artikel

Wirtgen Group maakt John Deere blij

Ondernemen

Wirtgen Group maakt John Deere blij
John Deere laat de Wirtgen Group haar eigen koers varen. Tijdens de Road Technology Days maakte alleen deze John Deere-trekker de verbondenheid tussen de twee bedrijven zichtbaar.

John Deere heeft met de overname van de Wirtgen Group een goudhaantje binnengehaald, zo bleek afgelopen week tijdens de Wirtgen Road Technology Days die werden gehouden bij Vögele in Ludwigshafen. Het bedrijf zit inmiddels op een omzet van 3 miljard euro (2016; 2,6 miljard euro). Van de 29 procent omzetstijging die John Deere voor 2018 verwacht, neemt Wirtgen liefst 12 procent voor rekening.

Sinds de overname op 1 december 2017 door de Amerikaanse tractorbouwer John Deere, staat Dominic Ruccolo aan het roer van de Wirtgen-bedrijven. Ondanks zijn groengele hart – het gevolg van 28 jaar diverse functies binnen John Deere – benadrukt hij dat de Wirtgen Group haar eigen koers blijft varen. ‘Wirtgen is een succesnummer dat op geen enkele manier overlap vertoont met de activiteiten van John Deere. We gaan dan ook niet sleutelen aan de merken, de producten of de organisatie. Dat vanuit John Deere slechts 6 mensen, waaronder ik, de overstap hebben gemaakt naar Wirtgen is volgens mij wel hét bewijs dat hier alles bij het oude blijft.’

Synergievoordelen John Deere en Wirtgen

Ruccolo geeft wel nadrukkelijk aan dat waar wederzijde synergievoordelen tussen John Deere en Wirtgen te behalen zijn, deze niet onbenut zullen blijven. ‘Denk in dat kader aan toeleveranciers, motoren, telematica en componenten. Op deze terreinen is veel kennis en kunde binnen beide bedrijven en kunnen we elkaar verder helpen. Maar synergie betekent niet dat John Deere-dealers Wirtgen-producten gaan verkopen en Wirtgen en haar dealers John Deere-producten gaan verkopen. Ook geen grondverzetmaterieel. De bedrijven zijn actief in gescheiden markten. We hebben in de VS maar enkele dealers die zowel John Deere als Wirtgen-merken vertegenwoordigen.’

Synergie betekent niet dat John Deere-dealers Wirtgen-producten gaan verkopen en Wirtgen en haar dealers John Deere-producten gaan verkopen.

Ruccolo heeft binnen John Deere een fraai CV opgebouwd met succesvolle sales- en marketinginspanningen. Waar hij als Wirtgen-CEO haast mee maakt, is de verdere uitbouw van een wereldwijd sales- en servicenetwerk voor Wirtgen. ‘Er zijn nog volop markten waar we onvoldoende voet aan vaste wal hebben. Denk aan de VS, China en India. Daar nemen we nieuwe verkoopkantoren in gebruik en komen we ook met producten die specifiek voor die markten interessant zijn.’

Groeien door te bouwen

De voorspoedige groei van de Wirtgen-bedrijven heeft als gevolg dat de verschillende fabrieken van het concern compleet uit hun voegen barsten. Ruccolo: ‘Hier bij Vögele verwachten we op termijn een productiegroei van 40 procent, onder andere vanwege de groeiende export naar de VS, China en India. Om die groei te kunnen opvangen hebben we een nieuwe verzendhal gebouwd, investeerden we onder andere in lasersnijders en lasrobots, vergrootten we ons buitenterrein en gaan we een nieuwe montagehal bouwen. De totale investering is bijna 37 miljoen euro, eind 2019 is alles gereed.’

Ook bij Wirtgen, Kleemann en Hamm staan de nodige uitbreidingen op het programma. Ruccola: ‘De Wirtgen-fabriek in Windhagen krijgt een nieuwe verzendhal, een vergroting van het magazijn en meer productiecapaciteit. Een investering van in totaal 90 miljoen euro. Bij Hamm wordt 30 miljoen geïnvesteerd in een nieuw logistiek centrum, meer productiecapaciteit, testfaciliteiten en een vergroting van het onderdelenmagazijn. In de loop van 2018 zijn de uitbreidingen klaar en heeft Hamm de grootste investering in 140 jaar gedaan.’

50 procent meer productiecapaciteit voor Kleemann

Voor Kleemann wordt een vergroting van de productiecapaciteit van 50 procent voorbereid. Daarvoor wordt de productie, montage en het logistieke centrum verder geoptimaliseerd. Bij Wirtgen-dochter Benninghoven wordt de portemonnee écht getrokken met een investering in een nieuwe fabriek waarbij de twee bestaande fabrieken worden samengevoegd. In de zomer van 2018 is de bouw klaar en moet de investering van liefst 130 miljoen euro gaan renderen.

Want ook onze klanten hebben moeite om vakmensen te vinden. Wanneer wij ze daarbij met de opleiding van vakkrachten kunnen helpen, zullen we dat zeker niet nalaten.

Trainingsprogramma voor jong talent bij Wirtgen Group

De Wirtgen Group ziet haar producten als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank gaan. Maar om ze te kunnen produceren, zijn veel handjes nodig. En die handjes zijn steeds moeilijker te vinden, merkt ook Vögele-bestuurder Bernhard Düser. Daarom zette het bedrijf als eerste binnen de Wirtgen Group een trainingsprogramma op voor jong talent en worden (nieuwe) medewerkers heel gericht (bij)geschoold op het Centre for Training and Technology (CTT). ‘In de 13 CTT’s die we als Vögele wereldwijd hebben, hebben we inmiddels 3.100 mensen getraind voor hun functie. Voor eenderde betrof het onze eigen mensen, tweederde waren medewerkers in dienst bij onze klanten. Want ook zij hebben moeite om vakmensen te vinden. Wanneer wij ze daarbij met de opleiding van vakkrachten kunnen helpen, zullen we dat zeker niet nalaten.’

Wirtgen: explosieve groeier

De Wirtgen Group mag zonder twijfel een succesverhaal worden genoemd. Het begin jaren zestig opgerichte bedrijf ziet haar omzet jaar op jaar (met uitzondering van crisisjaar 2009) gestaag stijgen. Ging het aanvankelijk nog met kleine stapjes, de afgelopen jaren zetten de Duitsers reuzenstappen. Haalden de Wirtgen-bedrijven in 2013 1,8 miljard euro uit de markt, twee jaar later lag de omzet al op ruim 2,2 miljard. In 2017 liep de teller op naar liefst 3 miljard euro. Het personeelsbestand groeide ook explosief: van 5.500 medewerkers in 2013 naar liefst 8.200 in 2017. De fraaie groeicijfers vielen ook de Amerikaanse tractorbouwer John Deere op. Ze kochten de Wirtgen Group per 1 december 2017 voor 4,6 miljard euro.

Op de hoogte blijven van het nieuws over de materieelsector? Ontvang onze gratis nieuwsbrief, en meld u hier aan.

Foto's

Reageer op dit artikel