkels weet niet wat hij leest in de kranten aan de vooravond van een debat over minder rigide asbestregels in de Tweede Kamer.

Komt deze waarschuwing echt van corporatiekoepel Aedes? Kierkels denkt er het zijne van. Al jaren is er een goedkopere oplossing in omloop. Dat weten ze toch ook bij corporaties?

Aan de andere kant. Het rommelt al langer in asbestland. En tegenstanders zagen bovendien ook aan zijn stoelpoten. Dagblad Trouw kopte op 21 maart: Innovatie asbestbestrijding is omstreden.

Koude douche

Het ging over zijn minicontainment. Er loopt nu een onderzoek naar, maar Kierkels vertrouwt op een goede afloop. En om aan te tonen dat hij zich niet verstopt, lanceert hij vandaag een nieuwe uitvinding.

Eerst nog even over het ‘omstreden minicontainment’. Kort gezegd maakt het witte pakken, maskers en uren werk overbodig. En douchen na afloop hoeft ook niet meer. Zo lijkt asbest saneren ineens kinderspel.

Onder de foto loopt de tekst door 

Het minicontainment rekent af met witte pakken en douchen. De transparante doos met gaten erin en onderdruk moet voorkomen dat schadelijke asbestdeeltjes alsnog in huiskamers rond dwarrelen. Daardoor kunnen bewoners tijdens een klus gewoon in huis blijven en hoeven ze hun woning nauwelijks leeg te ruimen.

Fantastisch toch? Nou, de meningen zijn verdeeld: de veiligheid ervan staat ter discussie. Een onschadelijk bommetje van een klein groepje concurrenten via de media, meent Kierkels. Hij maakt gehakt van de publicatie in Trouw.

“Onveilig? Hier zijn al tienduizend opdrachten mee uitgevoerd”, vertelt de Limburger op zijn kantoor in Panningen. “Nooit heeft één inspecteur de veiligheid in twijfel getrokken.”

Een palet asbest

Hij gaat door. “Begin 2017 is de wet er zelfs voor aangepast. En je denkt toch niet dat wij zomaar iets doen, in een sector die voortdurend onder een vergrootglas ligt? Voor we de markt op gingen hebben we dit systeem uitvoerig getest. Duizenden keren stelden we ons de vraag: zien we niets over het hoofd?”

Zijn gepatenteerde uitvinding kwam in 2015 op de markt. “Het is geschikt voor vensterbanken, doorvoeren, maar ook voor koordjes, bovenlichten en hitteschildjes en in de buurt van cv-ketels”, zegt Kierkels.

Brief van Inspectie SZW over minicontainment

Hij toont brieven met lovende woorden van de Inspectie van SZW als bewijs. “Zegt dit niet genoeg?”

Misschien niet. Naar aanleiding van het artikel in Trouw moet hij toch nieuwe stukken overleggen: is het ook veilig bij meer risicovolle toepassingen?

De resultaten laten op zich wachten. Criticasters vragen zich af waarom het allemaal zo lang moet duren.

“Een kwestie van tijd”, verklaart Kierkels. “Die opdrachten moeten er wel zijn en komen niet iedere dag voor. Ik kan geen palet asbest bestellen en even een paar uurtjes gaan testen.”

Onverwoestbaar

“Asbest is onverwoestbaar”, weet Kierkels. Ook hij lijkt niet kapot te krijgen. Na Trouw kwam televisieprogramma Radar op bezoek. De televisiemakers zoomden in op de stofzuiger. ‘Levensgevaarlijk.’

“Weer zo’n onzinverhaal. Voor die speciaal ontwikkelde stofzuiger heb ik zelfs een veiligheidscertificaat. Deze stofzuigers hebben filters die zijn getest op steenslag.”

Een aantal concurrenten probeert hem zwart te maken en verspreid filmpjes met allemaal beelden van rookwolken, vervolgt hij zijn kant van het verhaal.

“Maar die komen absoluut niet overeen met de werkelijkheid. Het asbest is allang uit de lucht gefilterd als het door het apparaat wordt uitgeblazen.”

Jaloezie?

Waarom zouden ze hem een hak zetten? Kierkels heeft wel een donkerbruin vermoeden.

“Ons marktaandeel groeit. En we verhuren ons apparaat alleen aan partijen waarmee we een klik hebben. Dat levert hen een concurrentievoordeel op. Natuurlijk is dat ook een geldkwestie. Soms gaat het  om grote opdrachten.”

En hij blijft zeggen: “Onze methode is juist veel veiliger dan andere. Bij ons staat er geen persoon meer in het gebied waar alle asbestvezels rondvliegen. En dat wij geen stempel kregen van de Inspectie SZW, zegt ook helemaal niets, dat heeft de staatssecretaris laatst zelf ook benadrukt.”

