artikel

Brancheorganisaties en opleiders samen op TKD

Ondernemen

Brancheorganisaties en opleiders samen op TKD

Voor het eerst presenteren brancheorganisaties en opleiders zich tijdens de TKD samen aan het publiek. Op het Sectorplein bemannen zij gezamenlijk één stand. ‘We willen laten zien wat we als collectief allemaal in huis hebben’, zegt BMWT-directeur Jan Hommes.

Maanden geleden al zijn mbo- en vmbo-scholen met techniekopleidingen schriftelijk uitgenodigd voor een bezoek aan de TKD. Het is de bedoeling dat zij in Almere kennis kunnen nemen van de nieuwste vakopleidingen.

‘Maar daarnaast’, zegt Hommes, ‘willen we de sector graag in de volle breedte laten zien. Bij onze sector wordt al heel snel gedacht aan machinisten en monteurs. Maar het is natuurlijk veel breder. We bieden ook werk aan planners, ICT’ers, financieel administrateurs, HR-mensen, en ga zo maar door. Onze overtuiging is dat we het geheel sterker maken door ons samen te presenteren.’

Leer, werk, onderneem

Het motto van de samenwerkende organisaties: ‘Leer, werk en onderneem. Draai mee in de duurzame GWW.’ Daarbij willen de samenwerkende partijen trots uitstralen. ‘We zijn trots op onze sector, en dat dragen we graag uit’, zegt Hommes. ‘Zonder transport staat alles stil, wordt wel gezegd. Dan zeggen wij op onze beurt: zonder grondverzet krijgen we natte voeten, wordt er geen weg aangelegd en ook geen woonwijk gebouwd. Dat zelfbewustzijn willen we uitstralen.’

We zijn trots op onze sector, en dat dragen we graag uit.

Het Sectorplein richt zich niet uitsluitend op jongeren die zich oriënteren op een baan of opleiding. ‘Ook het behoud van goede vakmensen is van belang, net als het streven dat iedereen bijblijft. Dan doel ik op de duurzame inzetbaarheid van mensen, dat ze het werk fysiek aan kunnen, maar ook dat ze op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. We hebben iedereen de komende jaren heel hard nodig.’

Jonge aanwas

Toch willen de organisaties zich vooral concentreren op mogelijke jonge aanwas. ‘Want dat is hoe dan ook een probleem waarmee we worstelen, net als veel andere sectoren. We hebben zó veel te bieden. We kloppen onszelf echt te weinig op de borst. Af en toe mag je best laten zien wat we allemaal in huis hebben.’

Door de krachten te bundelen, hopen de samenwerkende organisaties het voor bezoekers extra aantrekkelijk te maken om even binnen te lopen. Hommes sluit niet uit dat de samenwerking na de TKD een vervolg krijgt. ‘Misschien kunnen we daarna verder werken aan een gezamenlijke positionering van de sector. We zijn het allemaal eens over het belang van een sterke sector. Die eenheid willen we graag laten zien.’

Het Sectorplein is een initiatief van de brancheorganisaties BMWT, Cumela en Bouwend Nederland, vakvereniging Het Zwarte Corps en de opleiders SOMA Bedrijfsopleidingen, SOMA College, IPC Werkt en Aeres Tech.

Meer artikelen over TKD

Reageer op dit artikel