Hij laat zich niet gek maken. “Maar tjonge jonge. Dit slokt wel veel tijd op. Gelukkig weet iedereen in de sector waar deze kritiek vandaag komt. Of ik niet boos ben? Ach. Ik vind het gewoon laag bij de grond.”

De aanval is de beste verdediging

Hoe het ook zij. Kierkels laat zich niet kisten. Sterker nog. Hij lanceert vandaag een nieuwe uitvinding. Eentje die opnieuw stof zal doen opwaaien, vermoedt hij zelf.

“De beste reactie op kritiek is doorontwikkelen. Met als uiteindelijk doel een slimmer minicontainment. Daar ben ik al een tijdje mee bezig.”

Onder de foto loopt de tekst door 

Kierkels met de nieuwe uitvinding: de Asbest-melder

Hij toont een geel apparaat en legt het op tafel. “Deze techniek is bedacht in Engeland. Dit apparaat (MCNL Alert) meet realtime of er asbest in een ruimte aanwezig is. Een wereldprimeur.”

Met de Engelse bedenkers die er al zeker zeven jaar aan sleutelen heeft hij een partnership. Hij mag het gebruiken, in ruil voor een afzetkanaal en meetgegevens, waarmee de Engelsen de asbest-melder kunnen verfijnen.

Transparanter

“Dit gaat de asbestbranche transparanter maken. En gaat op termijn geld en tijdrovende luchtmonsters besparen. Uren duurt het soms voor je weet of een ruimte asbestveilig is of niet. En als saneerder weet je nooit precies of je een containment goed genoeg gepoetst hebt. Met het blote oog kun je namelijk geen vezels waarnemen. Met deze monitor krijg je daar wel een beeld bij.”

Baanbrekend, vindt hij zelf.

“Met dit apparaat zou je op termijn ook luchtmetingen voor eindcontroles kunnen doen. Daar is de wetgever echter nog niet aan toe. De uitvinding trouwens ook niet. “Dan hebben wij bijvoorbeeld een veel grotere pomp nodig en veel meer praktijkresultaten.”

Mijnwerkvogeltje

Hij ziet vooral kansen. “Denk eens aan een calamiteit bij brand. Nu zeggen ze overal ramen en deuren dicht, maar met dit ding kun je effectiever maatregelen treffen. Of gewoon in fabrieken als soort van co2-melder maar dan voor asbest. Ik denk echt dat dit het mijnwerkvogeltje van het asbest kan worden.”

Mijnwerkvogeltje?

“Mijnwerkers namen vroeger een vogeltje mee. Als er een te grote hoeveelheid van een bepaald soort gas in de lucht hing, viel eerst het vogeltje om. Dat was het signaal voor de mijnwerker dat hij moest ingrijpen of moest maken dat hij wegkwam.”

Kierkels blijft voorlopig zitten waar hij zit. In de asbestbranche. En hij gaat het gele bakje, met lasers en magnetische velden en algoritmes massaal testen. Inderdaad. Bij alle minicontainments. Niets te verbergen. TNO heeft het al gezien. “Die is zeer geïnteresseerd.”

De Tweede Kamer zou eigenlijk deze week debateren over het asbestbeleid in Nederland. Dat debat is naar september verplaatst.


Nederlander weet weinig van asbest

Kierkels signaleert dat discussies over asbest zelden tot de kern komen. Volgens mij heeft dat te maken met een gebrek aan kennis.

“We doen er veel te snel paniekerig over. In Engeland zijn ze veel verder. Hier heeft iedereen het over boerenschuren, maar de risico’s in woningen zijn veel groter. Het gevaar van asbestkoorden rondom gaskacheltjes wordt echt miskend. Bijna niemand weet wat dat touw inhoudt, maar als je daar een keer mee door de lucht slingert heb je miljoenen schadelijke deeltjes in de lucht.”

Kierkels wil bouwvakkers bijscholen. “Daarom zijn we initiatiefnemer van het Asbestcentrum Limburg. Jonge bouwvakkers krijgen daar praktijkkennis over asbest bijgebracht.”


Twee jeugdvrienden

Kierkels werkt samen met zijn jeugdvriend Ruud Janssen. Hij zit al langer in de asbestsanering. Vooral in renovaties in woningen en bijzondere projecten zoals een kasteel. (Asbestsanering Het Zuiden) Van Midden Noord Limburg tot Nijmegen en Tilburg.

“Zeg maar alles binnen een bereik van een uur rijden.” Ruud is ook de eigenlijke bedenker van het minicontainment. Toen hij op het plan kwam, nam hij contact op met Kierkels die toen bij een investeringsmaatschappij werkte als projectontwikkelaar.

Reageer op dit artikel